Napi Online

Újabb mobilszolgáltató jöhet Magyarországra

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szerint a magyar piac megérett egy újabb mobiltelefon-szolgáltató megjelenésére - mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke, aki az európai szabályozók csoportja, az European Regulators Group (ERG) elnökeként az sms- és az adat-roamingtarifák csökkentését ajánlotta a szolgáltatók figyelmébe.

Viviane Reding, az unió távközlési biztosa után most ön, az ERG elnökeként hívta fel a mobiltelefon-szolgáltatók figyelmét arra, hogy sürgősen és jelentős mértékben csökkenteniük kell az sms- és az adat-roamingtarifákat. Mikor juthat ez el a szolgáltatók füléhez, hiszen egy évvel ezelőtt, a beszéd-roamingtarifákkal kapcsolatos hasonló tartalmú üzenetet sem hallgatták meg.
- Az Európai Parlament tavaly nyáron döntött a hangroaming-szabályozásról, a díjak mérsékléséről, és arról is határozott, hogy a szabályozást egy éven belül felül kell vizsgálni. Ennek során például ellenőrizni kellett, hogy a szolgáltatók betartották-e az előírásokat, és azt is át kellett tekinteni, hogy a szabályozás elérte-e a várt hatást, vagyis a meghatározott árplafon alatt kialakult-e valamilyen verseny.

És mire jutottak?
Bár a tavaly nyári szabályozás eredményeképpen a hang-roamingtarifák 2007 szeptembere és 2008 márciusa között az előírt szintre csökkentek, a célokkal ellentétben a plafon alatt nem alakult ki árverseny. A tarifák éppen a megállapított felső határ alatt vannak és nem jelent meg a fogyasztók igényeit kiszolgáló tarifainnováció sem. A felülvizsgálat arra is kiterjedt, hogy 2010 után is fenn kell-e tartani az uniós szabályozást vagy sem - most úgy tűnik, hogy a verseny hiánya miatt a későbbiekben is szükség lesz rá. Az ERG azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy az sms-tarifák is kerüljenek be a szabályozott körbe, a vizsgálatunk szerint ugyanis azok a többszöri felszólítás ellenére sem csökkentek és továbbra is a költségek többszörösére rúgnak. Magyarországon is az tapasztalható, hogy a belföldi és a külföldi sms-tarifák között aránytalanul nagyok a díjkülönbségek. Most azonban úgy néz ki, hogy januártól olcsóbbak lehetnek az sms-roamingtarifák.

Nem az történt, hogy a szolgáltatók a hang-roamingtarifák uniós prése alatt megemelték az sms díját?
- Nem hiszem, hogy megemelték volna az sms-tarifákat. A szabályozásra viszont mindenki úgy tekintett, mint szükséges rosszra, ami erős jelzés a piacnak arra, hogy valamit lépni kell. Mindenki abban bízott - beleértve engem is -, hogy a rendelkezésre álló egy év alatt mind az sms-, mind pedig az adat-roamingtarifákat illetően történik valami. Ez azonban nem következett be, ezért is javasoljuk az sms-ek árának kontrollálását is.

A hangroaming terén már bekövetkezett a csökkenés, s ezek szerint a síelési szezonra az sms díja is mérséklődhet, de mikorra csökkenhetnek az adat-roamingtarifák?
- Ezen a téren óvatosságra intjük az Európai Bizottságot. Az vitathatatlan, hogy adatroamingot illetően a költségek és az árak nincsenek köszönő viszonyban, és a külföldi tartózkodás utáni számlák sok esetben sokkolják a fogyasztókat. Mindenképpen megoldást kell találni, de az lenne a szerencsés, ha ez önszabályozás keretében történne. Az árcsökkentés mellett megoldás lehet az internetezésre felhasználható összeg limitjének beállítási lehetősége vagy valamilyen mérési technika alkalmazása.

Az óvatosságot az indokolja, hogy az adatroaming alapvetően új, még csak terjedőben lévő szolgáltatás, a beavatkozásnak nagyon körültekintőnek kell lennie, hogy a szabályozás ne korlátozza a piac fejlődését. Ugyanakkor a fogyasztók érdeke megköveteli a tisztességes árazást, az átlátható tarifákat és a megfelelő számlázási egységek alkalmazását. Ha a szolgáltatók továbbra sem felelnek meg ezeknek az elvárásoknak, akkor a szabályozóknak a fogyasztók érdekében közbe kell lépniük. Az Európai Bizottság várhatóan júliusban hozza meg döntését, az említett javaslatainkat is figyelembe véve. Miután a szolgáltatók általában a nyár elején jelentik be roamingtarifáikat, a mostani felhívásom arra vonatkozott, hogy a huszonnegyedik órában vagyunk. A szolgáltatók tehát még kijöhetnek olyan tarifacsomagokkal, amelyek igazolják, hogy a várt lépések megtörténtek.

