Napi Online

Félnek a karácsonytól a mobiltelefon-gyártók

Egyre csökken a mobiltelefonok iránti kereslet, a gyártók már a hagyományosan erősnek számító karácsonyi szezonban sem bíznak.

A világ vezető mobiltelefon gyártói a kereslet további csökkenésétől tartanak, miután a harmadik negyedéves növekedés gyakorlatilag nullára lassult. A nagy cégek közül egyedül a Samsung tudott gyarapodni a legutóbbi negyedben, ám ennek elérése érdekében a társaságnak komoly árcsökkentési akciót kellett alkalmaznia. Bár a mobiltelefonok piaca összességében még nem lépett a zsugorodás periódusába, az eladások növekedése egy egészséges, jóval 10 százalék fölötti tempóról a stagnálás közelébe lassult. A gyártókat a hitelválság és a lassuló globális gazdasági növekedés is gátolja.

A kulcsfontosságú európai piacokon az értékesítés tovább csökkent a harmadik negyedben és az utóbbi hetekben, ezért a társaságoknál egyre nagyobbak a félelmek a karácsonyi és a jövő évi forgalommal kapcsolatban. Egyes elemzők szerint a fejlett és lassan telítődő piacok után a jövő évben arra lehet számítani, hogy a feltörekvő piacokat sújtja legjobban a válság. Így az idén még kétszámjegyű globális forgalombővülés jövőre 2 százalékra lassulhat.

A piacvezető Nokiánál október közepén még 13,5 százalékos piaci növekedést becsültek a negyedik negyedévre, ami valamivel kisebb ugyan az elmúlt évek növekedésénél, ám a körülményeket figyelembe véve így is kedvezőnek mondható. Míg az első két negyedben még 27, illetve 21 százalékos növekedést produkált éves szinten a finn társaság, addig a harmadik negyedben már csak 5 százalékkal nőtt a forgalom. A visszaesést az európai és észak-amerikai eladások több mint 5 százalékos csökkenése okozta.

Az LG Electronics még drámaibb lassulást kénytelen elviselni. A társaság forgalmának éves növekedési üteme az első negyed 54 és a második negyedév 45 százalékáról a harmadik negyedben 5 százalékra lassult. A Motorolánál és a Sony Ericssonnál ráadásul belső problémákkal is küzdöttek az év folyamán, és az eladási adatok a tavalyi szinten maradtak. A Motorola csütörtökön közzétett jelentése szerint a piac harmadik számú szereplőjének bevétele a vártnál nagyobb mértékben csökkent a harmadik negyedben, miután a Nokia és a Samsung is le tudott csípni a Motorola piaci részesedéséből. Ráadásul az Apple is komoly kihívója a társaságnak az iPhone népszerűsége révén.

Az öt nagy közül egyedül a Samsung, a piac második számú szereplője volt képes tartani a növekedés tempóját az előző negyedben, ám ezt is csak árai, így nyereséghányada jelentős csökkentésével sikerült elérnie. A Samsung telefonos üzletágának nyereséghányada 7,3 százalékra mérséklődött a harmadik negyedévben az előző negyed 12,9 százalékáról. A Nokia és az LG profit marginja ugyan jócskán a Samsungé fölött van, ám ezért az eladásaik forgalomnövekedésének visszaesésével fizettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KarmaXXL #15
    Aha persze. Ez látszik az eladásokból is.

    Én is okostelefon párti vagyok, de mi vagyunk a réteg, nem a "sima" telefonok piaca.
  • Nonix #14
    Az úgymond telefon ki fog halni, csak zsebszámítógép fog maradni. Amivel természetesen tudsz telefonalni, meg sok minden mást. ems és mms , vicc kategoria.
  • highpoint #13
    És lehet termelni a telek mérgezett földjén, a mérgezett vízzel locsolt fa mérgezett gyümölcsét...
  • who am I 7 #12
    ellenben lehet rajta venni telket, amin termeszthetsz fát, ezt meg azt...Vagy kiserdőt :) Legalábbis, az intelligensebje...Ezek a mobilfa*opók meg..tőlem éhen is dögölhetnek ahogy vannak.
  • passatgt #11
    én sem szeretem a karácsonyt
  • smv #10
    Meglepő dolgot mondok: csökkentsenek árakat. Amíg ezt nem teszik meg tőlem akár éhen is halhatnak, jól elvagyok az egyszerű pda&butatelefon kombóval. Vagy jöhetne már tömegesen a mobilprojektor, kivetített billentyűzet és társai. Az utóbbi időkben azért sokminden nem fejlődött a telefonok világában, míg régebben ugye szines kijelző, kamera stb még csábító lehetett a cserére. Most miért vegyek újat?
    Mondjuk azt hiszem, ha a mostani telóm meghal, akkor valszeg valami pdavonalú dolog lesz belőle, esetleg HTC.
  • highpoint #9
    Igen, ha már nem tud a termelés 2 számjegyű növekedést produkálni, ha nem tudnak az előző évinél több vizet, levegőt és földet beszennyezni, akkor már kongatják a vészharangot, hogy válság van.
    "Ha kivágtad az utolsó fát és megmérgezted az utolsó folyót, rá fogsz jönni arra, hogy a pénzt nem lehet megenni."

    Nem vagyunk okosabbak a legkezdetlegesebb vírusnál sem, amely elpusztítja a saját gazdaszervezetét. (Mi pedig a saját Földünket.)
  • kvp #8
    Nagyjabol ma mar minden uj mobiltelefon tud annyit mint a kommunikatorok anno az Alfa holdbazis cimu sorozatban (Space 1999), bar ajtot nyitni meg nem lehet veluk, de ez az ajtok hibaja. Ha utolerjuk a scifiket, akkor elobb utobb kifogy a szufla a fejlesztesekbol. A masik gond, hogy hova novekedjen egy piac, ha mar mindenkinek van (neha tobb) telefonja es nem lehet tovabb csokkenteni a keszulekek elettartalmat?
  • Glutamin #7
    Amyg van édemi fejlesztés, addig sűrűn cserlének az emberek telefont, de lassan kezd a szufla elfogyni. Nagyon jó fejlesztések vannak afelsőházban, de ezek egy jelentős része rétegigény marad.
  • Bijesz #6
    qwas nem tudom miről beszélsz.
    Piacgazdaság van azt gyártanak amire igény van.
    Akik veszik azok nem birkák hanem emberek és azért veszik mert megtehetik nem csórók.
    És tetszik nekik a kamera, színes kijelző, bluetooth stb...