Berta Sándor

Kínai hackerek törtek be a Fehér Ház hálózatába?

A Financial Times értesülései szerint az elmúlt hetekben több alkalommal is kínai hackerek törtek be a Fehér Ház informatikai hálózatába.

A gazdasági-politikai napilap tudósítása szerint a támadóknak sikerült kijátszaniuk a Fehér Ház számítógépes biztonsági rendszerét. Az információkat egy meg nem nevezett magas rangú amerikai hivatalnok szivárogtatta ki. "Rövid ideig sikerült a támadóknak áttörniük a tűzfalat, de azt utána könnyen kijavítottuk, vagyis nincs tartós hozzáférésük a rendszerhez. Ez egy macska-egér játék a hackerek és a biztonsági szakemberek között" - nyilatkozta a névtelenségbe burkolózó informátor. Az illető többek között beszámolt arról, hogy a behatolók elolvasták több kormányhivatalnok elektronikus levelezését. Az akciók ugyanakkor nem érintették a titkos információk cseréjére használt hálózatokat.

Az amerikai biztonsági szakértők szerint a támadók a kínai kormány által megbízott hackerek lehettek. "Nagyon célzott kínai támadásokat regisztrálunk, ezért elég hihetetlen lenne, hogy olyan szervezetek állnak a háttérben, amelyek nem állnak összeköttetésben a kínai kormánnyal" - tette hozzá a hivatalnok.
Az amerikai titkosszolgálatok rendszeresen beszámolnak az ázsiai országból indított kibertámadásokról és általában kiderül az is, hogy ezek az akciók meglehetősen sikeresnek bizonyulnak. Korábban például ismeretlenek feltörték Robert Gates amerikai védelmi miniszter számítógépét. A mostani sikeres akciókat a tavaly létrehozott National Cyber Investigative Joint Task Force nevű egység fedezte fel. Az amerikai vádakkal szemben Peking azt állítja, hogy nem ő a hackerek hazája, sokkal inkább ő válik egyre gyakrabban online támadások célpontjává. Egyelőre sem Dana Perino, a Fehér Ház sajtótitkára, sem az amerikai kínai nagykövetség nem kommentálta a Financial Times cikkét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ocsieu #12
    És ez így van... Gondolom ezért kell "majd" bevezetni a netes cenzúrát is... Vagyis pontosabban miután a Big Brother project hatékonyan, mindenkire kiterjedően, stabilan és megbízhatóan müxik, be lehet fenyíteni a népet, hogy akkor mostantól meló 1000el, no jogok, költs szintén 1000el, mert az nekik (USA&G8-ban párezer emberkének) milyen jó...
    Már várom, mikor jelentik be, hogy a válság a hackereknek (pontosabban crackereknek) köszönhető, és havi 40 óra pluszt kell "ledolgozni", utánna "helyreáll a rend"...
    Sorry, bal lábbal keltem. :)
    Ettől függetlenül csodálkozom, hogy sokan hülyének nézik az amcsikat... Az átlagpolgár lehet, hogy hülye, vagy annak tűnik, de a helyzet az, hogy a magukhoz való eszük nekik is megvan, az érdekeiket pedig jobban érvényesíteni tudják, mint pl mi magyarok.
  • Tetsuo #11
    szerinted miert irtam igy?? Az ironia ertelmezheto szamodra?
    Az amcsi propagandamedia (az ABC-tol a Turner alapitotta csatornaig) mind azt sugallja, h meg kell vedeni a hazat, mert veszelyben van, mindenhonnan potencialis tamadasok jonnek.. remisztgetik a citizeneket, pedig ovuke a legnagyobb kemhalozat, szinte mindent latnak amit akarnak es a nemzetbiztonsagilag kulcsfontossagu rendszereket nem kotik ra az internetre, "hujek" lennenek, de nem azok, hanem nagyon is okosak.
  • Narxis #10
    Az, hogy nem pingelnek hanem betörtek. Nem tetszik, szerinted nem hír akkor nem olvasod el.
  • Doktor Kotász #9
    Szerintem úgy negyedóránként valaki egy sima pingelésnél tovább próbálkozik náluk. Szóval nem értem, hogy mi ebben a hír?
  • Narxis #8
    Ők nem buknak le.
  • bvalek2 #7
    Mert az amerikaiak nem kémkednek? Akkor meg min csodálkoznak? Talán van akinek szabad, van akinek nem?
  • Anomaly #6
    Ja tényleg! El is felejtettem hirtelen, hogy a fehér házban van az a "nagy piros gomb" amit ha megnyomnak 3 süti ellenőrzés után felrobban a fél világ de előtte még megmenti valami metroszexuális divatmajom. De butus vagyok...
  • roliika #5
    Aztán ebayen majd árulják az iratokat. Szok olcóbb!
  • 05lampard #4
    De, épp azt akartam mondani :D
  • JL666 #3
    fehér ház?! Nem fekete ház?