Berta Sándor

Titkos Stasi találkozóhelyek a világhálón

Erfurt térképén vörös pontok tucatjai világítanak, amelyek mindegyike az egykori NDK hírhedt titkosszolgálata ügynökei által használt egy-egy titkos búvóhelyet, konspirációs lakást jelöl.

Sok felhasználó kedveli a Google Earth és a Google Maps szolgáltatásokat. Erfurtban azonban sokan nem lelkesednek értük, ami annak köszönhető, hogy sok, a Stasi egykori konspirációs lakásaiban élő embert zaklatnak mostanában az amatőr történelemkutatók. A Google Maps segítségével például pontosan kideríthető, hogy 1976 és 1986 között egy adott utcában a 39-es házszám alatt található lakást az NDK hírhedt titkosszolgálata Méhecske, Kombinát vagy éppen Radar fedőnév alatt konspirációs helyszínként vagy találkozóhelyként használt.

Az információkat a Stasi-in-Erfurt nevű weboldalon lehet megtalálni, ahol még azt is megtudhatják a látogatók, hogy miként is működött az akkori rendszer. A konspirációs lakásokat (KW) a keletnémet államvédelmi minisztérium bérelte ki és ezekben a házakban találkoztak az ügynökök az informátoraikkal vagy adtak nekik instrukciókat. "Erfurtban a 483 egykori Stasi-objektum 60 százaléka látogatható vagy hozzáférhető a magánszemélyek számára" - jelentette ki Joachim Heinrich, a Stasi-in-Erfurt.de nevű weboldal működtetője, aki korábban már a témával foglalkozó, szabályos útikalauzt is kiadott.

Kétségtelen tény, hogy így sok mindent meg lehet tudni az akkori korszakról, a részletekről, azonban korántsem örül mindenki, különösen a lakásokban lakók a tolakodóknak. Thilo Weichert schleswig-holsteini adatvédelmi biztos is bírálta a projektet, mondván, nem segíti az adatok feldolgozását és különösen azokban az esetekben, amikor a pontos lakcímeket is nyilvánosságra hozzák a portálon, sérülnek az ott lakók személyiségi jogai. Ráadásul a látogatókat elkergetőkre könnyen rásütik a bélyeget, hogy biztos azért nem örülnek a kérdéseknek, mert maguk is ügynökök vagy informátorok voltak. Érdekesség, hogy a programot a thüringiai kulturális minisztérium is támogatta, méghozzá 2500 euróval.

Az NDK egykori titkosszolgálatával kapcsolatos vita 1999. június 18-a óta tart, akkor hozta ugyanis nyilvánosságra a Tageszeitung német lap a volt NDK területén élő 9000 egykori Stasi-ügynök és -besúgó személyes adatait. Heinrich a kritikák ellenére folytatja a munkáját, mert hiszi, hogy az igazságnak ki kell derülnie, még akkor is, ha ez néhány embernek kényelmetlen vagy fáj. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a Stasi áldozatai tizedannyi figyelmet sem kapnak a német sajtóorgánumokban, mint egykori vallatóik.

Németországban egyébként évek óta próbálják helyreállítani a sérült Stasi-aktákat és még tavaly novemberben is 16 000, sérült Stasi-dokumentumokkal teli zsákot őriztek Berlinben. Az iratok eredeti formában való helyreállítása több évszázadig tartana, ám számítógépek segítségével ez az idő néhány évre lerövidíthető. A német parlament hatmillió euróval támogatta azt a projektet, ami felgyorsítja az anyagok feldolgozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0rph3u5 #8
    ezzel a "poén" írásoddal csak azt éred el, h az első 2-3 szó után mindenki abbahagyja az olvasást és megy a köv. hsz-re...
  • Darth Sith #7
    évek óta így ír, max neked új.
  • Voronyezs #6
    mer mi benne a poén?
  • HuAn82 #5
    Írásban raccsolni bazz...
  • progee #4
    értsed már a karcsi poénját
  • packers fan #3
    magyarul nem ártana megtanulni
  • karcsi #2
    aszer mer a vold komcsi alampart van hadalmon aki ety 3per2es tiztet tet mek minizterelnognek alik par evel eszelot a mosdani minizterelnog mek a komunizsda ifjusaki szoveccsek befojasos empere vold aki mintenbiszonnyal tyakran olvaskatott aszokbola biszonyos jelendesekbol

    roviten eszer nintcs nalung ijen
  • modellmaker #1
    Ilyen nálunk miért nincs?