Gyurkity Péter

Gordon Brown a brit NASA-hackerről

A brit miniszterelnök Gary McKinnon ügyével kapcsolatban volt kénytelen válaszolni egy kérdésre a napokban, és bár kerülte a konkrétumokat, egyértelműen jelezte, hogy van esély a büntetés hazai letöltésére.

Az alsóházban a konzervatív David Burrowes tette fel a kérdést a miniszterelnöknek, miszerint van-e esély a jelenleg érvényes megállapodás módosítására, amely a brit állampolgárok szinte automatikus kiadását teszi lehetővé olyan esetekben, amikor az Egyesült Államok szeretné felelősségre vonni az érintett személyeket. Véleménye szerint ez ugyanis nem a megfelelő megoldás, különösen a NASA-hacker esetében.

Burrowes kiemelte kérdésében, hogy McKinnont szeptemberben diagnosztizálták Asperger-szindrómával, ez pedig még inkább bonyolítja az ügyet - szerinte érdemes lenne minden erővel törekedni arra, hogy a kiadatást és a várhatóan súlyos ítéletet követően azonnal visszaadják a friss elítéltet a brit hatóságoknak, hogy az illető saját hazájában töltse le kiszabott büntetését - amely így nyilván számára sokkal kellemesebb körülmények között történne meg. Természetesen a kérdés nem kizárólag erre az ügyre vonatkozik, ám a képviselő korábban maga is aláírta a miniszterelnöknek címzett nyílt levelet, amelyben ugyanezt kérték McKinnont illetően, így nem véletlen, hogy őt hozta fel példának.

Gordon Brown válaszában igyekezett kerülni a közvetlen véleménynyilvánítást az üggyel kapcsolatban, mindössze arról értekezett, hogy az Egyesült Királyság, sőt az Egyesült Államok is elfogadta az Európa Tanács előírását az elítélt személyek kiadatásával kapcsolatban, így elvileg nincs akadálya annak, hogy az ítéletet követően szinte azonnal visszaszállítsák majd McKinnont a szigetországba. Utóbbi egyébként utolsó fellebbezési esélyét igyekszik megragadni, ennek kapcsán december 5-én kerítenek sort a meghallgatásra - amennyiben ez sem jár sikerrel, a hackert mindenképpen kiadják az amerikai félnek.

2009 elején tehát minden bizonnyal pont kerül az ügy végére, már csak az a kérdés, hogy McKinnon hol és milyen körülmények között lesz kénytelen leülni büntetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!