Gyurkity Péter

Készülőben az európai digitális könyvtár

Az Európai Bizottság nagyobb anyagi áldozatot vár a tagállamoktól, hogy felgyorsuljon a kontinens könyvtárainak, képtárainak és egyéb tárlatainak bedigitalizálása. Eddig alig 1 százalékot sikerült elérni.

Az európai közös kulturális online gyűjtemény ötlete abból az elképzelésből született, hogy a kontinens kulturális hagyatékát valamilyen módon az interneten is meg kellene őrizni. Az egyes műveket könnyen elérhető módon, egy közös portálon tárolnák, ezeket pedig bárki megtekinthetné akár saját számítógépéről, böngészve az egyes intézmények feltöltött katalógusában, akár összehasonlítva azokat más könyvtárak anyagaival.

"Az Európai Digitális Könyvtár gyors és egyszerű hozzáférést nyújt az érdeklődők számára az európai könyvekhez és művészeti alkotásokhoz, akár otthon tartózkodnak, akár külföldön. Így például a cseh diákok kedvükre böngészhetnek a British Library anyagai között anélkül, hogy ezért Londonba kellene utazniuk, az ír műkedvelők pedig a Louvre előtti sorban állást elkerülve csodálhatják meg a Mona Lisát" - mondta Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa. "Ugyanakkor, bár a tagállamok jelentős előrelépéseket tettek a kulturális tartalmak internetes elérhetősége terén, mind a köz-, mind a magánszféra részéről több befektetésre lesz szükség a digitalizálás ütemének felgyorsításához. Szeretném, ha az Europeana névre keresztelt, tartalomban gazdag Európai Digitális Könyvtár az év vége előtt megnyílhatna a közönség előtt."

A terv szép, a kivitelezés azonban igencsak lassan halad, ami az Európai Bizottság szerint elsősorban annak köszönhető, hogy a tagállamok eddig nem bizonyultak éppenséggel bőkezűnek, ami az anyagi támogatást illeti. A testület saját forrásból különített el 120 millió eurót, hivatalosan abból a célból, hogy 2009 és 2010 között nagymértékben javítson az európai kulturális hagyaték online elérhetőségén. Most azonban fogytán a türelmük és arra kérik az egyes tagállamokat, hogy jelentős összeggel járuljanak hozzá a program megvalósulásához.

Márpedig a portált szeretnék az év végéig használható állapotba hozni - jelenleg a korai tesztváltozat érhető el a fenti linken. Eddig a teljes európai állomány alig 1 százalékát sikerült bedigitalizálni és elérhetővé tenni és bár ez is fontos eredménynek számít, a folyamatot mindenképpen fel kell gyorsítani, ha még ebben az évezredben szeretnének elkészülni. Legalább ilyen nagy gondot jelent, hogy számos ország egyszerűen nem rendelkezik a szükséges technológiával, így nem tudják megfelelő minőségben lemásolni az egyes műveket. Mások viszont dicséretre méltó munkát végeztek, így például kiemelik Szlovákiát, amely egy régi katonai komplexumot alakított át a digitalizálás központjává, és ahol most lapozórobotok alkalmazásával nagyszabású digitalizáló munka folyik. Finnország, Szlovákia és Litvánia az európai strukturális alapokon keresztül egészíti ki a digitalizálásra rendelkezésre álló forrásait.

Az Európai Digitális Könyvtár elkészültét felgyorsíthatná bizonyos közös szabványok kialakítása és elfogadása - ebben gondot jelent, hogy az ismeretlen szerzők műveivel továbbra sem tudnak mit kezdeni, mivel nincs kitől megkérni az engedélyeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)