Berta Sándor

Németország - újabb ügyben nem kell kiadni a fájlcserélők adatait

A zweibrückeni regionális bíróság másodfokon is elutasította egy játékfejlesztő cég IP-címek megszerzésére vonatkozó beadványát. Az indok egyszerű: nem történt anyagi haszonszerzésre irányuló cselekmény.

A bíróság Az. 3 W 184/08 számú jogerős ítélete szerint az alperes internetszolgáltató semmiképpen nem kötelezhető a játékfejlesztő stúdió termékeit fájlcserélő hálózatokban terjesztő személyek adatainak a kiadására. A testület ezzel a döntéssel gyakorlatilag jóváhagyta a korábbi elsőfokú határozatot.

Németországban idén szeptember elseje óta a szerzői jogsértési esetekben a cégeknek, fejlesztőknek lehetőségük van arra, hogy közvetlenül az internetszolgáltatóktól kérjék ki az IP-címek mögött megbújó emberek személyes adatait. Az információk kiadására azonban csak akkor van esély, hogy ha bizonyítható, hogy az illegális másolatok terjesztésével a fájlcserélőt az anyagi haszonszerzés motiválta. Arról azonban, hogy mekkora összeg minősül anyagi haszonszerzésnek, az adott bíróságok dönthetnek, így gyakorlatilag teljes a zűrzavar. Egy testület dönthet ugyanis úgy, hogy már tíz zeneszám terjesztése során is anyagi haszonszerzési motiváció állt fenn, vagy éppen ellenkezőleg.

A bíróságok általában azt vizsgálják, hogy az illető személy egy adott filmet, dalt vagy játékot saját célokra töltött-e le vagy kifejezetten azért, hogy megossza a barátaival, ismerőseivel is. Ez utóbbi azonban csak nagyon kevés esetben bizonyítható. A zweibrückeni regionális bíróság most úgy ítélte meg, hogy egyetlen zeneszám le-, illetve feltöltése semmi esetre sem magyarázható az anyagi haszonszerzéssel. Még akkor sem, hogy ha az eset egy fájlcserélő hálózatban történt, vagyis fennállt a további letöltések veszélye.

Ráadásul a játék már három hónapja a piacon volt, nem volt ellátva digitális másolásvédelemmel és ezzel a fejlesztő nagyban megkönnyítette a kalózok dolgát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #1
    arról nem is beszélve mi van ha valaki egyszerűen bekapcsolja a titkosítást... akkor még a gyanú sem merül fel, nemhogy bizonyíték ellene.