Gyurkity Péter

Bushtól vár segítséget a NASA-hacker

A kiadatást elkerülni vágyó brit hacker védői abban reménykednek, hogy a leköszönő amerikai elnök adhat felmentést a vádak alól. A váltást követően pedig Obama közbeavatkozása jelenthet újabb esélyt.

Arról már a múlt héten beszámoltunk, hogy Gary McKinnon, az amerikai katonai és kutatási hálózatok feltörésével vádolt brit hacker hazájában ismerné be bűneit, hogy ezzel is elkerülje a kiadatást, és jóval enyhébb büntetéssel szembesüljön. Ezzel egy időben azonban védői minden egyéb lehetőséget megpróbálnak kihasználni, ebben pedig az amerikai elnökváltás is jól jöhet számukra.

Bevett gyakorlat a tengerentúlon, hogy a leköszönő elnök számos korábban elítélt személynek ad felmentést, mintegy utolsó jótéteményként. Ily módon halálraítéltek kerülhették el a villamosszéket, illetve számos egyéb elítélt büntetése csökkent jelentős mértékben. McKinnon védői most azt szeretnék elérni, hogy George W. Bush ejtse a korábban felhozott, rendívül komoly vádakat (minden idők legnagyobb katonai hackertámadása), ezzel lezárva a tulajdonképpen még el sem indult ügyet. Korábban ugyan már megpróbálkoztak ezzel, ám akkor elutasításra találtak, mégpedig azon az alapon, hogy a hacker nem amerikai állampolgár. Most viszont a brit külügyminiszterhez fordultak, hogy járuljon közre az ügyben.

A kedden esedékes beiktatást követően pedig Barack Obama jelenthet reményt számukra, aki szintén megváltoztathatja az amerikai álláspontot - igaz, azt nem tudni, hogy a újdonsült elnöknek mi a véleménye az ügyről. Azt viszont elmondhatjuk, hogy a szigetországban egyre többen támogatják a per helyi lebonyolításának ötletét: a napokban az ellenzék prominens személyiségeiből álló árnyékkormány igazságügyi minisztere nyilatkozott a témában, kihangsúlyozva, hogy a tárgyalásra a hacker hazájában kellene sort keríteni.

David Burrowes elmondta, hogy a kiadatást mindenképpen el kellene kerülni, és a brit jogszabályok alapján kellene felelősségre vonni McKinnont - ez pedig nyilván jóval enyhébb ítéletet eredményezne, mint az amerikai változat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Merces #17
  ........nem olvastam meg nem is fogom amugy is rég volt..
  .......miva ? kifogytak a názások a csimpánzbol_?
 • remark #16
  Nem akarsz az államigazgatásnak vagy nagy cégeknek dolgozni? Ezek az ilyen mentalitású embereket szívesen alkalmazzák.
 • hdo #15
  Nem értettem félre, csak továbbvittem a gondolatmenetet, de te meg ne add alám a lovat, mikor már láthattad hogy mi a véleményem!

  @bertino:
  Ha elolvasnád az előzményeket, szerintem pont én nem leszek az aki bepróbálja, de ezek szerint Coldfire se tudod hogy ki-micsoda. Az az ember egy hacker legenda, és többek között azért vált legendássá mert NASA-t hackelt ....

  .... mostanában már ha NASA-t hackel valaki, akkor csak mitugrász csicska számba veszik, még a többi kocka is - mert hát nem az a lényeg hogy megcsinálta, hanem hogy lebukott -, lásd mi példánkban ezt a leendő harlemi lovetoy-t!
 • NEXUS6 #14

  Én csak viccből írtam, de gondoltam, hogy majd félreérted.

  Amúgy lexarom, hogy valaki meghekkeli a léginemzetigárda üdülőbázisának körlettakarítást leíró adatbázisát.
  Ha a zusákok olyan hülyék, hogy ezért embereket képesek pellengérre állítani, akkor megérdemlik, hogy egy nagyarczú feka legyen az elnökük, aki legalább olyan jó lesz amúgy, mint Bushbá volt!
 • bertino #13
  jah, oké, akkor előtted a lehetőség.
  szolj ha sikerült valamit intézni.
 • hdo #12
  Meg egyet az arcába hogy lássa mi van a hátsójában! Az ilyet szívfájdalom nélkül elrettenteném hasonló módszerekkel attól, hogy valaha mégegyszer komolyabb dolgot csináljon egy ártatlan csínynél. Amúgy NASA-nál mostanában különösen hanyagok. Egyáltalán nem kell egy Coldfire-nak lenni, hogy az ember hackelni tudja ...
 • NEXUS6 #11
  Tök jogos, a Világ már csak ilyen, csak nézem a rengeteg brókert, meg pénzügyi tanácsadót, ahogy vastag tömött sorokban mennek a börtönbe, ezekben a pénzügyileg turbulens időkben!

  És teljesen OK, ezt a kis pöcs "Robinhúdot" meg húzzuk csak az első hárlemi feka faxára!
 • kader #10
  éppen ez az ,ha valaki tesz valamit vállalja a következményeit
 • NEXUS6 #9
  Én bezárnám mellé a rendszergizdákat is, akik elbaxták a cég biztonságát, hogy végül a srác be tudott nyomulni!
 • Falconer #8
  Magyarországon is adhat amnesztiát a köztársasági elnök, nemtudom mi az új neked ebben.