Berta Sándor

Szélessávú internet rádiós hálózaton

Jelenleg 3 millió német háztartásban nincs szélessávú internet, ezek egy részének ellátásában segítséget jelenthetnek a rádiós hálózatok.

Az E-Plus és az Ericsson egy éven át tartó átfogó tesztekbe kezdett a Mecklenburg-Előpomerániában található Grabowhöfe városkában. A két vállalat még a tavalyi év végén kötötte meg a projekttel kapcsolatos együttműködési megállapodást. A programot, amelynek célja, hogy a digitalizálások miatt felszabaduló rádiós hálózatokat használják fel a nagy sávszélességű internetelérések biztosítására, támogatja a tartományi gazdasági, munkaügyi és turisztikai minisztérium, valamint a helyi tartományi rádióhivatal is.

A két cég szakemberei úgy vélték, hogy egy alacsony frekvenciatartományban is létre lehet hozni egy kellően nagy teljesítményű és hatótávolságú, ugyanakkor kis költséggel működtethető mobil internetes hálózatot. A kiválasztott 790 és 862 MHz közötti frekvenciatartomány a jelenleg elterjedt UMTS frekvenciáinak hatótávolságával szemben jóval nagyobb hatótávolság elérését teszi lehetővé. A Grabowhöfe közelében felszerelt adóállomás 20 kilométeres körzetében összesen 50 háztartásba és üzembe vezetik be ilyen módon a szélessávú internetet. Az elérhető maximális adatátviteli sebesség 7,2 Mbit/s.

A tesztben résztvevő családok és gazdaságok ingyen kapják a modemeket és a Sim-krátyákat, míg a havi adatátviteli költségeken osztoznak a felhasználók és a cégek. "A mostani teszt meg fogja mutatni, hogy a digitális átállás a fogyasztóknak egy egyszeri esélyt jelent. Számunkra pedig megnyílik annak a lehetősége, hogy a vidéki régiókban is egy hatékony hálózatkiépítést valósíthassunk meg, és hogy a polgárok számára egy nagy teljesítményű, mobil szélessávú internetellátást biztosíthassunk" - jelentette ki Thorsten Dirks, az E-Plus csoport vezérigazgatója.

"A tartománynak különösen fontos és kiemelt hangsúlyt kap a vidéki területek nagy sávszélességű internetellátása. Ez nemcsak az emberek, de a vállalkozások számára is egy fontos szempontot jelentene" - közölte Dr. Stefan Rudolph, a helyi gazdasági, munkaügyi és turisztikai minisztérium államtitkára. "A mostani programban olyan technikát használunk, amely külföldön már bizonyított. Világszerte 239 mobil szélessávú rendszer kiépítéséből 109-nél ezt alkalmaztuk. Vagyis ez a projekt nem egy egyszerű laboratóriumi kísérlet, hanem azt bizonyítja, hogy ezt a technikát bármikor máshol is fel lehet használni, amennyiben a szükséges frekvenciák szabaddá válnak" - nyilatkozta Carsten Ahrens, az Ericsson Németország ügyvezető igazgatója.

A program egyúttal annak bizonyítására szolgál, hogy a vidéki területeken igenis valódi alternatívát jelenthetnek ezek a hálózatok a DSL- és más infrastruktúrákhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #4
    Ki a francot érdekel, hogy másodpercenként halnak éhen? Ha nem lenne a németeknél net akkor nem halnának éhen? Esetleg ha barlangban élnénk?
  • nyalógép #3
    Most ez hogy jön a témába? Ennyi erővel nálad is mit keres a internet, amíg nap mint nap halnak éhen emberek?
  • roliika #2
    Ezek a szegény népek jajj mileszvelük...nincs netjük úristen...nálunk 1 millió ember él a létminimum alatt. Afrikában másodpercenként halnak éhen. Németeknek meg nincs netjük. Egyébként a szarvasgomba is fogyóban.
  • bertino #1
    már megint a németek Oo