Gyurkity Péter

Februárig várnak a NASA-hacker kiadásával

Gary McKinnon csapata mindent megpróbál, hogy elkerüljék a hacker kiadását az Egyesült Államoknak - most ígéretet kaptak arra, hogy a belügyminisztérium mindenképpen megvárja korábbi vallomás kapcsán születő döntést.

McKinnon még decemberben juttatta el részletes vallomását az illetékesekhez hazájában, mégpedig abban a reményben, hogy ennek eredményként a brit Computer Misuse Act alapján kell majd felelnie tetteiért. Mivel ez nem foglalja magába a katonai és egyéb fontos számítógépes rendszerek feltörését és a súlyos károkozást, nyilván a büntetés mértéke is jóval enyhébb lenne.

Azt azonban még mindig nem tudni, hogy vajon a hackernek hazájában, avagy az Egyesült Államokban kell-e majd bíróság elé állnia. A brit fél februárban hoz döntést arról, hogy a vallomás elegendő-e a bírósági per megindításához - nemleges válasz esetén továbbra is nyitva áll majd a kapu a kiadatás előtt, amit pedig McKinnon mindenképpen szeretne elkerülni, tekintettel arra, hogy a tengerentúlon akár 70 évet is kaphat, amit ráadásul nyilván nem a legkényelmesebb büntetés-végrehajtási intézményben kellene eltöltenie.

Érdemes megjegyezni, hogy a brit hacker soha nem tagadta, hogy valóban behatolt a fontos amerikai számítógépes rendszerekbe, amellett azonban továbbra is kitart, hogy azokban semmilyen kárt nem okozott. Az amerikai fél viszont ragaszkodik azon állításához, miszerint a kár jelentős, éppen ezért pedig szeretnék odaát felelősségre vonni a férfit. Február közepén várhatóan döntés születik, hogy megindulhat-e a per a szigetországban, avagy folytatódhat-e a harc a kiadatás megkezdéséért. Addig azonban ez utóbbi eljárás szünetelni fog, így McKinnon néhány hetet biztosan eltölthet még hazájában.

Fontos hírekkel tehát legközelebb februárban számolhatunk be - meglátjuk, hogyan halad tovább a hacker ügye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #2
    Én azt nem értem, hogy ha a NASA mondjuk tényleg talált UFO-t, miért nem hozzák nyilvánosságra? Arra várnak, hogy a szovjetek is megtalálják, és ők tárják a világ elé, vagy mi? :)
  • rumkola #1
    Aztán lehet mégiscsak jobban járna USA-val, mert vádalkut és NASA melót kapna. :)
    Vagynem...
    :D