Berta Sándor

Karácsonyi könyvdilemma

Az idei karácsony egyik slágertermékeinek számítanak hazánkban és Európa más országaiban a digitális képkeretek és az elektronikus könyvek. A folyamat a kisebb könyvkereskedő cégek halálát hozhatja.

A könyvkiadók úgy tűnik, hogy beletörődtek a megváltoztathatatlanba és elfogadták, hogy egyre népszerűbbek az elektronikus könyvek. Az e-könyvek előretörésével azonban nem csökkent a hagyományos papír alapú műveket vásárlók száma és aránya sem. Az ünnepek alatt sokan fognak majd egy pohár forralt bor mellett izgalmas krimiket, regényeket és más alkotásokat átlapozni, s elolvasni. A változást azonban ettől függetlenül megérzik a könyvkereskedők.

"A kezdetekkor az elektronikus könyvek csak egy exkluzív vásárlói réteg számára voltak érdekesek, de manapság egyre többen veszik a kezükbe ezeket a műveket. A könyvkereskedelem a következő években igazi kihívás előtt áll. A probléma az, hogy ebben az esetben már nem magáról a könyvekről szól a dolog, hanem kizárólag azok tartalmáról. Sok kollégám nem foglalkozik a dologgal, mondván: ugyan így nem akadályozzák meg, de nem is gyorsítják fel a folyamatot. Ez azonban szerintem rossz álláspont, mivel a fejlődés feltartóztathatatlan. A kérdés csak az, hogy kik lesznek ennek a folyamatnak a nyertesei: a nagy cégek, mint az Amazon vagy a Google vagy a kiskereskedők is profitálnak?" - tette fel a kérdést Stephan Jaenicke detmoldi vállalkozó, a Német Könyvkereskedelmi Egyesület elnökségének tagja.

A szakember úgy vélte, hogy az egységes árak semmi esetre sem hasznosak, mivel minden alkotást egy szintre emelnek, holott azért különbséget illik tenni egy Shakespeare-darab és egy kevésbé igényes alkotás között. A könyvkereskedő hozzátette, hogy a digitális könyvek megjelenésével sok ember számára eltűnt az olvasás varázsa. Ugyan a szinte korlátlan tárolókapacitás, a dokumentumok frissítésének, másolásának lehetősége vonzó szempont, de azt az élményt, hogy valaki a kezében fog egy kissé megfakult, esetleg a szerző által dedikált művet és belelapozhat, ezek a dolgok semmiképpen sem pótolhatják a hagyományos dokumentumokat.

Az anyagok szerzői jogi védelme szintén nem megoldott. Egy nyomtatott regényt több ezer példányban lemásolni költséges és időigényes feladat lenne. Egy PDF formátumú fájl sokszorosítása viszont csak egy ujjmozdulat. "Nincs más választásunk, minthogy mi is haladjunk a korral és hogy lehetővé tegyük vásárlóink számára a választás lehetőségét. Azonban ha belegondolunk, eljöhet az az idő, amikor fel fog merülni az a kérdés, hogy mi szükség van még egyáltalán a nyomtatott könyvekre és a hagyományos könyvkereskedésekre, mikor már minden megvalósítható a világháló segítségével? A kis boltoknak csupán annyi előnyük lesz majd, hogy a régi kultúra megőrzőjévé válhatnak" - szögezte le Stephan Jaenicke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MiZo81 #29
  Azt azért ne felejtsd el, hogy léteznek kereshető pdf-ek is,
  az egy dolog, hogy sokan lusták szövegként scannelni.
 • DOGMAN #28
  ja a linket majd elfelejtettem:
  http://www.mobipocket.com/en/DownloadSoft/default.asp?Language=EN#
 • DOGMAN #27
  A booken CyBook olvasó nekem is csak később lesz, én a kb 50 ezret tűztem ki max árnak.
  Mégegy példa miért jobb szerintem az ebook a papírnál:
  Ünnepekre könyvvásárlási körúton járok. Láttam Asimov összes művét, hátbazdmeg ki van ekkora barom: egy kb 10-12 centis gerincű, normálnál kicsit nagyobb formátumú könyv volt!!!!
  Leveszem a polcról, biztos csak díszdobozban vannak a kötetek...
  Hátbazz ki volt az az állat aki egy darabban megálmodta a több ezer oldalas könyvet???
  Szinte lehetetlen volt olvasható módon kinyitni, mellesleg volt vagy 3 kiló!!!!
  Kb úgy lehetett olvasni mint a régi kódexeket: könyvtartó állvánra kifektetve :D
  Keményfedeles volt a kötése, de szerintem a feléig sem ért volna az olvasó mire széttörött volna a 10 centi széles gerinc.
  Ehhez képest Asimov összes prc formátumban (kereshető, indexelhető, jegyzetelhető, borító kép, fülszöveg és sok más adatot tárol) kb 10 MB.
  Bármikor előveszem és olvasom a 3,8 collos pdan...

