29
  • MiZo81
    #29
    Azt azért ne felejtsd el, hogy léteznek kereshető pdf-ek is,
    az egy dolog, hogy sokan lusták szövegként scannelni.
  • DOGMAN
    #28
    ja a linket majd elfelejtettem:
    http://www.mobipocket.com/en/DownloadSoft/default.asp?Language=EN#
  • DOGMAN
    #27
    A booken CyBook olvasó nekem is csak később lesz, én a kb 50 ezret tűztem ki max árnak.
    Mégegy példa miért jobb szerintem az ebook a papírnál:
    Ünnepekre könyvvásárlási körúton járok. Láttam Asimov összes művét, hátbazdmeg ki van ekkora barom: egy kb 10-12 centis gerincű, normálnál kicsit nagyobb formátumú könyv volt!!!!
    Leveszem a polcról, biztos csak díszdobozban vannak a kötetek...
    Hátbazz ki volt az az állat aki egy darabban megálmodta a több ezer oldalas könyvet???
    Szinte lehetetlen volt olvasható módon kinyitni, mellesleg volt vagy 3 kiló!!!!
    Kb úgy lehetett olvasni mint a régi kódexeket: könyvtartó állvánra kifektetve :D
    Keményfedeles volt a kötése, de szerintem a feléig sem ért volna az olvasó mire széttörött volna a 10 centi széles gerinc.
    Ehhez képest Asimov összes prc formátumban (kereshető, indexelhető, jegyzetelhető, borító kép, fülszöveg és sok más adatot tárol) kb 10 MB.
    Bármikor előveszem és olvasom a 3,8 collos pdan...

    Mégvalami:
    Mostanában mindenki a kép alapú pdf könyveket nyomja, pedig a prc-vel sokkal jobban járnánk. Az említett CyBook is ezt támogatja elsősorban, csakhogy ennek nagy hátránya a pdf-el szemben, hogy nem elég csak beszkennelni, ocr szoftverrel fel is kell dolgozni az adott szöveget.

    PalmOS:
    PalmOS version 4.0 and above: all devices
    N.B. : Mobipocket Reader for PalmOS requires 1MB of free internal memory
    See list of PalmOS Handhelds
    See list of PalmOS Smartphones

    Windows Mobile:
    Pocket PC 2000/2002/WM 2003/WM 2005/WM 6: all devices. See http://www.microsoft.com/windowsmobile/pocketpc/default.mspx
    Smartphone: all devices. See http://www.microsoft.com/windowsmobile/smartphone/default.mspx

    Symbian OS:
    Series60, UIQ, Series80, Series 90: see list of devices http://www.symbian.com/phones/index.html

    Blackberry:
    Firmware 3.7 or higher (all recents).
    Handhelds 5800, 6500, 6700, 6200, 7100, 7200, 7500 series can be upgraded to firmware 3.7 if needed except 5810/5820, 6750, and 6710 (with only 8MB of flash) devices.

    Iliad by iRex:
    The Mobipocket reader is preinstalled. If not, do the upgrade!

    Cybook Gen3 by Bookeen:
    The Mobipocket reader is preinstalled.


    --------------------------------------------------------------------------------

    Supported up to version 4.8 only:

    Symbian Series 4 & 5 & 5MX: Ericsson MC218 , Nokia 9210(i)/9290 Communicator, Psion netBook, Revo, Revo Diamond Mako, Revo Plus, Osaris

    Windows CE:
    HPCPro, Wince 2.12, Windows CE 3.x, Windows CE .Net: all devices
    Win CE 2.0 (Palm-size PC)
  • BlackRose
    #26
    Ém azért kezdtem el elektronikus könyveket olvasni mert kb. végtelenszer nagyobb a választék főleg a jó könyvekből. Ma már szinte kizárólag csak elektronikus könyveket olvasok elég nagy számban. És ami érdekes nincs is ilyen ebook reader-em, laptop és desktop, általában Adobe Reader (.pdf) és nyomás. Akit érdekel, fantasztikus mennyiségű ingyen könyvet találhat (legális) többek között pl. az http://oll.libertyfund.org/ oldalon és még sok másikon is. Persze ebook reader nélkül nem lehet olvasni mellékesen - útközben vagy a toaletben :) - de akinek az olvasás nem mellék aktivitás annak nem gond.

