Berta Sándor

Európai DDoS-támadók amerikai bíróság előtt

Egy Los Angeles-i esküdtbíróság tárgyalja annak a két európai állampolgárnak az ügyét, akiket amerikai online kereskedőházak ellen elkövetett számítógépes akciókkal vádolnak.

A vád szerint a brit Lee Graham Walker és a német Axel Gembe 2003 októberében több DDoS-támadást indított a miami székhelyű Rapid Satellite és a Los Angeles-i székhelyű Weakness cégek online boltjai ellen. A két vádlottnak a megbízást a digitális videorekorderek és műholdas telefonok eladásával foglalkozó internetes áruházak konkurensei, az amerikai Jay Echouafni és Paul Ashley adták.

Utóbbi két személy ellen az amerikai hatóságok már 2004-ben eljárást indítottak. Ashley beismerte a tettét és megúszta két év letöltendő börtönbüntetéssel, Echouafni azonban minden bizonnyal megérezte, hogy keresik és azóta is bujkál. Őt jelenleg a FBI is nagy erőkkel keresi. Walker és Gembe közösen építettek fel egy botnetet, amely két héten át rendszeresen támadta a Rapid Staellite és a Weakness oldalait. Thom Mrozek ügyészségi szóvivő elmondta, hogy a két férfi által okozott kár csak a Wekaness esetében meghaladta a 200 000 dollárt, és hogy a honlapok a 14 nap során teljesen elérhetetlenek voltak. Ezenkívül a hivatal azt állítja, hogy Walker és Gembe elkészítették az Agobot nevű kártevőt is, amelyet szintén felhasználtak az akciók során.

Amennyiben az esküdtek bűnösnek találják a brit és a német állampolgárt, legrosszabb esetben akár 15 évig terjedő letöltendő börtönbüntetést, valamint komoly pénzbüntetést is kaphatnak. Érdekesség, hogy a Phatbot és az Agobot trójai férgeket kifejlesztő csapat vezetőjét, egyben az utóbbi kártevő névadóját, Axel G.-t 2006-ban egy német bíróság egyéves, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A 23 éves fiatalember a két trójai féreg elkészítésén kívül részt vett amerikai online boltok elleni DDoS-támadásokban. Csak ezekben az akciókban az okozott kár elérte a 1,5 millió eurót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • homeless #19
    Énfélék? Ha nem tűnt volna fel nem magamról írtam az előző hozzászólásba.
  • teddybear #18
    Ebben az esetben ne csodálkozz, ha te nem fogsz az unokádnak semmit sem mesélni, egy betoncipővel a Volga fenekén nehézkes volna. Vagy a börtönből sem lehet gyakran eltávot kapni, főleg Szibéria sarkköri területein. Viseld a következményeket.

    Amúgy a tefélék miatt is egyre nehezebb a számítógépipar helyzete, miattatok is ugatnak a politikusok internetcenzúráról.
  • homeless #17
    Tudom, hogy most németekről meg brittekről volt szó a cikkben, de egy orosznak, aki már 11 évesen 3-4 programnyelven programozik, de 20 évesen mégse fogják felvenni sehova dolgozni, nem nagyon számít az erkölcs. Az oroszaknál amúgy sincs túl sok lehetőség, az ilyen emberek meg jó ha elvégzik a középiskolát, a legtöbb céghez pedig kötelező min 1 diploma. Az alvilág nem kér diplomát és sokkal többet kereshet ilyen módon.

    Vagy ott van még a te lehetőséged is, hogy papírok nélkül elmegy kukásnak és 70 évesen majd mesélheti az unokáinak, hogy milyen erkölcsös életet élt.
  • teddybear #16
    Tudod van olyan, hogy törvénytisztelet, van olyan is, hogy alapvető tisztesség. Meg ott az erkölcs, még ha neked ez nem is mond semmit.

  • xizor #15
    Annyi baromság van ebben a cikkben, hogy télleg kacsa.Egyébként meg nemkell itt mindenkinek áltszentkednie, ritka (És buta) az a ember aki nem hasznosítaná a tudását hogy sok pénzt kapjon.Egyébként a karatét soha nem tanították kínában, mivel japán harcművészet és a két ország kapcsolata sose volt valami rózsás :)
  • wOlFbYTe #14
    Arra az iskolarendszerre gondolsz, ahol egy "talented" diák informatikai tudásának 5-10%-ával rendelkezik maga az oktató? Anno középiskolában diákcsínyként megfektettük a Novell hálózatot, hogy mindenki elérhesse a netet és délutánonként mehessen a játék. Persze a tanárnak fogalma sem volt hogy mit és hogyan csináltunk :)

    Egyébként minden a pénzről szól. Az informatikai biztonságtechnikai vállalatok alkalmazottainak olyan összegeket ajánlhatnak fel egy-egy melóért, amennyit egy átlagember teljes élete során se tudna megkeresni.
  • teddybear #13
    Amúgy megérdemlik. Ha valaki gazember, akkor csak trappoljon be a börtönbe. És azoknak akik nem értenek velem egyet, kívánok olyan spam-özönt, mint amit a múlt héten mi kaptunk (kb. 60000) levél naponta.
  • teddybear #12
    Már ahol. Van olyan szövetségi állam, ahol kivégzik, ha tényleg megérdemli.
  • Adenoma #11
    de a 2 marha minek utazott az usa-ba, hogy elfogják? vagy kiadta USA-nak az unio?
  • Piel #10
    Nem értem ezeket az embereket. Tudom, hogy pénzt akarnak keresni. De a tudásukat rosszra használni, ez már túl megy minden határon. Az iskolában kellene velük megtanítani, hogy mire használják a tudásukat, és mire nem szabad! Ahogyan annak idején a Kínai karate iskolákban a mester nem csak harcolni tanította meg a tanítványait, hanem egyfajta mentorként is működött. Volt tisztelet és megbecsülés, ami hiányzik manapság az iskolákból. Manapság az iskolákban csak az érdemjegyet tartják fontosnak. Az már senkit nem érdekel, hogy milyen EMBER lép ki a kapuján.