Berta Sándor

Zöld-IT - még mindig kevés az érdeklődő cég

Sok vállalat egyszerűen nem veszi elég komolyan a környezetvédelmet és az energiatakarékosságot az informatikai rendszerek kialakításakor és működtetésekor.

A zöld-IT napjainkban az egyik legtöbbet hangoztatott fogalommá vált. A gyártók azért versengenek, hogy melyikük tud alacsonyabb fogyasztású termékeket piacra dobni és melyik tartalmaz kevesebb környezetkárosító anyagot. Azonban hiába a nagy igyekezet, ha a vásárlókról közel sem mondható el ilyen mértékű elszántság és tudatosság.

"Sok cég semmibe veszi a zöld IT-t. Az okok sokrétűek: van, hogy szimpla hanyagságról van szó, van, hogy egyszerűen nem is akarják megérteni, miről szól az egész és mennyit tudnának megtakarítani" - szögezte le Ralph Hintemann, a BITKOM német szakmai szervezet informatikai infrastruktúra részlegének vezetője. A szakember egy rendezvényen szólalt fel és hangsúlyozta, hogy az informatikai ipar nem csak sok energiát használ, de sokat meg is takaríthatna.

Utóbbira nagyon is szükség van, ugyanis Hintemann becslései szerint 2010-re a szerverek áramfogyasztásának költségei a jelenlegi duplájára nőhetnek. Ez csak úgy kerülhető el, hogy ha optimalizálják a hardvereket és a szoftvereket, elterjed a virtualizáció, hatékonyabbá válik az áramfelhasználás és a hűtési költségeket is jelentős mértékben lecsökkentik. "A korszerű információs és kommunikációs technikák használata nem csak a hatékony működést biztosítja a következő évekre, hanem a növekvő energiaárak figyelembe vételével a környezetet is védi. Sajnos, hiába használnak egyre több cégnél keveset fogyasztó technológiákat, ha csupán a vállalatok tíz százaléka tudja valójában, hogy például mennyit is fogyasztanak a rendszerei" - hangsúlyozta a BITKOM munkatársa.

A fő problémát az jelenti, hogy a társaságok informatikai vezetői még mindig nem foglalkoznak megfelelő mértékben a zöld-IT-vel. Vagyis ez inkább hozzáállás és akarat kérdése lenne, mint költségtényező. Hintemann úgy vélte, már azzal is sokat lehetne megtakarítani, ha csökkentenék a merevlemezek fordulatszámát és a szervereket éjjelente, illetve hétvégente teljesen lekapcsolnák. Emellett a szoftvereket is jobban egyénire szabhatóvá kellene tenni, hogy még hatékonyabb és gyorsabb legyen a munkavégzés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ludi94 #4
    Tudom, hogy egy kicsit későn szólok hozzá a témához, de itt nem az internetszerverekről van szó, hanem a vállalat központi gépeiről, amiket este és hétvégenként senki sem használ. Vagy te este 11-kor is bent vagy a munkahelyeden, és dolgozol?
  • AranyKéz #3
    Avval is mennyi energiát lehetne megspórolni, ha a lélegeztetőgépeket lekapcsolnánk éjjelente.
  • Sir Quno Jedi #2
    Uramatyám! Éjjelente ÉS hétvégére lekapcsolni a szervereket?!! EZ a holdon él?! És ilyenek nevezik magukat szakembernek!
  • waterman #1
    "Hintemann úgy vélte, már azzal is sokat lehetne megtakarítani, ha csökkentenék a merevlemezek fordulatszámát"
    ezzel pont nem érnének el olyan jelentős energia megtakarítást. nagyobb hatékonyságú tápokkal sokkal előbbre vagyunk.