Napi Online

A forma alapján választunk mobiltelefont

Nem a tudása, hanem a formája alapján választunk mobiltelefont. Nő a független értékesítési csatornák szerepe.

A magyar és a közép-európai piacon ma már nem lehet "szimpla" készülékkel helytállni a versenyben, a vevők elvárják, hogy megfelelő minő­ségű színes kijelzője legyen, továbbá rendelkezzen kamerával, memória­kár­tyával, és talán ami még ezeknél is fontosabb, az a dizájn - mondta lapunknak Wágner Tibor, a Sony Ericsson kelet-közép-európai igazgatója. Ennek megfelelően - a zenei tartalmat kínáló tele­fonokat is magában foglaló - közép­kategóriás készülé­kekből adták el a legtöbbet tavaly (is) Magyarországon, értékesítésük 75-80 százaléka ebből a szegmensből származott.

Wágner Tibor arról is beszámolt, hogy egyre nő a független értékesítési csatornákon eladott telefonok aránya, ami már meghaladja a 10 százalékot. E kör pedig a "nem olcsó készülékeket szerzi be" - fogalmazott az igazgató. Wágner azt is elmondta, hogy az utóbbi időben megsokszorozódott az intelligens, internetezésre, e-mailezésre alkalmas készülékek eladása is. Suga János, a Motorola Magyarország ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a piac tovább telítődött, nő a független értékesítési csatornák szerepe, de egyelőre kevés az igazi szakbolt, és a jelenlegi független kereskedelmi helyek még nem tudják megfelelő színvonalon kiszolgálni a felhasználókat.

A gyártóknak arra is fel kell készülniük, hogy ma már nem az első készüléket szerzik be a vásárlók, hanem újra cserélik a régit, illetve a már meglévő mellé vásárolnak még egyet. A döntésnél még mindig az ár a meghatározó, de a fontossági sorrendben nem a telefon funkciói következnek, hanem a megjelenés. A telefonok "tudásának" csak nagyon kis százalékát használják ki a mobilosok, bár némi fejlődés azért tapasztalható. Terjed továbbá a Bluetooth (vezeték nélküli technológia) használata, és valamelyest nőtt a tartozékok piaca is, a tartós bővüléshez azonban az is szükséges, hogy a felhasználók felismerjék a vezeték nélküli kiegészítőkben (headsetek, kihangosítók, autós kiegészítők) rejlő lehetőségeket.

A státusszimbólumnak számító készülékekre mindig van igény, ez a kategória nem árfüggő, bár elég szűk réteg engedheti meg magának a 100-150 ezer forintos készülékeket. Ebben a kategóriában a Motorola az RAZR2 Luxury Editionjével jelent meg, az arannyal futtatott, prémium anyagokból készült, kígyóbőrmintás készülék iránt a hazai piacon is nagy a kereslet. Az üzleti készülékek kategóriájában versenyez a magyar piacon is a MOTO Q9 Windows 6.0-ás készüléke, amely praktikus méretéből és kezelhetőségéből adódóan egyfajta távoli irodaként funkcionál.


Greig Williams, a Nokia magyarországi és délkelet-európai vezetője elmondta: tavaly a Nokiát is meglepte, hogy Magyarországon mennyire megnőtt az érdeklődés a felső kategóriás multimédiás telefonkészülékek iránt. Szerinte a jelenség oka főleg az internethasználat - azon belül a mobilinternet - látványos fejlődése.

A Samsung széles portfólióval van jelen mindhárom mobilszolgáltató kínálatában, a legegyszerűbbektől egészen a prémium készülékekig. A legnagyobb volument a kamerás készülékekből értékesítik - kamera nélküli készülékeket ma már szinte nem lehet eladni Magyarországon. A nyugat-európai piacokhoz képest a felső és prémium kategóriájú készülékek piaca hazánkban kisebb, de folyamatos növekedés tapasztalható ezen a téren is. Az elmaradás magyarázata a szolgáltatók országonként különböző mértékű készülék-támogatási gyakorlata, ami pedig nyilván összefügg az egy előfizetőre jutó átlagos bevételben megmutatkozó jelentős különbségekkel.