  Mégvalami:
  Mostanában mindenki a kép alapú pdf könyveket nyomja, pedig a prc-vel sokkal jobban járnánk. Az említett CyBook is ezt támogatja elsősorban, csakhogy ennek nagy hátránya a pdf-el szemben, hogy nem elég csak beszkennelni, ocr szoftverrel fel is kell dolgozni az adott szöveget.

  PalmOS:
  PalmOS version 4.0 and above: all devices
  N.B. : Mobipocket Reader for PalmOS requires 1MB of free internal memory
  See list of PalmOS Handhelds
  See list of PalmOS Smartphones

  Windows Mobile:
  Pocket PC 2000/2002/WM 2003/WM 2005/WM 6: all devices. See http://www.microsoft.com/windowsmobile/pocketpc/default.mspx
  Smartphone: all devices. See http://www.microsoft.com/windowsmobile/smartphone/default.mspx

  Symbian OS:
  Series60, UIQ, Series80, Series 90: see list of devices http://www.symbian.com/phones/index.html

  Blackberry:
  Firmware 3.7 or higher (all recents).
  Handhelds 5800, 6500, 6700, 6200, 7100, 7200, 7500 series can be upgraded to firmware 3.7 if needed except 5810/5820, 6750, and 6710 (with only 8MB of flash) devices.

  Iliad by iRex:
  The Mobipocket reader is preinstalled. If not, do the upgrade!

  Cybook Gen3 by Bookeen:
  The Mobipocket reader is preinstalled.


  --------------------------------------------------------------------------------

  Supported up to version 4.8 only:

  Symbian Series 4 & 5 & 5MX: Ericsson MC218 , Nokia 9210(i)/9290 Communicator, Psion netBook, Revo, Revo Diamond Mako, Revo Plus, Osaris

  Windows CE:
  HPCPro, Wince 2.12, Windows CE 3.x, Windows CE .Net: all devices
  Win CE 2.0 (Palm-size PC)
 • BlackRose #26
  Ém azért kezdtem el elektronikus könyveket olvasni mert kb. végtelenszer nagyobb a választék főleg a jó könyvekből. Ma már szinte kizárólag csak elektronikus könyveket olvasok elég nagy számban. És ami érdekes nincs is ilyen ebook reader-em, laptop és desktop, általában Adobe Reader (.pdf) és nyomás. Akit érdekel, fantasztikus mennyiségű ingyen könyvet találhat (legális) többek között pl. az http://oll.libertyfund.org/ oldalon és még sok másikon is. Persze ebook reader nélkül nem lehet olvasni mellékesen - útközben vagy a toaletben :) - de akinek az olvasás nem mellék aktivitás annak nem gond.

  Ami a papir könyv kihalását illeti, két dolog...

  1. amikor már csak a digitális generáció fog élni vagy még biztosabban a digitális generáció gyerekei és unokái akkor a papir könyv nagyon közel kerül majd a kihaláshoz, de kihalni nem fog teljesen ha másért nem mert mint történelmi értékként megfogják vigyázni a könyvtárakban, csak lehet, hogy múzeumi szárny nyílik majd a könyvtárakban, mert olvasni és főleg tanulmányozni - keresni benne, jobban megfelel az elektronikus formátum (persze ez a fikcióra, a regényekre kevésbé nyomasztó teher).

