Berta Sándor

Tanya Andersen: per a RIAA és a kiadók ellen

Eljárást kezdeményezett az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) és több nagy kiadó ellen és kártérítést követel Tanya Andersen, a korábban a szervezet által igazságtalanul megvádolt amerikai anya.


Tanya Andersen
A nő nevében a Lybeck Murphy Ügyvédi Iroda egy 104 oldalas úgynevezett összesített keresetet nyújtott be a RIAA ellen március 14-én, ez azonban csak most vált ismertté. Tanya Andersen és a kislánya közel három éven keresztül volt kénytelen elviselni az alaptalan vádaskodásokat és azt, hogy bármelyik pillanatban pénzügyi csődbe kerülhet a család. A perirat szerint a világ négy legnagyobb zenei kiadója illegális módon szövetkezett azért, hogy megőrizzék a zeneterjesztésben betöltött monopolhelyzetüket. Nem voltak tekintettel senkire, ártatlan embereket, halottakat, gyermekeket, számítógéppel nem is rendelkező személyeket vádoltak meg.

"A zeneipar által évek óta alkalmazott módszer illegális és tele van hibákkal. A RIAA által megbízott MediaSentry nevű cég törvénytelen módon fért hozzá amerikaiak tízezreinek merevlemezeihez, majd az így birtokába jutott adatokat eladta a RIAA-nak és a négy nagy kiadónak. A megszerzett információk alapján az Amerikai Zeneipari Szövetség és a kiadók különböző módszerekkel - fenyegetésekkel, kényszerítő intézkedésekkel és zsarolási kísérletekkel - léptek fel az azonosított emberekkel szemben, csak azért, hogy pénzt kaphassanak tőlük. De ha ez nem lett volna sikeres, akkor ügyvédjeik több tízezer embert hurcoltak volna a vádlottak padjára alaptalan vádak alapján. Mi ezt a folyamatot szeretnénk most megállítani" - áll többek között a beadványban.

Tanya Andersen és a kislánya szociális segélyekből élnek. A zeneipar korábban azzal vádolta meg, hogy 1046 zeneszámot és zenei albumot terjesztett illegális módon az interneten. A nő megtagadta a kiadóknak a kártérítés fizetésére vonatkozó kérését, ezért 2005-ben több kiadó, köztük az Atlantic és a BMG beperelte. A cégek még az akkor hétéves kislány tanúkénti meghallgatását is indítványozták és miután ezt egy bíróság engedélyezte, azt vetették a gyermek szemére, hogy ő töltötte le a Dope Nose, a Bullet In The Head és a Shake That Ass Bitch című dalokat.

Andersen ügyvédjének végül sikerült bebizonyítania, hogy az internethozzáférés nem is a nő, hanem egy tőle 200 mérföldre lakó férfi nevén van. Jellemző, hogy ennek kiderítésére csupán a Google segítségére és néhány percre volt szükség. A kiadók csak több hónap után álltak el a per folytatásától, a perköltségek azonban addigra elérték a több tízezer dollárt. Az édesanyja tavaly kezdeményezte, hogy a zeneipar fizesse meg ügyvédi költségeit. Az ügyben eljáró Donald C. Ashmanskas bíró elfogadta a beadványt. Az indoklás szerint a nőt megilleti az ügyvédi költségek átvállalása, hiszen a korábbi pert nem ő indította.

A mostani ügy tétje nem csak az, hogy a RIAA kötelezhető-e a birtokába jutott adatok kiadására és - adott esetben - megsemmisítésére, hanem az is, hogy egy anya visszakapja-e a becsületét, amely pénzben nem mérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ShaiHulud #19
    http://ipon.hu/hir/a_vadlott_riaa;_az_itelet_bunos!/3705
  • cickany2 #18
    Hajrá T-anya ! Mutasd meg nekik milyen a Tanyasi Tháj-boksz !
  • vax #17
    Egy ilyen "vizfelyre" mint a RIAA miért van szükség? Dettó mint nálunk az Artisjus?
  • sonicXX #16
    Ne sértsd meg a piócákat, azok tisztességes állatok.
  • syn7h37ic #15
    RIAA=pióca
  • Csaba42 #14
    De, van szánalmasabb: egy olyan politikus, aki pozíciója megerősítésére, vagy a feljebbjutásra használja fel a számítógépes játékok elleni rágalmazásokat, s szavaiból süt, hogy semmit sem konyít a témához. Ilyen pl. az, aki azt nyilatkozta, hogy a GTA SA-ban le lehet vizelni az ártatlanul megölt embereket.
  • szarvasdinnye #13
    Csak vagnak meg oket ugy, hogy a szemuk kiguvvadna. Remelem a TPB ellen is elvesztenek mindent. De szivesen rohognek ugy rajtuk, mint ahogy Bart-on rohog a gyerek a Simpsons movieban.
    Mindig is tudtam, hogy a jogvedoknel nincs szanalmasabb ezen a vilagon.
  • arrakistor #12
    rágalmazásért akkora pert varrnék a RIAA nyakába hogy utána le is húzhatnák a rolót. / azon felül, hogy az összes ügyvédi és egyéb költségemet kamatostul visszafizettetném velük. /
  • floatr #11
    Ha jól látom, ez egy trösztellenes indítvány, amiben több büntetójogi kategóriába eső vád is van...
    Attól tartok nem lesz elég ehhez az adott ügyvédi iroda
  • sathinel #10
    Remélem ha ő nyer, akkor mindenki más is elkezd perelni akire rászálltak. Mekkora király lenne már hogy több százan dollármiliókat kérnének kártérítésért. És mindenki visszamenőleg bepereli a zenekiadókat. + monopólhelyzet kialakítása miatt is meg lehetne fingatni őket bár ez valsz nem fog menni mert hát az USA-nak ez csak jó. Remélem megkopasztják őket:D