Napi Online

Még idén jöhetne a negyedik szolgáltató

Még ebben az évben újabb szereplővel gyarapodhat a mobilszolgáltatók köre, vagyis a meglévő három mellé egy negyedik társulhat.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) honlapján található anyagban az áll, hogy a hazai és más európai távközlési piacok elemzése alapján az NHH lehetőséget lát egy 2008 folyamán kiírandó GSM/UMTS és 450 MHz-es tender sikeres lebonyolítására. Egy ideje talonban van a negyedik frekvencia. Az NHH korábban megpróbálkozott ennek "értékesítésével", de a pályázat akkor nem hozott eredményt, így a Vodafone 1999-es megjelenése óta háromszereplős a piac. Úgy tűnik, az NHH vezetői szerint némileg változott a piaci környezet, ami elvezethet az újabb tendereztetés sikeréhez.

Az NHH július 16-án nyilvános meghallgatást tart "versenyélénkítés a magyarországi távközlési szektorban, új mobilhálózati és virtuális szolgáltatók megjelenésének lehetősége" témakörben, s ennek előkészítő anyagában az előbbieken túl is szerepel, hogy egy új piacra lépő számára 2008 végétől szabad blokkok válnak elérhetővé a 450 MHz, 900 MHz GSM (később UMTS is), 1800 MHz és 2100 MHz UMTS frekvenciasávokban, és 2009-től a 2,3 GHz-es sávban is lesz kiadható blokk (alternatív) WIMAX szolgáltatások nyújtására. Az egykori analóg mobilszolgáltatáshoz használt 450 MHz, illetve a 2,3 GHz-es sávban kiadott licencek nyomán elsősorban a fix szélessávú adatszolgáltatások piacán élénkülhet a verseny, ami a vezetékes internetszolgáltatások piacára is hatással lehet. Emellett - korlátozottan - a mobiltávközlési piacot is befolyást gyakorolhatnak.

Az NHH, miközben figyelembe veszi az inkumbensek - vagyis az egykori monopolszolgáltatók - befektetői és beruházásaik védelmét, úgy kívánja alakítani a szabályozási környezetet, hogy az az új piacra lépők számára is vonzóvá válhasson és beruházásokra ösztönözzön. Míg korábban a mobilszolgáltatók szerint a piac nem bírt volna el még egy UMTS-szolgáltatót, addig ezzel ellentétes elképzelést képviselt például az Invitel, illetve a PanTel és a UPC is. Az NHH legutolsó publikált adatai szerint április végén csaknem 11,5 millió előfizetés volt Magyarországon, s a T-Mobile piaci részesedése 44,2, a Pannoné 35,0, míg a Vodafone-é 20,7 százalék. Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy egy újabb szereplő miként tudná átrendezni a piacot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #9
    Mondjuk talán azért mert az ismerős/haveri kör 30-as... Lehet bármilyen olcsó egy szolgáltató, a hálózaton kívüli hívásokat sehol nem preferálják. Egyébként a Vodafone-al vigyázni kell, mert nem minden arany ami fénylik, az őrdög az apró betűs részben lakozik
  • mastadoc #8
    Nem tudom. Én 1999 óta vagyok előfizetőjük, volt h 5 külön telefonszám volt a nevemen. Elég régóta vagyok platina kártyás is, de még soha, értsd soha nem kínáltak fel nekem telefont olcsóé. ( a főkártyám platinás és a megmaradt 2 számom aranykártyás)Hallottam, hogy régebben csináltak ilyet, ezért ráhajtottam a platinára, de én nem nyertem. Most ott tartok, h amint lejárnak a hűségnyilatkozatok a számokról, úgy szüntetem meg őket. Az aranykártya pontokat meg nyugodtan dugják föl maguknak, mert semmit sem érnek! Ja, és meg sem kérdezik, hogy miért dobálom vissza a számokat. Igaz a feltöltőkártyásokat jobban megbecsülik. (pl a hívószámkijelzés, a feltöltősöknek alapból jár, a többieknek 240 Ft, más szolgáltatónál úgy tudom ingyenes, de ebben nem vagyokbiztos [nekem a pannon nem száláz kijelzési díjat])
    Van Pannonos kártyám is. A díjcsomagom szuper, igaz nem a nagyközönségnek csinálták. Ezt nem is vitatom. Viszon a csillivilli hülyeségek helyett küldenek egy kis borítékot benne egy nevetséges összegről kiállított csekkel.
    Ha csak azt nézem, hogy a találkozások magazin, a nevetséges naptáruk évente egyszer kerül x forintba, és azzal x-el lehetne csökkenteni a számlámat, hát ...
    A másik, hogy értelmetlen ügyfélszolgálatuk körülményes és lassú valamint nem ingyenes! Nehezen, de elintéznek sok dolgot, viszont ennek meg is kérik az árát! Ja és hazudnak (igaz ez az egész T csoportra)!
    De a végeredmény az, hogy minden szolgáltató szívatja az egyéni előfizetőket, csak meg kell találni, hogy melyik kevésbé. Aki meg kártyás, lényegében mind1, viszont a pannon a bónuszpercekkel veri a T-t
  • Glutamin #7
    Látom itt mindenkit jól "megszivatnak" a szolgáltatók. Érdemes egyébkénmt kicsit tájékozódni és utána vásárolni. Én évek óta vodánál nyomom és nincs velük sok problémám. Persze lehetne itt sírni, hog yez nem jó vagy az nem jó, de akonkurenciánál is vannak negatívumok. El kell dönteni hogy melyik a fontosabb paraméter. A T-nél tényleg sok vállalati csomag van, amit nagyon sok dolgozó is megkaphat. A voda viszont alapból az egyik legolcsóbb (viszont nem nagyon vannak extra kedvezmények) Mindenki ki tudja számolni neki melyik a jó. (a feltötlőkártyához ha jól tudom mindhárman adnak kedvezményt ha nagyobbat veszel)
  • krajcsovszkig #6
    Pannonnak a legjobb a lefedettsége, alig drágább a vodkánál, nem sz.patnak mint Tré-Mobilék, feltöltőkarikhoz egy csomó ajándék forintot kapsz, amikor olyan kedvük van (egész gyakran) akár fél évekig havi 20 ingyen percet is adnak, és nem b.sszák át olyan látványosan a fejed mint pl. vodesz a "korlátlan nettel" (ami 5giga fölött átvált 15gigásra, ami 3x annyiba kerül, ki kell fizetned a büntit a hűségidő lejárta előtti csomagváltásért (!), és ha vissza akarsz váltani 15-ösről, akkor azért is ki kell fizetni a büntit hűségszegésért. Ezt valahogy elfelejtik leírni a reklámban, pedig eddig olyan 3*100M büntit kaptak érte, de úgy tűnik megéri nekik... :/ ) Ja, és nem festik át a fél telefont bugyirózsaszínre, meg rakják tele b.zi Trémobilos képekkel meg csengőhangokkal, amit néhányról le se lehet törölni... Vodánál meg alig van telefonválaszték (mondjuk pannonnál meg minden rendes mobil vagy csak előfizetésessel van, vagy csak függetlenbe...)
    De hát kártyafüggetlent kell venni, és utána akkor váltasz szolgáltatót amikor tetszik... :D
  • LOTR|Atocha #5
    Jah van ám egy voda előfizetésem is, ezt a kis storyt még azért elmesélem. :)
    2000-ben vettem amit akárhogy számolok 8 éve volt. Most járt le a 4. 2 éves hűségnyilatkozat és felhívtam őket, hogy ha megújítom, akkor mit kapok cserébe a 8 éves hűségemért? A Válasz: mennyek be egy voda boltba, írjam alá, kapok 3 hónap felezést havidíjból és kapok grátisz egy vitamax kártyát 500 Ft lebeszélhetőséggel! Erre mondaná a nagyapám hogy: Anyád!

