Berta Sándor

Büntetőpontok a fájlcserélőknek és a sokat letöltőknek?

Érdekes, nagy visszhangot kiváltó ötlettel állt elő Dieter Gorny, a VIVA egykori alapítója, ügyvezető igazgatója és az MTV Europe volt alelnöke.

A szakember azt javasolta, hogy az autósokhoz hasonlóan a felhasználóknál is vezessék be a büntetőpont-rendszert. Vagyis, aki sok illegális másolatot tölt le vagy fel, az kapjon büntetőpontokat és amikor elérte a határt, akkor tiltsák le az internethozzáférését. Gorny jelenleg a Német Zeneipari Szövetség elnökségének elnöke és úgy vélte: illegális, ha valaki fizetés nélkül tölt le zeneszámokat vagy akár teljes zenei albumokat a világhálóról.

"Egy büntetőpont-rendszert nagyon jól lehetne alkalmazni. Amennyiben valaki illegális letöltést végzett, pontokat kap és egy adott pontszám elérése után az internetszolgáltatók csökkenthetnék a sávszélességét vagy akár 3 hónapig teljesen blokkolhatnák az internethozzáférését. A javaslatomat elsősorban elrettentésnek szánom, hiszen pontosan tudom, hogy az autósok között is vannak olyanok, akik a büntetések ellenére ittasan ülnek a volán mögé. A politikusoknak, a gazdasági döntéshozóknak, az internetszolgáltatóknak és a zeneipar képviselőinek végre tárgyalóasztalhoz kell ülniük ebben a kérdésben. A szigorítások mellett azonban szükség van új terjesztési módokra is. Ezek lehetnek bónuszprogramokat kínáló átalánydíjas csomagok éppúgy, mint az innovatív online zenei televíziók" - jelentette ki a Die Weltnek adott exkluzív interjújában Dieter Gorny.

"Úgy gondolom, hogy a fejlődés ellenére a CD még tíz év múlva is létezni fog. Azonban ezen a területen szintén szükség van új stratégiák kigondolására. A luxuskiadásokért több pénzt lehetne kérni, az olcsóbb változatokból viszont hiányoznának az extrák" - tette hozzá Frank Briegmann, a Universal Music elnöke. Gorny ötletéről először a Die Zeit-nek beszélt még szeptember végén és már akkor nagy vihart kavart. "Sürgősen korszerű szerzői jogra van szükségünk. Amelyik társadalom ugyanis úgy viszonyul a kultúrához, mint a mai, az egyaránt veszíteni fog mind gazdasági, mind tartalmi értelemben. Az embereknek be kell látniuk, hogy az illegális másolatoknak egyszerűen lopásnak minősülnek" - nyilatkozta a Popkomm zenei kiállítás életre hívója akkor.

A fájlcserélők internethozzáférésének korlátozása először tavaly novemberben merült fel Franciaországban, majd később Ausztráliában is. Idén júliusban Luc Chatel, a francia kormány gazdasági és fogyasztóvédelmi kérdésekért felelős államtitkára jelezte: konkrét lépéseket terveznek a fájlcserélés európai szintű visszaszorításáért és ebben a harcban globális szintű eredményeket akarnak elérni.

Az Európai Parlament ugyanakkor már elutasított egy, az internetelérések blokkolására vonatkozó előterjesztést és az elképzelést legutóbb a német kormány sem támogatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • baabb #43
    Szia Foga vár egy üzi
  • vajon kiki #42
    és azt is leszarom ha kapok egy nagy eggyest nehogy azt hogy ilyen csicska feketepontokat... mer kimegyek a parkba a furgonommal és a laptopomról megnyomok egy rádijós internetet.... aztán ennyi
  • vajon kiki #41
    én viszont a bírókat a bíróságot, a rendőrséget a pndúrságot a titkosszolgálatokat és egyéb ilyen és hozzájuk hasonló szektákat sz*rom le jó vastagon, és nem fogok ott állni se, mert ki se tudják nyomozni hogy kiki vagyok 1általán !


  • M0rph3u5 #40
    vagy egy rokonod legyen az:) nekem pl. anyám minisztériumi jogász
  • Foga #39
    Jó ötlet. :)
  • Mike at home #38
    legyél jogász, ügyvéden máris spóroltál :D
  • Foga #37
    Jah és egyébként ha esetleg nagyonemggyőző vagy, akkor is kapsz egy ejnye bejnyét mert akkor neked kell fizetni a költségeket. Ők sem hülyék. Nekik is vannak statisztikáik. A bíróságokat többek közt a sikeres lezárt ügyekben is mérik. A felmentés nem lehetséges opció.
  • Foga #36
    Igen saját szakértő.
    Akkor elmondom neked...az ügyvédem 1Milla, az ügyészség szakértője szintén 1 milla.
    A te szakértőd ezen felül kb 500eFt. Most járunk 2,5millió Ft-nál amiben még nincs benne a perköltség.
    Én örülök neki ha neked van ennyi zséd. Így tuti befutó vagy. Csak akkor mindek töltesz le? 2,5Mmillából megveszel mindent.
    Egyébkén meg ha két szakértő van és két véleménnyel, a bíróság kinek fog hinni? Persze a tieédnek. Hát hogyne. Legalább ne mondj ilyeneket ha nem tudod miről van szó. :D
  • Mike at home #35
    könyörgöm, saját szakértő
    mit vársz az ügyészség szakértőjétől?
    birósághoz jó ügyvéd kell, saját szakértő

    ma magyarországon egyébként bárki bármikor börtönbe kerülhetne, mert bőven találnak/kreálnak neki valamit, tehát akit ki akarnak csinálni, azt kicsinálják

    rádfogom hogy pedo vagy, rádmászik a Blikk, mire tisztázod magad, kirúgtak az állásodból, a fél ország ismer, rajtad a stigma
    vagy lefgyél vállalkozó, garantáltan adót csalsz
  • Foga #34
    Jah ügyvéded is van igaz, ha meg tudod fizetni. Az meg nem olcsó. (1MFT kb)Legalábbis egy jó. Szar meg mindek, attól le is csukhatnak.