Berta Sándor

Közösségi portálok a környezetvédelemért

A Web 2.0 az elmúlt években fontos eszközzé vált a környezetszennyezés és a klímaváltozás elleni harcban. Különösen a fiatalok fogékonyak a két téma iránt.

A zöld informatika, a környezet óvása slágertéma lett és ebben óriási szerepe van az internetnek. A világhálón egyre gyakrabban találkozik az ember különböző, a környezetvédelemmel kapcsolatos kampányokkal és tartalmakkal, legyen szó fórumbejegyzésekról, cikkekről vagy e-mailekről. A tengerentúl emellett egy új divat is megfigyelhető: fokozatosan nő a környezetvédelmi közösségi portálok száma. Jelenleg a 11 és 18 év közötti amerikaiak 96 százaléka tagja valamelyik közösségi oldalnak és sokuk szeret foglalkozni a környezetvédelemmel. Jó példa erre a Footprintfriends.com, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy a környezet megóvása iránt érdeklődők és tenni akarók kapcsolatba léphessenek egymással.

"A felhasználók kérdéseket tehetnek fel, elmondhatják az észrevételeiket és ezáltal befolyásolhatják a jövőnket" - mondta Karen Ford, a honlap alapítója. A platform tavaly augusztus óta érhető el és jelenleg már több száz tagja van, akik mindannyian aktívan harcolnak a környezet védelméért. Mindenképpen elismerés a Footprintfriends.com létrehozói és tagjai számára, hogy idén április óta a Brit Szabványügyi Intézet hivatalosan is a partnerei közé sorolja és közös kampányt indított az oldallal. A 20 000 iskolát érintő akció célja, hogy erősítsék a fiatalokban a környezet védelmének fontosságát.

Az egyik legmarkánsabb civil szervezet, a Greenpeace szintén igyekszik kihasználni az online közösség erejét. "Jelenleg is dolgozunk egy új portálon és ezenkívül bővíteni akarjuk online ajánlatainkat. Az új honlap a tervek szerint 4-5 hónapon belül elkészül. A szociális hálózatok és az online platformok nagyon fontosak a számunkra. Ott ugyanis az embereket közvetlenül szólíthatjuk meg" - közölte Volker Gaßner, a Greenpeace egyik szóvivője. A szervezet már számos blogot üzemeltet, ezenkívül éppen most indították el internetes televíziójukat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • roliika #5
    Igen erre gondoltam, és 1et értek azzal mait mondasz.

    Gázok...de hát a gép még ózont sem termel.
  • snorbi #4
    A gond az üvegházhatást okozó gázok mértéktelen kibocsátásával van.
    Ne mondd már, hogy szerinted ez a nyamvadt kis bolygó elbír egy ennyire túlszaporodott, a környezetét teljes mértékben megváltoztató fajt. A széndioxid kibocsátás napról napra nő, közben az erdőket irtjuk, a környezetet szennyezzük, naponta rengeteg faj hal ki.
    A mamutok max fingottak néha egyet-egyet, de ennyi a gázkibocsátás. És nem voltak ennyien, pl. mert ők nem boltban vették a vacsit. (Persze, értem, a mamutos dolog csak "vicc" volt...)
  • snorbi #3
    Mikor jönnek már ki a Web 2.1-gyel?
    Bár lehet, hogy a konfigom nem elég neki...
  • waterman #2
    őő lehet, hogy félreértettem valamit, de most te ezekkel a wattokkal meg hőmennyiségekkel arra gondoltál, hogy ne merülőforralóval forraljak vizet a kávéhoz, hanem az indukciós főzőlapon, hogy minél jobb legyen az energia hővé alakításának hatékonysága? mert ha 4szer ennyi hőforrás lenne, akkor sem lenne semmi, a felesleget kisugározza a föld, annyira irreleváns hőmennyiséget termel az ember, hogy felesleges róla beszélni.
    az üvegházhatású gázok miatt jön a globális felmelegedés. a légkör túl nagy hőmennyiséget köt meg a napból és ezért a földfelszín nem tud úgy lehűlni mint régen.

    mellesleg olyan hogy zöld informatika, olyan nincs. esetleg zöldebb mint 5 éve, de akkor fele ennyi számítógép sem volt. akkor lesz zöld az informatika, ha éjjelre lekapcsolják a felesleges gépeket, ha az emberek akkor veszenk új gépet amikor szükségét érzik és nem akkor amikor a vezető szoftvergyártó úgy dönt, hogy na akkor innentől kezdve vegyél új gépet, vagy használd a régit. majd ha minden táp 85% feletti hatékonyságú lesz. etc. ha majd 10 évig használhatok egy konfigot, akkor már zöldnek lehet valamelyest nevezni egy gépet, de addig..
  • roliika #1
    Megint ez a web2. Faxooom! Nincs ilyen hogy web2!!!! Internet2 van. 1999-ben kitalálták az IP V6-ot. Ezt nevezték ennek, merthogy már lehetővé vált a videó stream, és egyéb nagy sebességű kapcsolatok biztonságos kivitelezése.

    Klímaváltozás meg zöld informatika. Nézzük meg egy autó hőkibocsájtását. Az elégetett üzemanyag energiájának a 40-60%-a! Tehát egész jó kis radiátorokkal közlekedünk. 60 000W esetén 30-40 000W hő teljesítmény!!! 1 db autó...pl egy Suzuki. Azaz amit kiokád hő, az 40-80PC hőmennyisége. 1 nyamvadt autó. Ehy kis teljesítményű autó.

    De amúgy a gyárak és erőművek ennél sokkal sokkal több hőt termelnek...meg buszok, repülők és egyéb dögök.

    A pillanatnyi 1-2 fokos klímaváltozás természetes eredetű, nagyrészt NEM az ember műve.

    Nyilván mikor jégkorszak volt a mamutok is gyárakban dolgoztak, minden felmelegedett a sok szerver miatt, meg az autók miatt, és ezért a mamutok is kihaltak! Faxom... amennyi hőt az emberiség kibocsájt, a természet tudja kezelni, csak épp megint egy természetes klímaváltozás küszöbén állunk...volt rá példa, hogy teljesen kiszáradt a Balaton és be kellett vetni az egészet. Aztán most mégis van benne víz.

    Nem mondom, hogy a környezetünkre ne figyeljünk..mert kell az, de mikor bio koporsóról meg zöld informatikáról hallok égnek áll a hajam. Ez az egész zöldség csak a zöld cuccokat értékesítő cégeknek jelent többlet bevételt!

    Erről szól az egész, semmi másról. Most vagy veszek zöld PC-t Zöld szervert de nem lesz teljesítményem,vagy veszek hagyományosat, mert a teljesítményhez jelenleg kell kakaó.