    Ami a papir könyv kihalását illeti, két dolog...

    1. amikor már csak a digitális generáció fog élni vagy még biztosabban a digitális generáció gyerekei és unokái akkor a papir könyv nagyon közel kerül majd a kihaláshoz, de kihalni nem fog teljesen ha másért nem mert mint történelmi értékként megfogják vigyázni a könyvtárakban, csak lehet, hogy múzeumi szárny nyílik majd a könyvtárakban, mert olvasni és főleg tanulmányozni - keresni benne, jobban megfelel az elektronikus formátum (persze ez a fikcióra, a regényekre kevésbé nyomasztó teher).

    2. Azt is megkellene említeni, hogy a könyv formája nem kötött a könyvhoz, vagyis semmi az ég világon nem tesz egy könyvet csak azért könyvé mert papiron van. Mondani szokták, hogy ha a 100 évvel ezelőtti vasúti társaságok tudták volna, hogy ők valójában a személyszállítási és nem pedig vasúti üzletben vannak, ma az ő repülőikben utaznánk. A könyvkiadókkal is ez az eset, akik közüllük tudják, hogy nem a nyomda és papir üzletágban hanem a könyvkiadó üzletágban dolgoznak azoknak ez csak egy új lehetőség egy lépcsófokkal magasabbra lépés és nem pedig halál. A könyv szerintem az elektronikus formával egy új és gazdagabb életet kapott amely még véletlenül sem halál hanem inkább még fontosabbá és még értékesebbé teszi.

    Én pl. tudom, hogy az elmúlt 3-4 évben általam elolvasott könyvek túlnyomó részét ha nem lenne elektronikus formátum nem tudtam volna elolvasni mert hozzá sem tudtam volna férni, hála az Internetnek és azoknak akik által hozzáférhetővé vált elektronikus formában az amiről azelőtt ha nem éltél New Yokrban, Londonban vagy Páriszban ahol elképesztő könyvtárak és könyvkereskedések léteztek csak álmodni tudtál ha egyáltalán tudtad, hogy létezik. Itt csak ahhoz férhettél hozzá ami hazai vagy elég nagy érdeklődés volt iránta, hogy fordításban lássa meg a világot. Ma ugye teljesen más a helyzet, ha tudsz angolul akkor csak élni kell a lehetőséggel.

    Még valamit a sokat olvasó és állítólag művelt "értelmiségi" újságírók, politikusok stb. nem ártana ha tudnák, hogy 13. HAVI fizetés vagy akármi nem létezik mert nincs 13. hónap, de pl. 13. fizetés az lehetséges, de hónap csak 12 van. Szerintem aki olvas akár papiron akár elektronikus formában annak az ilyen dolgokat és az ehhez hasonlóakat amelyekben ma megfullad a sajtó és amilyeneket csak 10+ évvel ezelőtt nem lehetett hallani - olvasni, tudni kellene. Főleg most amikor a világirodalom ennyire hozzáférhető... Vagy mégsem?
  • adomin
    #25
    Papir - elektronikus információ vita az "Amikor megáll a Föld" címü filmet juttatja eszembe.
  • 05lampard
    #24
    A papirnak olyan jó az illata :D
  • Polemius
    #23
    GulaSoft:

    Azért egy önkényesen választott pda-t, egy önkényesen választott readerrel ár alapján összehasonlítani kicsit botor dolog talán.
    Egyrészt valószínűleg a legtöbb pda vásárló drágább eszközt vesz (megkockáztatom, valahol 50-100e Ft közt), másrészt readerből is van nem egy tipus (a szűk választél ellenére), ami olcsóbb. Egy normális tipust ~60e kürül lehet szerezni.
    De ne is egy pda-val, hanem a könyvárakkal hasonlítsuk össze talán. Körülbelül 30 kötet ára. Ennél jóval több könyv elérhető (ingyenesen), amit elolvashatsz rajta.
    (Persze, vannak akik 10 év alatt nem olvasnak ennyit, de azt hiszem ők ide, a cikk végi kommentekig el sem jutottak :D )

