Berta Sándor

Bűnrészes a Rapidshare

A Hamburgi Tartományi Bíróság (OLG Hamburg) döntése szerint a szolgáltató által alkalmazott MD5-szűrő önmagában nem elég a szerzői jogsértések kivédésére.

A bíróság a júliusi, de csak most nyilvánosságra hozott Az.: 5 U 73/07 számú ítélettel gyakorlatilag kimondta, hogy a Rapidshare bűnrészes minden, a rendszere segítségével elkövetett szerzői jogi bűncselekményben. Azt ugyanakkor a testület nem vizsgálta, hogy a szolgáltató felelős-e a hálózatába feltöltött illegálisan másolt tartalmakért. Az OLG Hamburg a határozatával megerősítette a városi bíróság márciusi döntését, ugyanakkor a Kölni Tartományi Bíróság tavalyi álláspontjával ellentétes ítéletet hozott. Utóbbi testület ugyanis úgy vélte: amennyiben a cég az értesítések után azonnal törli a vitatott fájlokat, nem követ el bűncselekményt. A mostani határozat alapján a Rapidshare ellen bárki indíthat kártérítési pert és egy elmarasztaló döntés esetén a szolgáltató komoly pénzbírságra számíthatna. Ezenkívül köteleznék a további jogsértések megelőzésére.

A vállalat az eljárás során azzal érvelt, hogy MD5-szűrőket használ az új illegális kópiák feltöltésének megakadályozására és azok megjelentetésére. Ennél többet viszont nem tehet, hiszen akkor a rendszer elveszíteni az értelmét és lehúzhatnák a rolókat. Az OLG Hamburg álláspontja szerint viszont az MD5-szűrők önmagukban nem jelentenek elég és megbízható védelmet, hiszen csak a már ismert fájlok ellen alkalmazhatók sikeresen. A cégnek ennél jóval többet kellene tennie, hogy minden lehetséges módon megakadályozza az illegálisan másolt tartalmak felkerülését a világhálóra.

A bíróság a német távközlési törvény hetedik paragrafusának második bekezdésére hivatkozott, amely kimondja, hogy azok a tartalomszolgáltatók is kötelezhetők fájltörlésekre, illetve -blokkolásokra, akik nem vonhatók felelősségre a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. Ez azt jelenti, hogy a Rapidshare kötelezhető akár a látogatói IP-címének tárolására, valamint elemzésére is. Így a jövőben a gyakran és sok illegálisan másolt tartalmat feltöltő felhasználók IP-címét blokkolnák, ezáltal megakadályoznák az újabb fájlok világhálóra kerülését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GG #33
    Németeknek nem volt elég két világháború? Akarnak egy harmadikat is? Mert ha rapidet megszüntetik kapnak a pofájukba a netes közögségtől :P
  • TeDDyRuSh #32
    Németbe a netet egy kicsit komolyabban veszik. Valószínű, hogy itt is az lenne, ha itt is a kiskereskedelem mintegy 40%-a neten zajlana. De amíg a netet lóeladáshoz(:D) és warezoláshoz (az is hülye aki pénzt ada érte) kötik, addig itt mi jól elcsacsoghatunk ilyen témákon.

    Igazából az lesz majd a kérdés, hogy mi lesz akkor a megoldás, ha nem jó az IP? Remélem nem fejlődünk el odáig, hogy TAJ-, vagy Adószámot kell bepötyögnünk, hogy netezni tudjunk. És mielőtt emberi jogokkal vagdalódddzzik vki, gondoljon az amcsi védelmi módszerekre. Próbálj meg úgy belépni az országba, hogy nem akarod "leadni" az újlenyomatod, vagy fényképedet.
  • Zivos #31
    Az a legnagyobb (finoman) skot, akinek a legtobb penze van. Ne menjunk messze: pedofil rendorok. Ezzel mindjart a masik hozzaszolasra is atevezek :-). Hogy buknak le ezek a halozatok? Ugy, hogy az IP cimeket lenyomozzak. A szolgaltatoknak meg 1 evig kotelessege tarolni, hogy X IP cimrol adott pillanatban ki volt fent. Ezek az IP cim elfedok mennyire biztonsagosak amugy? Marmint a hatosagok ellen? Ha toltok az UTorrenttel akkor nekem is kiirja, hogy honnan jon az adott anyag. Gondolom (remelem) az atirtat irja ki?
  • Mike at home #30
    azok csesztetnek mindent, mindenkit, az id softwaret is ki akarták utálni
  • Alexease #29
    A Nemeteknek mi bajnuk van mindig?! Csesztetik folyamatosan a Google-t, a YouTube-ot, Google Map-ot...
  • Polllen #28
    Azért kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a feltöltőkkel... A jogvédők tarkón is lövik őket, vagy csak kizárják őket a szolgáltatás használatából...
  • hdo #27
    Nem azt mondtam, hogy az IP ban _A_ megoldás, csak példaként mondtam, hogy egyáltalán nem illegális!
  • Tikal #26
    az internet még arra is jo hogy beird a google: elado lovak és már el is adtad :DD ( ez egy most futo reklám) most akkor be kéne perelni a upc-t is mert zaz ő hálozatán megy a warez pluzs még lovakat is árulnak rajta, anélkül hogy az apeh tudna rola :D
  • zola2000 #25
    A filmekről meg annyit, hogy a teljes filmek/sorozatok (az én esetemben japanimék) elég jó minőségben vannak fennt a www.megavideo.com oldalon. Mondjuk én elég jól tudok angolul, és nekem úgy is jó.
  • vajon kiki #24
    nem kell a jogvédőket megbüntetni, mert ellenük éppúgy nincsen semmi bizonyíték , arra vonatkozóan hogy szélhámosok , mint hogy nekik sincsen semmi bizonyítékuk és mára már eszközük sem amivel felvehetik a versenyt a torrentezés warezolás fájlmegosztás ellen.. az egy megoldásuk ha nem akarnak éhen d*g*lni az az hogy szépen elmennek dógozni... mint a többi rendes ember .. nekik sem fog a karikagyűrű leesni az ujjukról néhány tonna szén ellapátolása után