Már lehet ilyen szolgáltatói szándékokról hallani?
- A különböző európai szolgáltatókkal folytatott beszélgetéseim során azt tapasztaltam, hogy megértették üzeneteinket, a mobilszolgáltatók is érzékelik a fogyasztói, piaci nyomást. Remény van arra, hogy mindezek eredményeként ezek a problémák önmaguktól megoldódhatnak.

Milyen mértékű csökkenés lenne reális?
- Erre nehéz válaszolni. A hangroaming szabályozása az árplafon mellett nem határozott meg számlázási egységet, és volt olyan külföldi szolgáltató, amelyik a roaming idején másodpercalapon számlázott, majd áttért a percalapú számlázásra, emiatt fogyasztói rosszabbul jártak. Mi, szabályozók, azonban továbbra sem szeretnénk olyan mértékig beavatkozni a piaci folyamatokba, hogy például előírjuk a másodpercalapú számlázást. Bízunk abban, hogy a szolgáltatók felismerik fogyasztóik érdekeit és változtatnak.

Az előbbiekhez hasonlóan a mobilvégződtetési díjak is igen magasak voltak. Mit sikerült ezen a téren elérniük?
- Az ERG megállapította, hogy a mobilszolgáltatók által alkalmazott végződtetési díjak az elmúlt négy évben, a szabályozás hatására, mintegy 40 százalékkal visszaestek az unióban és mérséklődött az egyes országokban alkalmazott végződtetési díjak közötti különbség is. Az ERG szerint a csökkentés a következő három évben megismételhető lesz. Magyarországon az NHH a 2004 elején még 33-39 forint közötti végződtetési díjakat mára 20 forint körüli, az EU-átlag alatti szintre szállította le. A hatóság 2006-os határozata szerint 2009. január elsejétől a három magyarországi mobilszolgáltató hálózatában a végződtetési díj egységegesen 16,84 forint lesz percenként. Ez azt jelenti, hogy a három szolgáltató végződtetési díjai 2004 vége és 2009 eleje között átlagosan 50 százalékkal csökkennek.

A napokban szóba került, hogy a háromszereplős hazai mobiltelefon-piac újabb versenyzővel gyarapodhat. Mi a realitása ennek?
- Az elmúlt egy évben folyamatosan vizsgáltuk a magyarországi mobilpiac helyzetét, és ennek során - illetve a frekvenciák Európa-szerte érzékelhető felértékelődése kapcsán - arra a következtetésre jutottunk, hogy egy újabb mobilszolgáltató megjelenésének lehetőségével komolyan foglalkoznunk kell. Egyelőre semmilyen ezzel kapcsolatos döntés nem született, csak arról határoztunk, hogy július 16-án nyilvános meghallgatás keretében felmérjük a piaci igényeket.

Azért időzítjük így a nyilvános meghallgatást, mert úgy érezzük, hogy a piac megérett erre, és már lehet, hogy vannak komoly érdeklődők. Ezen a fórumon az ugyancsak rendelkezésre álló 450 Mhz-es frekvencia iránti igényt is felmérnénk, több országban ugyanis épp ezt a mobiltelefónia korai szakaszában használt, de mára már felszabadult frekvenciát alkalmazzák olyan helyeken, ahol az egyéb infrastruktúrák használata nem lenne gazdaságos. Ez a fórum arra is alkalmas lehet, hogy a már frekvenciával rendelkező cégek jelezzék, milyen újabb célokra szeretnék felhasználni a rendelkezésre álló frekvenciát.

Lesz-e belátható időn belül virtuális mobiltelefon-szolgáltatás Magyarországon?
- Az NHH üdvözölné, ha ez megjelenne belföldön is, de nem gondolom, hogy ezt hatósági eszközökkel kellene kikényszeríteni. Ha azonban az említett nyilvános meghallgatáson azt látjuk, hogy csak ez utóbbira lenne igény, akkor ezt az álláspontunkat is felül lehetne vizsgálni. A magyarországi piac fejlődése azt mutatja, hogy az infrastruktúra-alapú szereplők bevonása tudja leginkább a fenntartható versenyt kialakítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anakyn #6
    4. szolgáltató jó ötlet, ha nem értelmes tarifákat vagy kedvezményeket hoz magával.

    O2-UK, 5GBP/30nap(1500FT) = 1000perc/sms 10 kiválasztott 02 számra, mellesleg mind ez bármely napszakban, akár feltöltő kártyással is... Free call!
  • Polllen #5
    Köszönjük Mse...ülj le, 1-s...:D
  • Csucsu2030 #4
    Szerintem nagy hülyeség lenne még egy szolgáltató.
    Így is összevissza reklámozzák mind a hármat, hogy melyiknél
    mi olcsó meg mi nem. Mi a f@$znak kéne egy negyedik?
  • torcipepe #3
    a díjakon kívül gondoltak már arra is, hogy tud-e az ember külföldön telefonálni?? némrég szlovákiában: Üdvözöljük az ... hálózatában. Kassa belvárosában a térerő=0.
  • tunyo902 #2
    Én is már keztem ilyedezni :D
  • jeti00 #1
    de jó h ez is a címről szól! egy kis részért rágtam át az egészet :P mi ez, Blikk???