    Másrészt, mint lentebb (és sok más helyen is) elhangzott, egészen más hatást kelt az lcd és az e-ink kijelző. Utóbbin, ha az orrodat a kijelzőhöz nyomod, akkor sem látsz különálló pixeleket például.
  • GulaSoft
    #22
    Kb. 30 könyvet olvastam egy nokia 360-on (10 könyv), majd egy hp compaq pda-n (20 könyv).
    Ez utóbbinak nagyságrenddel nagyobb a kijelzője, ennek ellenére elfér egy kézben, buszon villamoson metrón bárhol ahol kapaszkodni kell a könyv használhatatlan szemben a pda-val. 3870-est láttam vaterán 7500Ft-ért. Na most akkor mérjük már össze egy 100.000Ft-os kütyüvel. Egyenlőre felejthető az tisztán látszik. 15 3870-es kijön az árából!
  • Sith
    #21
    Azt hiszem nem a technikai megvalósítással vagy az olvashatósággal van baj hanem az elvekkel :)
  • fade2black
    #20
    grat.

    énis olvasok rengeteg doksit lcdröl de ez ettől még fájdalom a papírhoz/ebookhoz képest.
    Nekem.
  • smv
    #19
    Miért is?
  • smv
    #18
    Majd lemegy az ára ezeknek. 20k körül már beruháznék 1re:D
  • DOGMAN
    #17
    fedex-es szállítással kb max 100 ezerbe fáj:
    http://www.bookeen.com/shop/productdetails.aspx?ProductID=417

    csak ne lenne még ilyen drága.
  • Polemius
    #16
    Alwares:

    Volt valaha a kezedben ilyen készülék?
  • Alwares
    #15
    Szerintem undorító dolog Ebook-ot olvasni. Amíg lehet én nem fogok...
  • smv
    #14
    Attól függetlenül, hogy fekete a háttér és szürke a betű egy LCD kijelzőről beszélünk ami nem feltétlenül jobb mintha a laptop előtt ülve néznéd. Én például az általad megadott konfig mellett (fekete háttér/szürke betű/jó méret) elolvastam már több könyvet is FuSi C550-en, de ég és föld a valódi papír és a kijelző.
  • joebacsi
    #13
    "Egy PDA/Monitor... az olvashatatlan hosszabb távon. Papír/EBook az nem."

    Legalább 15 könyvet olvastam már el egy p910i-n, ebook olvasó progival. Fekete háttér, világosszürke betűk, és mindez fektetett képernyőn.

    Volt, hogy 4-5 órát is olvastam róla egyhuzamban, nekem személy szerint nagyon kényelmes.
  • Polemius
    #12
    Valóban, a "boltnak" fizetsz egy Shakespeare könyvért is, de ez a könyvesboltban is így van. Nem a szerző díját fizeted, hanem a könyv elkészítésének, terjesztésnek a költségét, na meg persze a kiadó, terjesztő hasznát.
    A "jogvédők" a jogdíj köteles alkotások után szednek sarcot (mondjuk felháborítóan hosszú már az idő ezen a téren).

    Egyébként pont attól lehet olcsóbb egy e-book, mert a nyomdai költségek megszűnnek (ezért aztán sok fa megmenekül), és a terjesztés is olcsóbb.
  • vasziszdasz
    #11
    De legalább fizethetsz utána tarhát a jogvétő maffiának.
  • fade2black
    #10
    maga a mondat háborított fel amiben mindha az lenne, hogy aztán pénzt szednének shakespeareért is.
  • fade2black
    #9
    ebből a hszeből is látszik fogalma sincs az átlagnak mi is az az ebook.

