• BlackRose
    #26
    Ém azért kezdtem el elektronikus könyveket olvasni mert kb. végtelenszer nagyobb a választék főleg a jó könyvekből. Ma már szinte kizárólag csak elektronikus könyveket olvasok elég nagy számban. És ami érdekes nincs is ilyen ebook reader-em, laptop és desktop, általában Adobe Reader (.pdf) és nyomás. Akit érdekel, fantasztikus mennyiségű ingyen könyvet találhat (legális) többek között pl. az http://oll.libertyfund.org/ oldalon és még sok másikon is. Persze ebook reader nélkül nem lehet olvasni mellékesen - útközben vagy a toaletben :) - de akinek az olvasás nem mellék aktivitás annak nem gond.

    Ami a papir könyv kihalását illeti, két dolog...

    1. amikor már csak a digitális generáció fog élni vagy még biztosabban a digitális generáció gyerekei és unokái akkor a papir könyv nagyon közel kerül majd a kihaláshoz, de kihalni nem fog teljesen ha másért nem mert mint történelmi értékként megfogják vigyázni a könyvtárakban, csak lehet, hogy múzeumi szárny nyílik majd a könyvtárakban, mert olvasni és főleg tanulmányozni - keresni benne, jobban megfelel az elektronikus formátum (persze ez a fikcióra, a regényekre kevésbé nyomasztó teher).

    2. Azt is megkellene említeni, hogy a könyv formája nem kötött a könyvhoz, vagyis semmi az ég világon nem tesz egy könyvet csak azért könyvé mert papiron van. Mondani szokták, hogy ha a 100 évvel ezelőtti vasúti társaságok tudták volna, hogy ők valójában a személyszállítási és nem pedig vasúti üzletben vannak, ma az ő repülőikben utaznánk. A könyvkiadókkal is ez az eset, akik közüllük tudják, hogy nem a nyomda és papir üzletágban hanem a könyvkiadó üzletágban dolgoznak azoknak ez csak egy új lehetőség egy lépcsófokkal magasabbra lépés és nem pedig halál. A könyv szerintem az elektronikus formával egy új és gazdagabb életet kapott amely még véletlenül sem halál hanem inkább még fontosabbá és még értékesebbé teszi.

    Én pl. tudom, hogy az elmúlt 3-4 évben általam elolvasott könyvek túlnyomó részét ha nem lenne elektronikus formátum nem tudtam volna elolvasni mert hozzá sem tudtam volna férni, hála az Internetnek és azoknak akik által hozzáférhetővé vált elektronikus formában az amiről azelőtt ha nem éltél New Yokrban, Londonban vagy Páriszban ahol elképesztő könyvtárak és könyvkereskedések léteztek csak álmodni tudtál ha egyáltalán tudtad, hogy létezik. Itt csak ahhoz férhettél hozzá ami hazai vagy elég nagy érdeklődés volt iránta, hogy fordításban lássa meg a világot. Ma ugye teljesen más a helyzet, ha tudsz angolul akkor csak élni kell a lehetőséggel.

    Még valamit a sokat olvasó és állítólag művelt "értelmiségi" újságírók, politikusok stb. nem ártana ha tudnák, hogy 13. HAVI fizetés vagy akármi nem létezik mert nincs 13. hónap, de pl. 13. fizetés az lehetséges, de hónap csak 12 van. Szerintem aki olvas akár papiron akár elektronikus formában annak az ilyen dolgokat és az ehhez hasonlóakat amelyekben ma megfullad a sajtó és amilyeneket csak 10+ évvel ezelőtt nem lehetett hallani - olvasni, tudni kellene. Főleg most amikor a világirodalom ennyire hozzáférhető... Vagy mégsem?