Gyurkity Péter

Interneten a HP és a Dell mini-noteszgépei

A két nagy PC-gyártó már korábban megszellőztette, hogy saját netbook megoldással készülnek, most pedig hivatalos oldalaikon is megjelentek az olcsónak nem igazán nevezhető készülékek.

Az apcmag beszámolója szerint a Dell esetében az Inspiron Mini 12 megjelenésére számíthatunk a közeljövőben, először csak Japánban, majd pedig november közepétől világszerte. A cég némi újdonsággal szolgál a netbook szegmensben, hiszen ezúttal (a jelzésnek megfelelően) 12 hüvelykes kijelzővel szállítja a fejlesztést, amely legfeljebb 1280x800 pixeles felbontást támogat. Az ár szintén nem lesz éppen kicsi, ezt 600 amerikai dollárban határozták meg, amely az Eee PC S101 típussal helyezi közvetlen versenybe a készüléket.

Az Inspiron Mini 12 két eltérő Atom chippel érkezik, amelyek 1,3, illetve 1,6 GHz-en futnak - előbbi a Z520, utóbbi pedig a Z530 típus. A chipeket 1 GB memória, illetve egy 80 GB-os, 4200-as fordulatszámot támogató merevlemez egészíti ki. Megtalálható továbbá egy 1,3 megapixeles beépített webkamera, Wi-Fi támogatás, 3 vagy 6 cellás akkumulátor, operációs rendszerként pedig a Vista teljesít szolgálatot a gépen. Az 1,3 kg-ot nyomó készülék az év vége előtt Windows XP, valamint Linux operációs rendszerrel is megjelenik, arról azonban nincs hír, hogy ez okot ad-e némi változásra az árat illetően.


Dell Inspiron Mini 12

A HP hivatalos oldalán némi kétkedésre adott okot, hogy az új mini-notesz mindössze egy banner formájában bukkant fel, külön oldalt egyelőre nem szenteltek a fejlesztésnek, ahol közelebbről is tanulmányozhatnánk a részletes technikai specifikációt, valamint az egyéb részleteket. Az mindenesetre kiderült, hogy a HP Mini 1000 10 hüvelykes kijelzőt kapott, súlya alig valamivel nagyobb mint 1 kg, ára pedig 400 dollártól indul. Ez sem túl olcsó megoldás tehát, igaz továbbra sem ismerjük a készülék belsejét.

Külső elemzők szerint nagyon valószínű, hogy a HP a többi gyártóhoz hasonlóan ezúttal az Intel Atom chipek mellett tette le voksát - ez azt jelentené, hogy az általuk gyakran felhasznált VIA fejlesztések ezúttal hiányoznak a palettáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)