    Egy PDA/Monitor... az olvashatatlan hosszabb távon. Papír/EBook az nem.
  • smv
    #8
    Én meg kifejezettem elfogadnék egy frankó kis ebook olvasót, csak még túl drágák. Most is van PDA-m, de azon azért korántsem olyan jó olvasni mintha papírra lenne írva a szöveg, ám az sem megoldás, hogy mindenhova viszem magammal a sokszor nem kis méretű könyveket. Erre tökéletes lenne.
  • Rexhawk
    #7
    "azonnal elővehető"
    Az E-book is

    "nincs bootolás"
    Polemius válasza:
    "Egy olvasót bekapcsolni sem tart tovább, mint a könyvet kinyitni ott, ahol tartottál utoljára."

    "könnyen belelapozhatok"
    E-bookba még könnyeben :)

    "bárhol használhatom"
    ezt is

    "nem kell hozzá kütyű"
    helyette cipelhetsz kilós könyveket :)

    "nem fogyaszt áramot"
    húha, annyit fogyaszt mint egy mobil, nagyon sok

    "kényelmesebb"
    ez vitatható
  • Polemius
    #6
    Van mozi, van színház. Csak épp nem olyan, és nem úgy, mint 10-20-50-100 éve.
    No meg nem ugyanakkora a látogatottságuk sem.
  • BlackVoid
    #5
    atlagember tutira nem latott meg ebook olvasot. NINCS BOOTOLAS.
    Amig atlagember azonnal elovesz 1 konyvet, nalam van 100-nal is tobb. Barmelyiket azonnal eloveszem.
  • zola2000
    #4
    Amikor megjelen a mozi akkor temették a színházat, amikor megjelent a tv, majd a video, később a dvd házimozi akkor temették a mozit, aztán mégis van még mindig színház is, meg mozi is szal...
  • Polemius
    #3
    fade2black:

    Ha úgy tetszik, letöltheted akárhonnan Shakespeare műveit. Pl. a gutenberg-projettől, ingyen. Vagy megveheted egy kiadótól, aki azt formába öntötte neked, és egy helyen sok ezer másikkal kínálja. Ha nem kívánsz szerkesztett verziót venni tőle, akkor szabadon terjeszthető alkotások esetén választhatod tehát az ingyenes megoldást. Nem kényszerít senki a másikra.

    atlagember:
    Egy olvasót bekapcsolni sem tart tovább, mint a könyvet kinyitni ott, ahol tartottál utoljára. Biztosan nem fognak eltűnni a közeljövőben a papír könyvek, de el fognak terjedni az elektronikus megoldások. Mint a fényképeknél is csak a nyaraláson készült sok száz digitális fotó egy részéből készíttetnek papírra nagyítást.
    Lehet, hogy többet fog olvasni az ember, és a könyvek egy kitüntetett részét fogja a könyvespolcán tartani papír formában.
  • fade2black
    #2
    "A szakember úgy vélte, hogy az egységes árak semmi esetre sem hasznosak, mivel minden alkotást egy szintre emelnek, holott azért különbséget illik tenni egy Shakespeare-darab és egy kevésbé igényes alkotás között."

    Egy Sahkespeare/Jókai.... után, hogy a faszban kérhetnének bármi pénzt is. Rég a földben vannak, még a legdurvább területeken sincs 100év után jogdíj.
    Max azért kérhetnek el kis pénzt mondjuk könyvenként 100Ftt, hogy kényelmes legyen ezenművek letöltése.
  • atlagember
    #1
    Azért ez nem egészen így van.
    Este elalvás előtt nem fogom bekapcsolni az e-book olvasómat, hogy beleolvassak az aktuális regénybe. Ráadásul a papír alapú könyvnek számos előnye van: azonnal elővehető, nincs bootolás, könnyen belelapozhatok, bárhol használhatom, nem kell hozzá kütyű, nem fogyaszt áramot, kényelmesebb, stb. A nyomtatott könyv nem fog sose kimenni a divatból.
    Ezt mondták a fényképekre is, amikor megelentek a digitális gépek. És most meg mi van? Az emberek szépen kidolgoztattatják a digitális képeiket, mert papíron azért mégiscsak egyszerűbb nézegetni. Radásul sokkal többet, mint eddig, mivel eddig csináltunk 36 képet egy nyaralásról, most meg 2-300-at, amiből 100 jó is.