Gyurkity Péter

Elkészültek az Intel gyors SSD-meghajtói

Az Intel bemutatta a korábban ismertetett gyors meghajtókat, amelyek első körben árukkal nyilván nem, ám teljesítményükkel minden bizonnyal hódítani fognak - szerintük a megbízhatósággal sem lesz gond.

A hivatalos közleményből kiderül, hogy két sorozatról van szó, amelyek az X18-M és X25-M jelzést kapták, nyilván a meghajtók méretére utalva. A család tagjai ugyanis 1,8 és 2,5 hüvelykes kiszerelésben érkeznek, első körben 80 GB kapacitással, amely az év vége felé megduplázódhat. Egyelőre azonban nem ez, hanem a sebesség és a megbízhatóság a fontos, amely az Intel szerint minden eddiginél jobbra sikerült.

A gyártó adatai szerint ugyanis olvasásban másodpercenként 250 MB-ot, írásban pedig 70 MB-ot nyújtanak az új meghajtók, amellyel sikerült meghaladni a riválisok eddigi eredményeit - ha írásban nem is számottevő a különbség, az olvasási műveletek terén messze maguk mögött hagyják a többnyire 200 MB alatt tanyázó konkurenciát. Az 50 nanométeres gyártástechnológiával készülő MLC, azaz multi-level-cell meghajtók SATA2 interfészt kaptak, vagyis a sávszélesség elméleti felső határa 300 MB másodpercenként - ezt még nem használják ki, ám az SSD gyors fejlődése révén hamarosan szükség lehet a technológia harmadik generációjára.


Egy SSD és egy merevlemez belseje - nincs mozgó alkatrész

Legalább ilyen fontos, hogy különböző megoldásokkal sikerült növelniük az élettartamot, pontosabban az átlagos meghibásodási időt, amely a hivatalos adatok szerint 1,2 millió óra - ez már elég kell hogy legyen a mindennapi használathoz. Korábban pedig úgy nyilatkoztak, hogy 5 évet mindenképpen kibírnak a meghajtók, és mivel a hagyományos merevlemezek élettartama is pontosan ennyi a laptopok esetében, különbséget nem igazán vehetnek majd észre a vásárlók. Itt igazából csak az ár lehet problémás, hiszen az új példányok ezer darabos megrendelés esetén is 595 dollárt kóstálnak, vagyis egy olcsóbb laptop árát is elkérik értük - és ezek még a 80 GB-os változatok, a később érkező 160 GB-os példányok nyilván még többe kerülnek majd.

Valamivel később a SLC, azaz single-level-cell változatok is megérkeznek majd, kifejezetten szerverekbe, vállalati felhasználásra szánva. Időközben az első tesztek is elkészültek, ezeket több oldalon is szemügyre vehetjük:

PC Perspective
The Tech Report
3D Professor

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #13
    próbáltam nem a mainstreamhez hasonlítani, de annyira idegesítő, hogy minden erről szóló cikkben azt írják, hogy űűűbergyors és szintén az mtronnak vannak mainstream 80 mega/sec írási sebességű változatai. a szerverbe szánt ssd-t azért linkeltem, hogy azért a 70 mega/sec igencsak le van maradva a _gyors_-hoz képest. csak beindult az intel marketing gépezet és gondolkodás nélkül mindenki elhiszi. mondjuk egy másik híroldalon a 70 mega/sec az mlc flash alapúakra vonatkozott.
  • RealPhoenixx #12
    Adjatok egy linket, hova tehetek fel Ramdiskrol SATA RAID0-ra valo masolasi kepet Total Commander alatti eredmennyel (es akkor majd latjatok, mi a lassu RAMDISK eseteben) -hehehe-

