Gyurkity Péter

Nem hagyja magát a VIA a netbookpiacon

A VIA - amely sokat vesztett pozíciójából az Intel Atom chipek népszerűsége miatt - most egy szövetség megalakításával igyekszik erősíteni helyzetét. A cél az olcsó netbookok piacra dobása.

A cég a második vonalba tartozó gyártókkal köt szövetséget az olcsónak szánt netbook dizájnok kidolgozására, a társulást pedig olyan szállítók egészítik ki, mint a Microsoft, a SanDisk, valamint az IC-tervező Integrated Technology Express (ITE).A Global Mobility Bazaar (GMB) elsősorban olyan készülékek piacra dobásával igyekszik lépést tartani a versenyben amelyek alacsony áraikkal kedvező pozíciókat szerezhetnek a kevésbé fejlett régiókban.

Ennek érdekében a VIA által vezetett társaság 360 és 440 dollár között határozta meg a kívánt intervallumot, vagyis az összefogás révén elkészülő fejlesztések ilyen és ehhez hasonló árakon jelennek majd meg a piacon. 2009-ben tovább csökkentik majd az árakat, mégpedig az eredeti 50-60 százalékára, vagyis az egyes készülékek 200-250 dollár közötti címkéket kapnak majd. A VIA úgy véli, hogy mindez elegendő lehet a sikerhez, persze csak abban az esetben, ha a kedvező ár mellé megfelelő hardveres és szoftveres háttér társul. Ennek érdekében az első dizájn Windows XP operációs rendszert kapott, a vásárlók pedig akár SSD-meghajtót is választhatnak a végső összeállításban.

Első körben a gyártó saját C7-M jelzésű processzorát használják fel a tervekben, jövőre pedig a Nano chipek kapnak majd kiemelt szerepet, amelyek az Atommal szemben is kedvező helyzetben vannak. Az első készülékek idén decemberben bukkannak majd fel a piacon, jövőre pedig érkeznek a további fejlesztések, a már említett változtatással. A VIA 10-20 százalék közötti részesedést remél, ez pedig (globális szinten 20 millió netbook megoldással számolva) 2-4 millió darab közötti eredményt jelent.

A kiemelt célpontok között Kelet-Európát, Indiát, valamint Latin-Amerikát említik, így itthon is kíváncsian várhatjuk az első fejlesztéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!