    A T-nél ilyenkor már platinakártyás vagy, meg 2 évente vágják hozzád az ingyen készüléket, hogy „vigyed már mert faca gyerek voltál. Nem kell bazze? (WTF!), akkor is elviszed ha mondom, ingyen van vigyed máááár!!!”
    Arról nem is beszélve, hogy számlakedvezményt,perckedvezményt és egyéb dolgokat kapsz érte. Szóval a T legalább a hűséget honorálja, a voda még ennyit se tesz. 500 ft-os vitamax rulez! pffff
  • LOTR|Atocha #4
    NessieGraf:
    Én sem szeretem a T-Mobilet, de megértem mért ragaszkodnak hozzá. Én is 30-as vagyok és egy olyan előfizetésem van, amit egy nagyvállalattól kaptam. 15 Ft/perc bárhová bármikor és 10 mp-es számlázás, 2500 Ft teljesen lebeszélhető havidíj. Ezt egyik szolgáltató sem nagyon tudja felülmúlni. A nagy T cégeknek olyan egyedi ajánlatokat ad, amik nem kerülnek nyilvánosságra, nem verik nagydobra, hogy van aki 5 Ft-ért telefonál, vagy kevesebbért, mp alapon.
    Én is utálom őket, mert a nagyközönséget meg szívatják ezerrel, mikor sokkal olcsóbban is adhatnák az egész szolgáltatást.
    De egyébként egyik se rendes, kartelt alakítottak, évek óta ennyi az ár és nem tudsz mit csinálni velük, ez a 3 van, eszed, nem eszed, ezt kapod, fogd be a szád alapon. A kormány meg tűri. Mert birkák ülnek odafent!
    Kíváncsi leszek arra, hogy az állítólagos „negyedik” mit fog csinálni, vagy nem csinálni.

    A vodánál meg azt utálom, hogy fix csomagok vannak. Fix 3000, Fix 6000 stb. De mi történik ha nem beszéled le? Elveszik a fennmaradó összeg! Ez aztán a barátságos üzletpolitika. Bár ilyen csomag mind a háromnál van, ami megint csak szemétség a kis emberekkel szemben!

    Szívatnak minket agyba, főbe... mi meg szépen nyelünk...
  • NessieGraf #3
    Amikor jött a Voda, akkor is azt mondták: Majd drága lesz. Mindent bérelt, mégis olcsóbb volt mint a többi. Aztán fejlesztett, mégis olcsóbb maradt mint a többi.

    Ezt értem, mert üzlet.

    Azt nem értem, a T-Mobile a legdrágább. Miért ragaszkodnak hozzá mégis körömszakadtig? Volt ott előfizetésem. Átmentem Vodához. Nem beszélek kevesebbet, de több mint 40%-al kevesebbet fizetek.

    És azt se értem, miért nem nézzük rendszeresen, ki mit kínál olcsóbban. Mert nem lenne szabad éveket aláírni egy valamivel olcsóbb készülékért. Kell venni egy gagyit, kitapasztalni az árakat és azután dönteni. Nem készülék, havi fizetendő alapján.
  • VoneOut #2
    Jöhetne, jöhetne...a percdíjjak & szolgáltatások ár/érték arányai hagynak némi kivetnivalót...szvsz
  • roliika #1
    Aha persze jöhet. Csak akar-e?
    Miért?

    Mert új lenne és a többi szolgáltatótól kell hogy bérelje a meglévő infrastruktúrát, így vagy nem lenne haszna, vagy drágábban adna mindent.

    Mert kire számíthat egy új szolgáltató? Itthon a GSM piac erősen telített.