    NB: de ugy, hogy ide csak a linket kelljen tennem, es megtudjatok tekinteni a dolgot
  • RealPhoenixx #11
    Most ezeket a teszteket futtassam le RAMDRIVE-n??? Aszem mindenki sejtheti akkor az eredmenyeket, vagyis: INTEL!!! Kicsit meg huzz ra a fejlesztesekre, mert lassuak az SSD-id, illetve nyomjal masik interface-t is, hogy elerhesd a ramdrive sebessegeket -hehehe-
  • fflx #10
    normal sata2-es hdd-kkel is ossze lehet hozni a 50-70 MByte/sec irasi sebesseget, nagyjabol az itt emlitett aron. Csak epp a kapacitas lesz 10-20-szoros. Olvasasban valoszinuleg nem lesz meg a 250 de mindenkeppen 100 folott lesz.
    (sajat otthoni tapasztalat, szoftveres raid5 4 hdd-vel [win2008 x64 es 4db samsung 750 hdd])
  • shabba #9
    Ne egy mainstream SSD-t hasonlíts egy enterprise példányhoz. A vállalati szegmensbe szánt SSD-k, pl. ami egy adatbázis szerverbe kerülne az nem a mainstream példány jellemzőivel fog bírni. Oda drágább SLC-s SSD-k kerülnek, nem mainstream MLC-sek. Az SLC-seknek egy nagyságrenddel nagyobb az újraírhatósága és nagyobb írási sebesség és IOPS érhető el velük. Pl. az Intel vállalati szegmensbe szánt SSD-je 170MB/s-mal ír, a Micron hasonló SSD-je meg 250MB/s-mal. Mainstreambe a 70MB/s írás bőven elégséges, a nagy sebességű olvashatóság meg kifejezetten kellemes pont. A vállalati szegmensben inkább az SSD-k IOPS képességét szokták megadni, az pedig elég egy még egy 15k rpm-es winyóhoz mérten is jó egy nagyságrenddel gyorsabb. Ez pedig pl. egy adatbázis szerver esetén nagyon is számít.
  • waterman #8
    nézz utána ssd tesztekben, hogy a random írás mennyire nem megy még ezeknek a táraknak. az ssd-k flash chipekből állnak, amik blokkonként kezelik az egész adatstruktúrát. ha egy blokkban minden adatot frissíteni kell a blokk felülírásakor, akkor hozza a 70mega/sec effektív írási sebességet, azonban ha egy blokkban, ami NAND flash esetében 16-tól 512 kilobyte méretig szokott lenni(nagyobb tárolókapacitású eszközben jellemzően nagyobb blokkmérettel), akkor annyiad részére csökken ez a 70 mega/sec, ahányad része a blokknak a hasznos adatváltozás és nem csak pl a wear leveling miatti blokktartalom arrébb mozgatás. tehát pl sok apró file frissítése rendszerinduláskor erősen betesz az ssd teljesítményének.
    a flash azon tulajdonságát eddig elég kevés tároló használja ki, hogy a "törölt" cella, aminek minden bitje fel van töltve 1-essel, addig változtatható byte-onként, amig az új adat beírható az 1-esek 0-ákká billentésével (fordítva, a 0-át 1-é alakítani, csak a teljes azt tartalmazó blokk újraformázásával lehet elérni). de inkább csak újrasütik a blokkot.
    pl az mtron egyes ssd-i a 120 mega/sec írási sebességet ostromolják. mondjuk az intel 250 mega/sec olvasási sebessége meg nagyon jó nagy adatbázisszervereknek, ahol ritkább az írás, viszont sok az olvasás. viszont ha sebességre vágynék az otthoni pc-mben, biztos egy gyors írási képességűt vennék.
  • Alwares #7
    Drága ez még, de jó lesz majd.
  • grebber #6
    Hát nemtudom neked milyen rendszered van de nekem a satás vinyim is max 30-50mb/seccel másolnak :(
  • nenad #5
    szerintem sem lassú, én ilyen gyors írást még nem láttam..
  • galocza #4
    irigyellek a háttértáradért, ha neked 70mb/s gyengécske... az én raidem ennyivel olvas.