Berta Sándor

Egyre többen keresik az e-könyveket

Az emberek jóval nyitottabban fogadják az elektronikus könyveket, mint arra a szakemberek korábban számítottak - derült ki a LoyelyBooks nevű portál felméréséből.

Az irodalmi honlap anyaga szerint a vásárlók 85 százaléka kész e-könyvet vásárolni, azonban csupán 57 százalékuk venne egy különleges olvasókészüléket is. A legfontosabb az a felhasználók számára, hogy az e-könyv olvasók egyszerűen kezelhetők legyenek és kényelmes olvasást tegyenek lehetővé. Egy ilyen berendezésért a megkérdezettek 72 százaléka legfeljebb 200 eurót lenne hajlandó kiadni és 81 százalékuk elvárná, hogy a digitális kiadványok olcsóbbak legyenek a hagyományos papír alapú társaiknál.

"Az, hogy jóval kevesebben vásárolnának olvasókészülékeket elsősorban az eszközök magas árára vezethető vissza. Meglepő viszont, hogy milyen sokan állnak pozitívan a digitális irodalmi művekhez, azonban ennél jóval kevesebben vettek eddig e-könyveket. Ezt bizonyítja, hogy eddig csak a válaszadók 12 százaléka adott ki pénzt e-könyvért. Az Egyesült Államokban jóval előrébb tartanak ezen a területen. A klasszikus könyvek meg fognak maradni, nem kell félni a piacról való eltűnésüktől. Ennek oka az, hogy az új piac jelenleg csak lassan fejlődik és a részesedése a hagyományos könyvpiacból csekély" - közölte Sandra Dittert, a LovelyBooks ügyvezető igazgatója.

Sokkal inkább valószínű tehát, hogy a régi és az új alkotások egymás mellett kapnak majd helyet a polcokon, hiszen mindkettőnek megvan a maga előnye. Birgit Schmitz, a Kiepenheuer és Witsch Kiadó lektora szerint az olvasási szokások sem fognak nagy mértékben változni. Az e-könyvek elsősorban a nyaralásokkor népszerűek, hiszen egy készülékre akár több mű is feltölthető és bármikor elolvasható. A hagyományos dokumentumok esetében ezt csak egy további bőrönd szállításával lehetne megoldani. Ezenkívül az olvasókészülékek némelyikének már WLAN- vagy UMTS-adaptere, így akár a helyszínen is letölthetünk avgy frissíthetünk új anyagokat. Ez szintén megoldhatatlan lenne a hagyományos könyvek esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)