  2. Azt is megkellene említeni, hogy a könyv formája nem kötött a könyvhoz, vagyis semmi az ég világon nem tesz egy könyvet csak azért könyvé mert papiron van. Mondani szokták, hogy ha a 100 évvel ezelőtti vasúti társaságok tudták volna, hogy ők valójában a személyszállítási és nem pedig vasúti üzletben vannak, ma az ő repülőikben utaznánk. A könyvkiadókkal is ez az eset, akik közüllük tudják, hogy nem a nyomda és papir üzletágban hanem a könyvkiadó üzletágban dolgoznak azoknak ez csak egy új lehetőség egy lépcsófokkal magasabbra lépés és nem pedig halál. A könyv szerintem az elektronikus formával egy új és gazdagabb életet kapott amely még véletlenül sem halál hanem inkább még fontosabbá és még értékesebbé teszi.

  Én pl. tudom, hogy az elmúlt 3-4 évben általam elolvasott könyvek túlnyomó részét ha nem lenne elektronikus formátum nem tudtam volna elolvasni mert hozzá sem tudtam volna férni, hála az Internetnek és azoknak akik által hozzáférhetővé vált elektronikus formában az amiről azelőtt ha nem éltél New Yokrban, Londonban vagy Páriszban ahol elképesztő könyvtárak és könyvkereskedések léteztek csak álmodni tudtál ha egyáltalán tudtad, hogy létezik. Itt csak ahhoz férhettél hozzá ami hazai vagy elég nagy érdeklődés volt iránta, hogy fordításban lássa meg a világot. Ma ugye teljesen más a helyzet, ha tudsz angolul akkor csak élni kell a lehetőséggel.

  Még valamit a sokat olvasó és állítólag művelt "értelmiségi" újságírók, politikusok stb. nem ártana ha tudnák, hogy 13. HAVI fizetés vagy akármi nem létezik mert nincs 13. hónap, de pl. 13. fizetés az lehetséges, de hónap csak 12 van. Szerintem aki olvas akár papiron akár elektronikus formában annak az ilyen dolgokat és az ehhez hasonlóakat amelyekben ma megfullad a sajtó és amilyeneket csak 10+ évvel ezelőtt nem lehetett hallani - olvasni, tudni kellene. Főleg most amikor a világirodalom ennyire hozzáférhető... Vagy mégsem?
 • adomin #25
  Papir - elektronikus információ vita az "Amikor megáll a Föld" címü filmet juttatja eszembe.
 • 05lampard #24
  A papirnak olyan jó az illata :D
 • Polemius #23
  GulaSoft:

  Azért egy önkényesen választott pda-t, egy önkényesen választott readerrel ár alapján összehasonlítani kicsit botor dolog talán.
  Egyrészt valószínűleg a legtöbb pda vásárló drágább eszközt vesz (megkockáztatom, valahol 50-100e Ft közt), másrészt readerből is van nem egy tipus (a szűk választél ellenére), ami olcsóbb. Egy normális tipust ~60e kürül lehet szerezni.
  De ne is egy pda-val, hanem a könyvárakkal hasonlítsuk össze talán. Körülbelül 30 kötet ára. Ennél jóval több könyv elérhető (ingyenesen), amit elolvashatsz rajta.
  (Persze, vannak akik 10 év alatt nem olvasnak ennyit, de azt hiszem ők ide, a cikk végi kommentekig el sem jutottak :D )

  Másrészt, mint lentebb (és sok más helyen is) elhangzott, egészen más hatást kelt az lcd és az e-ink kijelző. Utóbbin, ha az orrodat a kijelzőhöz nyomod, akkor sem látsz különálló pixeleket például.
 • GulaSoft #22
  Kb. 30 könyvet olvastam egy nokia 360-on (10 könyv), majd egy hp compaq pda-n (20 könyv).
  Ez utóbbinak nagyságrenddel nagyobb a kijelzője, ennek ellenére elfér egy kézben, buszon villamoson metrón bárhol ahol kapaszkodni kell a könyv használhatatlan szemben a pda-val. 3870-est láttam vaterán 7500Ft-ért. Na most akkor mérjük már össze egy 100.000Ft-os kütyüvel. Egyenlőre felejthető az tisztán látszik. 15 3870-es kijön az árából!
 • Sith #21
  Azt hiszem nem a technikai megvalósítással vagy az olvashatósággal van baj hanem az elvekkel :)
 • fade2black #20
  grat.

  énis olvasok rengeteg doksit lcdröl de ez ettől még fájdalom a papírhoz/ebookhoz képest.
  Nekem.