Berta Sándor

Ecocho, egy környezetbarát kereső

A program a nagy keresőportálok bevált technikáin alapul, azonban a fő hangsúlyt a környezetvédelemre helyezik. Önreklámként a bevételek egy részéből erdőket telepítenek.

Az Ecocho.com a világ első környezetbarát keresője, használatával az internetezők tevékenyen hozzájárulhatnak a fák és az esőerdők megmaradásához, az üzemeltetők ugyanis bevételeik 70 százalékát a Greenhouse Gas Abatement Scheme (GGAS) nevű ausztrál szervezet számára ajánlották fel. A GGAS világszerte szeretné visszaszorítani a üvegházgázok szintjét és ehhez rendszeresen fákat ültetnek. A tervek szerint ezer keresés két fát ér majd, ami egy tonnával kevesebb széndioxidot jelent. Összehasonlításul: egyetlen fejlett országban élő ember napi CO2-kibocsájtása 29,3 kilogramm.

"Szolgáltatásunk használata a legegyszerűbb módja annak, hogy bárki egy apró változással is pozitívan befolyásolhassa a klímahelyzetet. Európában havonta több százmillió keresést hajtanak végre. Amennyiben ezeknek csak az egyetlen százaléka a jövőben az Ecocho.com-on történik, máris nagy mértékben hozzájárulhatnánk az üvegházgáz-szint csökkentéséhez. Ráadásul az emberek mindezt ingyen tehetik meg" - jelentette ki Tim Macdonald, a platform alapítója.

"A barátaimmal való eszmecsere adta az ötletet, hogy milyen hatalmas környezetvédelmi lehetőségek rejlenek a webes keresőkben. A probléma aktuális, hiszen mindenkit érint, éppen ezért akarjuk mi is az Ecochót minél több nyelven elérhetővé tenni. Jelenleg a program már 14 nyelven hozzáférhető. A lényeg, hogy tudatosítsuk a felhasználókban a környezetvédelmi problémákat" - tette hozzá a környezetvédő.

Az Ecocho használata ingyenes, a szolgáltatást kizárólag reklámbevételekből finanszírozzák. Macdonald mindenesetre már a jövőre is gondol, így további, a széndioxid-kibocsájtás hatásait ellensúlyozó programokat is támogatni szeretne világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zpalee #6
    Ebben a 29 kilóban az a mennyiség is bennevan, amit naponta kilélegzek?!
  • Cocogány #5
    Ja csak épp nem Echoco, hanem Ecocho
  • waterman #4
    az egy átlag!
    de van benne ráció. ha mindneki úgy élne, mint egy átlagos angol, akkor 3 Föld kéne az emberiség fennmaradásához, ha pedig úgy, mint egy átlag kanadai, akkor 5 Föld kéne.
    bele van kalkulálva, hogy gázzal fűtünk, hogy autókat használunk, a számítógépet hajtó villanyáram termeléséhez használt co2 kibocsájtás is.
    összehasonlításul, hogy mi ez a 29 kilogramm: a holland partok előtt álló hatalmas szélturbinák lapátjai közt másodpercenként akár 60 tonna levegő is átáramolhat. abban a levegőmennyiségban 1800 kilonyi co2 van alapból.
  • willcox #3
    "Összehasonlításul: egyetlen fejlett országban élő ember napi CO2-kibocsájtása 29,3 kilogramm" - nem sok ez egy kicsit?
  • Narxis #2
    A megmondó.
  • metaljesus #1
    "Európában havonta több százmillió keresést hajtanak végre. Amennyiben ezeknek csak az egyetlen százaléka a jövőben az Echoco.com-on történik", úgy senki nem akar majd itt hirdetni.