Gyurkity Péter

Angliában ülné le büntetését a NASA-hacker

Új javaslattal álltak elő egyes brit parlamenti képviselők, amelynek megszavazása esetén az Egyesült Királyság garanciákat kérne az USA-tól a hacker elítélését követő időszakra, többek között a kiadatással kapcsolatban.

David Burrowes, aki egyébként Gary McKinnon, a hosszú ideje a kiadatást elkerülni igyekvő hacker körzetének képviselője, a napokban egy új javaslattal állt elő, amelyhez rögtön több pártból talált támogatókra az alsóházban. Ennek lényege, hogy az illetékes amerikai bíróság esetleges ítéletét követően a férfit visszaadnák hazájának, hogy ott ülje le a kiszabott büntetést.

Szakértők megjegyzik, hogy Burrowes ezzel gyakorlatilag Hollandia és Izrael példáját követné, a két ország ugyanis jó ideje igyekszik biztosítani, hogy állampolgáraik elítélését követően azonnal visszatoloncolják őket saját országukba, hogy a büntetés-végrehajtás minden esetben az elítéltek hazájában realizálódjon. Tekintettel arra, hogy hosszas huzavona után nemrég döntöttek a kiadatás engedélyezéséről, McKinnon mindenképpen az Egyesült Államokban áll majd bíróság elé, ahol 97 katonai számítógép feltörésével vádolják és akár 70 évet is kaphat tetteiért. A tengerentúlon ráadásul rosszabb körülmények között töltené el a kiszabott éveket - legalábbis erre hivatkozik a hacker és annak védője.

Amennyiben az eddig 10 képviselő által aláírt javaslat átmegy az alsóházon - és a további állomásokon - az Egyesült Királyság garanciákat követelne az USA-tól McKinnon elítélését követően. A garanciák elsősorban arra vonatkoznának, hogy a férfit visszatoloncolnák hazájába, így ott ülné le büntetését. A képviselő arra hivatkozik, hogy a hackert nemrég Asperger-szindrómával diagnosztizálták, ami az autizmus egy enyhébb formája, így egészségügyi állapota miatt saját országában kellene maradnia.

Az még kérdéses, hogy a javaslat milyen esélyekkel kerül a képviselők elé - mint ahogy az is, hogy esetleges elfogadása esetén az USA miként viszonyul majd a brit kéréshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TVelvet #11
    Ez az amit a publikum lát, a csávót tuti foglalkoztatni fogják, illtve ha visszautasította, akkor valszeg azért akarják elitélni... Ez amolyan, ha velünk nem, akkor senki mással effektus.
  • Kagemusha #10
    Ugy latom, a tarsasag tobbsege nem veszi eszre a lenyeget: adatlopasert nagyobb a buntetes, mint gyilkossagert! Nna ez a rohej!
  • Sir Quno Jedi #9
    Mivel a katonai "számítógépek" feltörése nemzetvédelmi ügy, így akár ott helyben agyon is lőhetnék (sok országban ma is azt tennék). A tett maga lényegtelen, az a lényeg, hogy beleköpött a hadsereg levesébe és arra nincs pardon. Viszlát! Aki hülye és az alvó oroszlánnal kekeckedik, az megy a levesbe.
  • acdc #8
    Termeszetesen bortonbe maganzarka jobb ellatas szamitogep-ek persze kontroll alatt
  • acdc #7
    Csak nem az mi6 akarja foglalkoztatni?!
  • Narxis #6
    hackerkedni volt pofája, de vállalni a következményeket...na azt már nem
  • n3whous3 #5
    Idiotizmus az egész, plusz az, hogy minden áron keresik a kibúvót. Nem jó se az, hogy 70 év, se az, hogy hihetetlen módon még Asperger szindrómát is tudtak találni nála.
  • Troppauer #4
    Vagy lehülyézi valamelyik BSA(szerű) kötsögöt.
  • torreadorz #3
    Ennél rosszabbul már csak akkor járhatott volna, ha a 97 katonai számitógép feltörése helyett illegálisan töltött volna le 97 db zeneszámot az internetről... :)
  • Tetsuo #2
    jah nemhogy gyilkolna azt meguszna 20 evvel :)
    Leuli a vétén neem? Háát!