Gyurkity Péter

Perlik az Apple-t piaci fölénye miatt

Egy tajvani cég - amely nem először száll harcba az Apple ellen a bíróságon - beperelte a vállalatot, miután az szerintük visszaélt piaci helyzetével és megpróbálta megsemmisíteni őket.

A Luxpro egy arkansasi bíróságon vádolta meg Steve Jobs cégét az előnyös piaci helyzet, hordozható zenelejátszóik egyeduralmának kihasználásával, amely szerintünk az utóbbi évben többek között arra is irányult, hogy megrendítsék a riválisok pozícióját. A tajvani cégnek nem ez az első vitája a zenepiaci óriással, az elmúlt években ugyanis váltakozó sikerrel csaptak össze jogi úton. Az Apple-nek ezúttal van vesztenivalója.

A tajvani gyártó 2002-ben indult el a versenyben, 2004 elején pedig piacra dobták első lejátszójukat, amely az EZ Share névre hallgatott. Ezt további változatok követték, így például a Super Shuffle MP3-lejátszó 2005 márciusában, amely az Apple szerint nemcsak nevében, de kialakításában is az iPod Shuffle termékekre hasonlított. Éppen ezért beperelték a céget, a sikert követően pedig a Luxpro kénytelen volt átnevezni saját megoldását Super Tangent-re. Utóbbi azt állítja, hogy miután jogi eszközökkel nem tudták teljesen ellehetetleníteni a céget, az Apple megpróbálta piaci helyzetét felhasználni arra, hogy megsemmisítsék a riválist.

Első körben felvették a kapcsolatot egy másik céggel, amelynek azt a megbízást adták, hogy vásároljon meg egy Super Tangent lejátszót, ezzel egy időben pedig rátették a kezüket két, belső használatra szánt árlistára is. Ezt követően megindultak a fenyegető levelek, amelyekkel a készülékek visszavonására szerették volna rábírni a céget, majd pedig újabb perrel (ezúttal Tajvanon) a forgalmazás korlátozását igyekeztek elérni. Ismét sikerrel jártak, ám a fellebbezést követően a bíróság a Luxprónak adott igazat, majd a legfelsőbb bíróság megerősítette ezt az ítéletet.

2007 januárjában a cég ellentámadásra ment át, 100 millió dollárra becsülve saját kárait. Állításuk szerint az Apple figyelmeztető üzeneteket küldött ki több forgalmazónak és gyártónak, az InterTAN például (amely az amerikai Circuit City leánya) ezek hatására megszakította kapcsolatát a céggel, több mint 4500 lejátszót semmisítve meg. A Radio Shack és a Best Buy hasonlóan járt el, beszüntetve a lejátszók forgalmazását, az Asus és a Synnex gyártók pedig szintén az Apple biztatására helyezték komoly nyomás alá számos további forgalmazót.

Amennyiben a Luxpro sikerrel jár a bíróságon, ez újabb perek egész sorát indíthatja el. Emlékezhetünk arra, hogy az Apple fölénye az Európai Bizottság szemében is szálka volt, bár ez végül nem járt komoly retorzióval - a tengerentúlon azonban változhat a helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #20
  Nem kell, hogy megdögöljön csak szegény user hagy döntse már el, hogy mit akar venni; apple terméket vagy 1 hónapig működő illatos szart. Nem szeretném a régi helyzetet amikor "nyaralás" alkalmával bementünk a GUM áruházba és tizméter hosszan, kétméter magasan egyféle egyen halkonzerv volt.
 • xAlterego #19
  Már ha igaz a vád...

 • Bith #18
  Az a baj, hogy az utolsó mondatodban ott van a lényeg :/.
 • A1274815 #17
  Ki mondott itt olyat, hogy dögöljön meg az Apple, csak arról volt szó, hogy ezt most szépen kiérdemelte.
 • GG #16
  dögöljön meg az apple és jöhetnek vissza a jó kis 1 hónapos életratamú szar illesztési hibás taiwaini mp3mak. :D
 • A1274815 #15
  Akár hogy is nézzük, még akkor is, ha jogosnak t6arjuk az Apple tettét, akkor is be kell látnunk, hogy nem jól reagált az ügyre. Hogy érthető legyen amit tettek az teljesen erkölcstelen és törvénytelen.
 • Ps1ch0 #14
  Azert szerintem oka van az apple aranak. Az egyik az teny hogy apple ami image csakugy mint a meregdraga cipo mertt ott a pipa ez van. A masik hogy ha tetszik ha nem minosegi cucc. Nekem elso generacios I-pod nanom van de ha ra neznel nem tudnad megmondani 2 honapja gyartottak vagy immaron kb 5 eve. 3. barmi problemam volt apple terekkel gondlkodas nelkul javitottak csereltek. Baratnom nanojan(kb 2 eve) egy csik jelent meg a kijelzo szelen. Elvittuk reklamalni egy hetre ra pedig egy uj I-podot kapott.Azert nem sok gyarto cselei le gondolkodas es baszakodas meg foleg 1 het leforgas alatt azt ami rosz. Az megint mas dolog hogy a vetelarba bele van szamolva 3 Ipod :)
 • Daffit #13
  Nem haragszunk egymásra ;) és igen, nem esne jól ha az én találmányomat lemásolnák, csakhát tele van a piac az iPod-hoz, Shuffle-hoz hasonló kütyükkel.
  Az Apple minden ilyen géppel piacot veszít, amire két válasz van: 1. pereljük a másik céget. 2. Csökkentsük az árat, hogy nagyobb legyen a piaci részesedés, de ezzel profitot veszthetünk.
  Egyébként nagyon szeretnék egy iPod-ot, csak drága :(
 • tomcsa4 #12
  Mindenképpen büntetendő az, amit az Apple csinált, én legalábbis így érzem. Mivel nincs joga a másik cég termékét levetetni a polcokról, meg fenyegetőzni csak azért, mert az ő buzi termékükre hasonlít. Ha így lenne, akkor sok háztartásbeli cég is perelhetne egymásra stb.

  Az Apple amúgy is balfasz immár 2007 óta, szóval nem lepődtem meg.
 • Ps1ch0 #11
  :) ok. Nem o tanalta fel a spanyol viasz. de ha te tanalnad fel en pedig gyorsan lemasolnam es Espanole viasz kenty arulnam teged nem baszna fel? Kulonben meg nem erdekel kinek kedvez a per ha Apple mp3-at akarnek megvennem mindegy hogy kicsit olcsobb vagy dragabb ha meg Tajvani Mapple lejatszot akarnek azt vennek. Te josz :)
  (Ja amugy nem haragszunk egymasra ugye?)