Berta Sándor

A válság ellenére terjeszkedne a Lenovo

A világ jelenlegi negyedik legnagyobb számítógépgyártója ambíciózus terveket szövöget és szeretné megerősíteni pozícióját.

Szinte nem múlik el nap anélkül, hogy valamelyik nagy konszern be ne jelentené, hogy éppen hány ezer alkalmazottjától válik meg. A Lenovót látszólag nem rendítette meg a gazdasági válság és ebben a helyzetben inkább előre menekül. A vállalat először erősítette meg hivatalosan is azokat a korábban kiszivárgott híreket, miszerint számos befektetésre, illetve cégfelvásárlásra készül és már meg is kezdte az első tárgyalásokat a kiválasztott társaságok képviselőivel.

"Ebben a gazdasági helyzetben kétségtelenül a PC-ipar konszolidációjára számíthatunk" - jelentette ki William Amelio, a Lenovo vezetője. A piacon jelenlévő vállalatok a PC-beszerzések visszaesésén érzik leginkább a válságot és annak hatásait. Elsősorban az üzleti partnereik vásárolnak kevesebb számítógépet.

A hírre, miszerint a Lenovo vagy a Dell megveheti a Positivo Informatica nevű legnagyobb brazil számítástechnikai céget, azonnal 27 százalékkal erősödött a kínai konszern részvényindexe. Ezenkívül október után ismét felmerült a Fujitsu-Siemens PC-részlegének esetleges átvétele. Egyes vélemények szerint ugyanis a Fujitsu kész lenne megválni az üzletágtól. Ennek ugyanakkor ellentmond Tatsuo Tomitának, a Fujitsu elnöksége vezetőjének november elején tett nyilatkozata, miszerint nem tárgyalnak a Lenovóval. A gazdasági válság azonban közbeszólhat.

A kínai óriásnak van megfelelő tőkéje. A cég szeptember végén kereken 2 milliárd készpénzzel rendelkezett, az előző üzleti negyedévben pedig 4,3 milliárd dolláros forgalom mellett 23,4 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el. Ez ugyan 78 százalékos profitcsökkenést jelent, de a konszern pénzügyi helyzete még így irigylésre méltóan stabil.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!