Berta Sándor

Harvard-professzor a fájlcserélés mellett

Charles Nesson jogászprofesszor eddig csak az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) bírálójának számított, azonban most már fájlcserélők védőügyvédjeként tevékenykedik.

Nesson és hallgatói egy bostoni fájlcserélő perben vállalták az alperes, Joel Tenenbaum védelmét. A felperes a Sony BMG. A 2003 szeptembere óta tartó eljárásban Tenenbaumot eddig a saját édesanyja, egy tapasztalt szerzői jogi ügyekre szakosodott ügyvéd védte. A kiadó többek között azzal vádolja a most 24 éves fiatalembert, hogy összesen hét (!) zeneszám terjesztésével súlyosan megkárosította a szerzői jogait. A Sony BMG ezért kártérítést követel Tenenbaumtól, amelynek összege az amerikai jog szerint jogsértésenként 750 dollártól 150 000 dollárig terjedhet. Vagyis az alperesnek legrosszabb esetben 1 millió 50 000 dollárt kellene kifizetnie.

Nesson pont erre az összegre építi a védelem érvelését. A jogászprofesszor a RIAA egész kampányát akarja megkérdőjelezni az irreálisan magas kártérítési követelések bemutatásával. Az egyik érv szerint a szervezet által kért kártérítés túlzó, mivel nem áll egyenes arányban az okozott kárral. A Harvard Egyetem munkatársa és csapata azt szeretnék elérni, hogy Tenenbaum elmondhassa a saját verzióját és hogy mentesítse őt a bíróság az eljárás eddigi költségeinek kifizetése alól. Nesson emellett a RIAA-t a törvényekkel és az igazságszolgáltatással való visszaélésekkel vádolja, valamint úgy vélte, hogy az eljárás sérti az Egyesült Államok Alkotmányában rögzített jogállami elveket és a túlzott mértékű büntetésekre vonatkozó szabályokat.

A professzor 21 oldalas érvelésében azt is megpróbálja bebizonyítani, hogy a RIAA nem kártérítéseket akar, hanem csak el akarja bizonytalanítani és meg akarja félemlíteni a szülőket és a fiatalokat, hogy így próbálja meg visszafordítani a digitális jövő folyamatát. A per decemberben az első tárgyalási nappal folytatódik.

Charles Nesson akkor vált igazán ismertté, amikor az Amerikai Zeneipari Szövetség által a tengerentúli egyetemeknek és főiskoláknak címzett felszólító levelekre úgy válaszolt: "Közösen fel kell lépnünk ez ügyben és közölnünk kell a RIAA-val, hogy húzzon innen!"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angyom #15
    Mindenki azt hiszi, hogy a világ az övé! De multkor kopogtattak...és nem a mikulás volt az!
  • AzUs #14


    viva la torrent
  • Griphons #13
    Tetszik a fickó, jó arc. Végre felismerte valaki, hogy ki az igazi bűnöző! :)
  • Radi #12
    Nesson bácsi hirtelen szerzett magának több millió barátot
  • vajon kiki #11
    torrent. torrent, és torrent.. emelett titkosítás, titkosítás és titkosítás !
  • Praetor #10
    A poén az egészben, hogy az érvelése helyes...
  • Reggaester #9
    KEEP IT REAL! RIPSECT! ^^
  • balee66 #8
    Jómunkásember.
  • Pares #7
    Jah, és Éljen Charles Nesson!
  • Pares #6
    Ez most komoly? Mert ha igen, akkor kb. 1 héten belül képes vagyok csinálni nekik pár trillió dollár kárt... muhahaha... Komolyra forditva a szót: KAPJÁTOK BE A DICKEMET! Nem igaz, hogy az mellett a rengeteg bevétel mellett még szükségük van minden egyes fillérre... Igaz, akinek sok a pénze, az még többet akar. Persze mindennek a levét a szegény ember issza meg. Torrent for ever...