A Samsung rengeteg újdonságot ígér erre az évre: beépített GPS-szel rendelkező okos telefonokat, 5 MP-es kamerával és optikai zoommal ellátott készülékeket, valamint más területekről jól ismert márkákkal való összefogásuk eredményeit (Samsung-Armani telefon). A vevők inkább a külcsínt részesítik előnyben, a belbecs, azaz a tudás nagyrészt még mindig másodlagos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BigPunisher #11
    "A fénképezni akarok akkor fényképezőgépet használok és nem mobilt. Ha zenét akarok hallgatni akkor is."

    királyság.......még sosem hallgattam a fényképezőmmel zenét, de mostantól fogok.....
  • Frosty01 #10
    én is csak a formája miatt szeretem az én öreg motorolaj v3-asomat, és nem a tudása miatt, és akár még évekig eltelefonálgatnék ezzel ^^
  • echo #9
    nekem az az egyik legfontosabb, hogy az a cucc ami folyamatosan a kezemügyében van ne legyen guszustalan, hanem öröm legyen ránézni. persze ez nem jelenti azt, hogy a tudás nem számít. de hiába tud sokat, ha nem tetszik külsőleg akkor nem veszem meg.
  • Szefmester #8
    én is akkor veszek újat ha már megvolt pár generációváltás.. az egysoros digitális kijelző után jött egy szineskijelzős vga kamerás.. és nem pofára ment, hanem ár és praktikusság.. most egyre jobban érzem szükségét egy normálisabb kamerával ellátott okostelefonnak.. pl egy P910i vagy P990.. és nem érdekel hogy néz ki, csak arra amire használni akarom , tudjam használni.. nem akarok azért venni egy PDA-t hogy néha táblázatkezeljek, jegyzeteket írjak.. unom már sms-be lementeni a gondolataim hogy otthon majd kidolgozom.
    szal én inkább a belső alapján választok azárral szorosan összekapcsolódva.. ha még jól is néz ki az sem hátrány.. de csak villogni nem veszek egy használhatatlan valamit. Ha meg zene akkor egy külön mp3as lejátszó sokat hallgatok zenét és az aksi napi szintű töltése nem buli ;)
  • atlagember #7
    Baromság!
    Én például a tudása alapján választok, és nem az érdekel, hogy hogy néz ki.
  • Turmoil #6
    A statisztika egy furcsa tudomány, mely matematikai úton képes bebizonyítani, hogy ha egy hétig székrekedésem, egy hétig hasmenésem van, akkor voltaképp minden rendben. :P

    Nyilván van olyan, aki így választ, van aki úgy, de ha egy típusból 100x annyit adnak el, mint egy másikból, a szolgáltatásaik és áruk nagyjából egyforma, csak az egyik sokkal jobban néz ki, akkor egyértelműnek tűnik a dolog.

    Én pl. úgy veszek telefont, hogy ha már utálom a régit, akkor elkezdek nézelődni, összarakom azt a szolgáltatás-csomagot, amit elvárok a géptől és az ezt tudók közül megveszem azt, amelyik a legjobban tetszik. Amúgy is minimálisan használom csak, telefon és néhány sms, de sokszor van olyan, hogy de jó lenne, ha nálam lenne a fényképezőm, de nincsen, mert annál nagyobb, hogy folyamtosan magammal hordjam. Ilyenkor jó lesz a kamerás mobil. HSDPA-ra nem érzek igényt, talán majd a következő telóm internet-képes lesz úgy 3-4 év múlva. A mostani csak minimális midi-t tud (Nokia 6100), ebben kerestem előrelépést, mp3 irányba.

    És akkor már csak a külső kérdése marad: a Nokia 5310 megtetszett, és mindezeket tudja. Úgyhogy szeptember óta várom, hogy Pannon felvegye az előfizetéses listára, de persze nem teszik...

    Ha így nézem, akkor a külső alapján választok, de csak akkor, ha a belseje rendben van:)
  • Molnibalage #5
    Hát még nekem. NAGYON örültem, hogy tudtam hozzá aksit venni. Egy Siemens C45-öm van. Ez van már 4 éve és ez is marad ameddig ki nem múlik. Én a telefont csak telefonálásra használom. Kaptam egy SMS-t kétg napja és akkor tűnt fel, hogy utoljára novemberben kaptam és küldtem ilyet. Szóval nekem semmi extra nem kell , teljesen feleslegesnek tartom őket.

    A fénképezni akarok akkor fényképezőgépet használok és nem mobilt. Ha zenét akarok hallgatni akkor is.

    "A forma alapján választunk mobiltelefont"
    Nálam még ez sem igaz. Ne legyen idóta színe azt csá. Legyen egy max két színű és ne üssenek el egymstól. Semmi csicsa.
  • Laslow #4
    Igaz. Fontos az ár, de nem vennék olyan telefont, ami egyszerűen nem tetszik külsőleg. Ez olyan szempont, amiből nem engedek. A funkcionalitásból inkább. Pl. pont a sokat hangsúlyozott kamera nekem tök felesleges, igaz, low-end telefonom van, és abba aztán tényleg használhatatlan minőségű kamerát építettek. Csak tudnám, minek.
  • Su0my #3
    A cím azért nem igaz, mert a szutyok nokiáknak mekkora sikerük van már :S :D
  • barret #2
    Meg arra,akinek van esztetikai izlese...
    Ha autot feszel,a legrondabbat valasztod?