Berta Sándor

Elektronikus lábbilincs lehet Baden-Württembergben

Az európai uniós tagállam második tartományaként Baden-Württemberg vezetheti be az elektronikus lábbilincset. A tartomány kormánya már elfogadta Prof. Dr. Ulrich Goll helyi igazságügyi miniszter erről szóló törvényjavaslatát.

A dokumentum értelmében az eszközt elsősorban a házi őrizetben lévő és szabadulásukra váró elítéltekre szerelnék fel, csak abban az esetben, ha ebbe az érintett beleegyezik és nem áll fenn a szökés veszélye. Az elektronikus lábbilincs segítségével létrehozható az adott személy mozgási profilja, ellenőrizhető, hogy mikor van, illetve nincs otthon, betartja-e az előzetes megállapodásokat. A program egyelőre kísérleti jelleggel működne.

"Az elektronikus ellenőrzésnek az az előnye, hogy megóvhatjuk azokat az embereket a börtöntől, akik egyébként nem szolgáltak rá arra, hogy a rácsok mögé kerüljenek. A legtöbb fogva tartottat, aki ilyen készüléket kapna, a bíróság általában pénzbüntetésre ítélte és mivel azt nem tudták kifizetni, így a büntetésüket átváltották letöltendő börtönre. Ez azonban azt jelenti, hogy ezek az emberek elveszíthetik mindenüket, és belekerülhetnek egy ördögi körbe, amiből utána csak nagyon nehezen keveredhetnek ki. Négy év után a tartományi belügyminisztérium értékelni fogja a programot és ezután dönt az esetleges folytatásáról" - jelentette ki az igazságügyi miniszter.

A kísérleti projekt 85 000 euróba kerül, egy elítélt ellátási költsége naponta 20 euró lesz. "Azt reméljük, hogy ha a megoldás beválik, akkor jelentős összegeket tudunk majd megtakarítani a büntetés-végrehajtásban, mivel jelenleg egy rab teljes ellátási költsége 85 euró" - tette hozzá Ulrich Goll. Annak, hogy valaki részt vehessen a programban az a feltétele, hogy önként vállalkozzon erre, valamint hogy saját lakással, telefonos elérhetőséggel rendelkezzen, legyen munkahelye, és hogy az adott esetben vele egy háztartásban élő felnőtt személyek hozzájáruljanak az elektronikus lábbilincs alkalmazásához.

A programhoz való csatlakozás első szakaszában az elítéltet rendszeresen ellenőrzik a helyszínen is, megállapítják, hogy betartja-e a korábban előírt napi- és heti rendjét. A büntetés-végrehajtás lehetővé teheti a szabadidős és sport-, valamint az egyéni és a csoportterápiás foglalkozásokon, illetve az iskolai továbbképzéseken való részvételt és kötelezheti az illetőt a rendszeres orvosi vizsgálatok elvégzésére. Ezenkívül szigorúan tilos az eszköz használatának ideje alatt az alkohol- és a drogfogyasztás és az illető a szabadidejét csak a lakásában töltheti el. Amennyiben valaki megsérti az előírásokat, akkor a jobbik esetben megússza az esetet egy figyelmeztetéssel, de akár ki is kerülhet a programból.

Korábban az elektronikus lábbilincset tesztelik Ausztriában és a rendszert már alkalmazzák Svédországban, valamint 2000 óta egy másik német tartományban, Hessenben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Nemetorszag szovetsegi allam, mint ahogy az usa is az. Ott is minden allamnak van sajat parlamentje es kormanya. Ez abbol a szempontbol elonyos, hogy igy nehezebben kerul hatalomra egy szelsoseges csoport. Anno az usa celja is ez volt amikor nyugatnemetorszagot igy alakitotta ki.
  • AzUs #1
    "A tartomány kormánya már elfogadta Prof. Dr. Ulrich Goll helyi igazságügyi miniszter erről szóló törvényjavaslatát."
    Wtf..?! Külön kormánya van az ottani tartományoknak? mik ki nem derülnek.. legalábbis számomra