Gyurkity Péter

2010-re csúszhat az Intel grafikus chipje

Az Intel ugyan közleményében 2009-2010-re irányozza elő a Larrabee architektúra várható elérhetőségét, nagyon valószínű, hogy jövőre nem vehetjük majd kézbe a fejlesztéseket. A VIA ezalatt az S3 egy újabb generációját mutatta be.

Az Intel idei fontosabb bejelentéseit és eredményeit foglalta össze egy hosszabb lélegzetű közleményben, kiemelve a Core i7 processzorok megjelenését, valamint számos egyéb projekt részleteit. Kitértek a Larrabee néven emlegetett fejlesztésre is, amelynek célja kivételesen jó mutatókkal és sokmagos felépítéssel rendelkező különálló grafikus chipek kifejlesztése, itt azonban néhány kérdőjel is felmerül a menetrenddel kapcsolatban.

Hiába közlik ugyanis, hogy a megjelenés, vagyis a munka lezárása 2009-2010 körül várható, a közelebbről meghatározott időponttal még mindig adósak a cég illetékesei, ezt tehát még ők sem ismerik - vagy nem szeretnék az érdeklődők orrára kötni, mivel ettől is bizonyos előnyöket remélnek. Elemzők az első változatot valószínűsítik, vagyis a fejlesztés minden bizonnyal nem halad a kívánt ütemben, így jövőre nem túl valószínű, hogy a kezünkbe foghatjuk majd az első példányokat. Azt már tudjuk, hogy az AMD hibrid chipjeinek megjelenése csúszik - most úgy tűnik, hogy az Intel különálló grafikus chipjei hasonló sorsra jutnak.

Tekintettel arra, hogy a cég 10-14 hónappal a hivatalos megjelenés előtt mutatja be először új fejlesztéseit, sokan arra számítanak, hogy a piaci debütálás csak 2010-ben várható (mivel működő példányt még nem láthattunk). Korábban a vállalat háza táján jelezték, hogy a sorozatgyártás beindítása 2009 végén esedékes, ez pedig szintén az évtized végéhez közeli megjelenést valószínűsít. Mindössze annyit tudunk, hogy a Larrabee első változatai már 32 nanométeres technológián alapulnak majd (csakúgy, mint a Sandy Bridge családba tartozó processzorok), ennek alkalmazása pedig szintén 2009 második felétől várható.

A VIA a maga részéről az S3 egy újabb fejlesztéséről rántotta le a leplet, ez pedig a Chrome 500 család. Az előző generációra (Chrome 400) épülő grafikus chipek DirectX 10.1 és OpenGL 3.0 támogatással érkeznek Windows és Linux platformon, beépített Dolby 7.1 hangchipppel, Blu-ray támogatással, kép a képben funkcióval, számot illesztő kezelésének lehetőségével (DisplayPort, HDMI, dual-link DVI, illetve dual-channel LVDS). A teljesítményt illetően nyilván nem számíthatunk nagy durranásra, ám a Chrome elsődleges feladata nem is az nVidia és az AMD szörnyeinek lebirkózása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #8
    Az Intel a Nehalem alapú Xeonjaival van most leginkább elfoglalva, ugyanis nem igazán klappolnak, többprocis felállásban bizonyos cache-coherency problémákról hallani. De az asztali i7-esek monstani steppingjében is van 1-2 komolyabb bug, hasonló az AMD első 4-magosának TLB-s hibájához, azt is sürgősen ki kell javítani.
  • Benedekco #7
    OFF:
    bazsééé... télleg HDMI-t írt a tag, eljárt a pofám, node mind1 akkoris...
    csakazérismosmán...
  • Benedekco #6
    a cikkíró írta az új generációt, míg ez nem az, az új generáció később és dx11-el fog jelentkezni, ez a régi generáció amit a Chrome név is jelez, ráadásul az ott nem HDMI hanem Display Port ;)
    ez nem vakít senkit, az NV-vel ellentétben
    csoda szép dolgokat fejlesztenek ám, csak nincs elég kessük, nomeg a driver programozóik elég gyengén muzsikálnak...
  • tomcsa4 #5
    A régebbi Chrome-okhoz hasonlítva az. Ez nem gémer kártya, hanem TV-nézős (HTPC).
  • Yutani #4
    "Új Chrome generáció". Igen, ha a HDMI csatlakozó megjelenése új generációt jelent. Na meg a magasabb számozás. Parasztvakítás rulez!
  • Dark Angel 666 #3
    fejletteb mint a nVidia kártyák , mert tudják a DirectX 10.et :)
  • NEXUS6 #2
    Ez a Króm azért nem mai gyerek!

    De tényleg vannak ilyen marketing cunamik.LOL
  • barii #1
    vannak ilyen elnevezési divatok vagy hogy mondjam... mikor core2 megjelent, akkor még vagy 2 újítás kapott core nevet, már nem emléxem, hogy mi, most meg gyűlenek a chrome-ok