Berta Sándor

Szökésben a spamkirály

Komoly baki borzolja kedélyeket a tengerentúlon. Az amerikai hatóságok jogosan bosszankodhatnak, hiszen miközben elítélték az egyik spamkirályt, a másik megszökött az őrizetből.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) denveri központja kénytelen volt elismerni, hogy egy 35 éves spamküldő vállalkozó július 20-án megszökött a börtönből. Edward "Eddie" Davidsont május óta töltötte büntetését a Florence melletti szövetségi büntetés-végrehajtási intézetben. A férfit hivatalosan is szökött rabnak minősítették, keresik többek között az amerikai marsallszolgálat tagjai, az FBI, az IRS és a Rocky Mountain biztonsági erő egységei.

Davidsont egy úgynevezett FPC-ben helyezték el, ahol a fogva tartottak dolgozhatnak, tanulhatnak, különböző programokban vehetnek részt és amely inkább tűnik elsőre egy szigorított kollégiumnak, mint börtönnek. Úgy tűnik azonban, hogy Edward "Eddie" Davidsonnak nem nyerte el a tetszését a kényelmes és kevésbé szigorú börtön és inkább kereket oldott. A spamkirálynak is nevezett férfit idén április 28-án ítélte 21 hónap letöltendő börtönre és 714 139 dollár megfizetésére Marcia S. Krieger szövetségi bíró.

Egy másik ügyben ugyanakkor eredményt könyvelhettek el az amerikai hatóságok. Robert Soloway 2003 és 2007 között több millió kéretlen elektronikus reklámlevelet küldött szét világszerte és a világ 10 legkártékonyabb spamküldője között tartották számon. A 28 éves férfi alkut kötött az ügyészséggel és bűnösnek vallotta magát, így nem került bíróság elé és csak négy évre kell a rácsok mögé vonulnia. Solowayt tavaly májusban tartóztatták le Seattle-ben.
Az elkészült vádirata 35 pontból állt, szerepelt benne többek között e-mailes csalás, személyiséglopás és pénzmosás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)