Berta Sándor

Élőben közvetítenek egy fájlcserélő pert

Az ügyet tárgyaló bíró úgy döntött, hogy valós időben megtekinthető lesz az interneten a Joel Tenenbaum elleni per első ülése. A meghallgatásra jövő csütörtökön kerül sor és az élő közvetítést maga az alperes kezdeményezte még tavaly decemberben. Nancy Gertner bíró hosszas mérlegelés után végül helyt adott a beadványnak.

A 25 éves Tenenbaumot, aki a Bostoni Egyetem hallgatója, az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) vádolta meg szerzői jogsértéssel. A fiatalembert Charles Nesson, a Harvard Egyetem professzora és jogászhallgatói védik.

"Ebben az esetben sok vonatkozásban a mai úgynevezett internetes generációról lesz szó, amelynek tagjai gyakorlatilag a számítógéppel és a világhálóval együtt nőttek fel. Ők már nem nagyon olvasnak újságot és nem nézik meg az esti híreket sem a televízióban. Az információkat alapvetően a virtuális térből szerzik be. Egy élő közvetítés éppen ezért közérdek.
A perrendtartás lehetővé teszi a bíróság számára, hogy feloldja a közvetítési tilalmat. Az internet korszakában - különösen ebben az esetben - a nyilvánosság egy új dimenziót jelent. A zeneipar ellenérveit ugyanakkor érdekesnek találtam, mivel ellenezték a közvetítését, holott a dolgot fel lehet úgy is fogni, hogy egy fájclserélő elleni per egyfajta elrettentő kampány lehetett volna a többi fiatal számára" - indokolta döntését Nancy Gertner.

A bíró ugyanakkor csak az első meghallgatás élő közvetítését engedélyezte, a többi tárgyalási napról szóló valós idejű tudósításokat már nem. Charles Nesson és csapata pedig pont azt akarták elérni, hogy minden tárgyalást élőben közvetítsenek. Az első meghallgatáson kerül sor a két fél első beszédjére, míg az első tárgyalási napot március 30-ra tűzték ki. A közvetítés a CVN nevű cég segítségével valósul meg, a költségeket teljes egészében a Harvard Egyetem állja.

A felperes Sony BMG egyébként a 2003 szeptembere óta tartó eljárásban azzal vádolja Tenenbaumot, hogy hét zeneszám terjesztésével súlyosan megkárosította a szerzői jogait. A Sony BMG ezért kártérítést követel Tenenbaumtól, amelynek összege az amerikai jog szerint jogsértésenként 750 dollártól 150 000 dollárig terjedhet. Vagyis az alperesnek legrosszabb esetben 1 millió 50 000 dollárt kellene kifizetnie.

Nancy Gertner nem jó előjel a RIAA számára, mivel korábban egy perben megtiltotta a Bostoni Egyetemnek, hogy kiadja a fájlcseréléssel vádolt diákjai személyes adatait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #28
  Feltehetően hét az, amiről a RIAA bizonyítani is tudja, hogy megosztotta és teljes egészében fel is töltötte (illetve letöltötték róla).
 • Riddick #27
  Nagyon veszélyes a srác ... ;) Remélem felmentik! ;)
 • bakvarnyu #26
  7 zeneszám =))))))))))
 • passatgt #25
  kiki, strong után egyből tudtadm:)
 • torjoz #24
  Kedves SANYI, ha az az emberke nem osztja meg azt a 7 zeneszámot, lehet, hogy az a nép meg sem ismeri azokat az előadó(kat)! Ergo senki sem venni meg azt a zenét, amit nem ismer! Tehát nem kellene vagdalkozni mindenféle hasraütéses, vélt/valótlan kárösszegekkel!
 • flashpointer #23
  Nancy Gertner bíróNŐ :p
 • hdo #22
  Sarki közértbe a liter tejet meg a plázában a túlértékelt szirszar bizsukat nem lehet copy paranccsal sokszorosítani te !

  Jóformán az első példányon felül nincs a sokszorosításnak költsége, és beletelik kemény 3-10 percbe .... akkor meg miről beszélsz? Nem egy kaptafa az üzleti lopás meg a warez! Csinálj screenshotot, aztán küldd el a RIAA-nak, hátha dobnak neked csontot ... aztán ítélj el ott ahol akarsz!
 • hdo #21
  Bazdmeg te még hányszor fogod magad visszaregisztrálni miután bannoltak? Nem veszed észre hogy persona non grata vagy itt? Egy ideig még egyet is értettem a dolgaiddal, míg el nem gurult a gyógyszered - kábé az első bannolásod előtt egy kicsivel - ...

  Emlékeztetsz egy itteni hajléktalanra akivel még 2 éve egész jól el lehetett beszélgetni, mikor arra kényszerült az ember, merhát leszólította, mostanában meg már minden egyes mondatába belefoglalja a "Jeruzsálemi cionista" vagy "Jeruzsálemi néphadsereg" kifejezést, még akkoris ha semmi értelme nincs annak amit mond.
 • zserrbo #20
  "Amúgy pedig Európa és Amerika karöltve lehet becsületes, ha a ruszkik meg a kínaiak nagy ívben tesznek erre"
  Nem lehet egyszerre mindent...

  Menjetek lopni a sarki közértbe vagy a plázába, jah hogy azért bünti jár a pici szátokra? jaj mit foglalkoztok vele...

  A p2p jó, az illegális torrent se mindig rossz, de hogy van aki csak innen tölt és szarik mindenre azt elítélem.
 • cickany2 #19
  igen, működik a TOR. az Azureus nevű bittorent-kliensben integrálva is van és mindössze be kell pipálni a használatát... aztán kellemes bizonyítgatást, hogy én bármilyen kalózos filmet is letöltöttem ...