Berta Sándor

René Obermann korábban is tudott a DT-botrányról

Az ARD német közszolgálati televízió REPORT MAINZ című műsorának riporterei új részleteket ismertettek, amelyek egyáltalán nem tüntetik fel jó fényben René Obermannt, a Deutsche Telekom jelenlegi vezetőjét.

A televíziós magazinnak számos bizalmas és részletes információkat tartalmazó dokumentum került a birtokába, amelyek azt bizonyítják, hogy a vezető már tavaly április előtt is tudott a megfigyelési ügyről. René Obermann egy interjúban azt nyilatkozta, hogy csak ekkor "konfrontálódtak az eseményekkel". Frank Bsirske, a Ver.di szakszervezeti szövetség elnöke ugyanakkor a mostani iratok áttanulmányozása után azt állítja, hogy Obermann hazudott.

"Mindazok alapján, amit most tudunk, kijelenthető, hogy a szavai nem feleltek meg a valóságnak. A papírokból ugyanis világosan kiderült, hogy a Deutsche Telekom elnöksége már 2007 szeptemberében tudott az ügyről és annak minden részletét is ismerte. Állampolgárként elvártam volna, hogy sokkal előbb értesítsék a történtekről a bonni ügyészséget. Már akkor meg kellett volna ezt tenniük, amikor világossá vált a számukra, hogy bűncselekmények történtek vagy történhettek. Egyértelmű, hogy itt az eltitkolási szándékot a felderítés érdeke fölé helyezték" - mondta az egyébként szintén megfigyelt Bsirske.

Hasonló megállapításra jutott Hans Herbert von Arnim professzor, speyeri alkotmányjogász is. A DT vezetője ennek ellenére egy a REPORT MAINZ-hoz eljuttatott levélben közölte, hogy kitart a korábbi állításai mellett és nem akart új interjút adni. Gerhart Baum ügyvéd, korábbi német belügyminiszter szintén támadta a távközlési konszernt.

A DT lehallgatási botránya tavaly május végén robbant ki, amikor kiderült, hogy az elnökségben és a felügyelőtanácsban lévő kiszivárogtatások megelőzésére, illetve felderítésére 2005-ben és 2006-ban a német konszern adatokat gyűjtött vezető munkatársairól és riporterekről. Később bebizonyosodott, hogy már 2000 óta voltak megfigyelések és tavaly novemberben vált ismertté, hogy a cég korábbi vezetői megfigyeltették két felügyelőtanácsi tag gyermekeit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Glutamin #2
    Kb ugyanazt csinálják mint annó a jó kis komcsi/szoci idősuakban. gyűjtenek mindenfélét mindenkiről. És ha úgy adódik akkor jól elővesznek érte.
  • Tripax #1
    Én csak azt nem értem, kit akarnak hülyének nézni. Csak az elmúlt 2 évebn úgy megszaporodott a katonai iratok eltünése, a légiutazásokhoz kötött személyi adatok csereberéje EU és USA között, az angoloknál a betegkartotékák eltünése, a németeknél a megfigyelési boltrány, Svájcban a banki külső ellenőrzések.

    Nem akarok nagyon golyós lenni de miért is kell ennyire az emberek adatlapjai? De inkább a kérdés, mire?