Napi Online

Fizetni a hívások fogadásáért?

A magyarországi mobiltelefon-szolgáltatók nem fogadták kitörő lelkesedéssel Viviane Redingnek, az unió távközlési biztosának minap - a Financial Timesban - megjelent elképzelését, amely szerint a hívások belföldi fogadásáért is fizetniük kellene az európai mobiltelefon-előfizetőknek.

A T-Mobile-nál elmondták, hogy az erős versenynek és a díjak csökkenésének köszönhetően Magyarországon már 11 milliónál is több a mobil-előfizetés. A mobiltelefonok elterjedésében nagy szerepet játszott és jelentősen ösztönözte azok használatát, hogy belföldön az ügyfelek kizárólag az általuk indított hívásokért fizetnek. Azaz a mobilozás kapcsán fizetendő díjak kiszámíthatók, egyértelműek, nyomon követhetők. A T-Mobile szerint a fogadott hívásokért fizetendő díj bevezetését a felhasználók szempontjából barátságtalan lépésnek tartja.

A Pannon válasza szerint a hívásfogadási díj bevezetése ellentétes a cég jelenlegi üzleti politikájával és több oknál fogva aggályos: ha a hívásfogadásért díjat számítanának fel - főleg az üzleti fogyasztóknak - tervezhetetlenné válnának a távközlési költségek, ami könyvelési problémákat is felvetne. Gond még a telefonos spam és direktmarketing kérdése, mivel ezek a hívások a fogyasztó számára nem képviselnek értéket. A feltöltőkártyás ügyfelek helyzete szintén jelentősen romlana, hiszen nagy részük pontosan a költségkontroll miatt választott prepaid-csomagot. Önszántukból a pannonosok sem lépnének ilyen irányba.

A jövőbeli szabályozási koncepciók között valóban megtalálható egy olyan modell (az úgynevezett Bill and Keep), amely radikálisan átalakítaná a mobilpiac jelenlegi működését. Ez a modell a sok várható hatás egyikeként a mobilszolgáltatókat arra ösztönözné, hogy a fogadott hívásokért is díjat számítsanak fel. Azt, hogy ez valóban bekövetkezik-e, ma még a Vodafone Magyarország véleménye szerint sem lehet megjósolni. Ők is rendkívül fontosnak tartják, hogy az ilyen radikális hatással járó szabályozási lépések előtt körültekintő, az érintett szereplők bevonásával zajló hatásvizsgálatot végezzenek. Félő ugyanis, hogy a szabályozás szigorítására való törekvés mellett figyelmen kívül maradnak esetleges nemkívánatos hatások.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy kell-e, s ha igen, mikortól a hívások fogadásáért fizetni, ám figyelmeztető, hogy Viviane Reding eddigi elképzeléseit sikerre vitte, ennek alapján nagy esély van arra, hogy ismét fizetni kell a fogadott hívásokért - erre a hazai mobiltelefónia indulásakor már volt példa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szilvi27 #60
    Engem múlt hónapban hívott valami ügyintézős cég. Kb. 3500 forinttal lett magasabb a számlám, pedig fel sem hívtam őket. Van egy jó oldal, a http://www.tellows.hu/ - ott megtaláltam a számukat, de most már végül is késő... :( Az ember már tényleg nem tudja, egyáltalán felvegy-e bárkinek is a telefont.
  • chriskardos #59
    Ne! Amikor megtudtam kint, hogy ott kell fizetni (az USA-ban), akkor nem hittem el, kifakadtam. Pedig ott ez normális és elfogadott. De nem akarom, hogy ugyanez legyen itt is. Nagyon idegesítő, az én véleményem szerint, hogy ezt rá akarják erőltetni országokra, amikor még a szolgáltatók is tiltakoznak!!!
  • ocsieu #58
    Ajánlom a SkyPe Prime szolgáltatást! :) De aztán ne csodálkozz, ha senki nem fog hívni... Szerezz magadnak emelt díjas számot... Ettől függetlenül mobiltechnológia baxik fejlődni... Itt nem a mobilinternetre gondolok, hanem pl a költségkontrollra, dual-telefonszámra (privát, meló...), aktív telefonkönyvre (online, offline, ne zavarj...), de ha 1 Skype Prime-szerű emelt díjas szolgáltatás működne mobilhálózatokon, az is nagy dolog lenne..., feltéve, ha nem lenne drága havidíja, és ha a mobilszolgáltató 10-20%-al megelégedne...
  • Yoshimitsu #57
    Jah arról nem beszélve hogy a ribanc meg fel lesz háborodva ha felhívják egy hónapbban több százan. Mert ugye fontos ember simán hívják annyian. És akkor kijön neki a számla.

    Ez olyan hülye mint az itteni politikusok. Megszavazták hogy a parlamentbe ne lehessen cigizni, és utána ők maguk szegik meg.

    Ez a világ degenerált...
  • Yoshimitsu #56
    Azért ez vicces. Nem is értem...
    Tök jó a mobil teló meg minden, de 10-15 éve meg volt nélküle a magyar nép is. Nem hogy örülnének hogy rászoktatták a népet erre. Ha ezt bevezetnék az lenne a legkomolyabb lépés ha az a pár ember akihez a 11 millió előfizetés tartozik rögtön felbontaná a szerződést. És akkor nézhetne a köcsög k...vája.
    Jó hogy nem mindjárt rabszolgának adnak el minket... f.szom. Ennyi erővel a fizetésemet is kaphatnám lebeszélhető percekben, meg fogadott hívásokban...
  • bigjoe #55
    F.U. Viviane Reding
  • san #54
    Szerintem ezt a hírt csak forgalomgenerálásnak rakták ide a szerkesztők. :) Arrakistornak teljesen igaza van, teljesen más irányban fog mozogni a telekommunikáció. Fizetsz egy havidíjat és minden eu-s állampolgárt ingyen fogasz hívni és ők is téged. Már csak mesterségesen tartják fennt a percdíjakat. Úgy mint a matáv és invitel az ADSL+kötelező telefonelőfizetést. Szóval ez a hír vagy kamu, vagy ez a hölgy egy kicsit más világban él. Ha veszel egy wifis/3G-s telefont + már most is szinte ingyen tudsz telefonálni az ingyenes 0621-es számoddal vagy a skype-al. Szóval őrület, hogy miért stresszelik az embereket ilyenekkel.
  • DarthPeeter #53
    Na igen. Én is sokkal jobban érezném magam, ha még a fogadott hívásokért is fizetnem kellene. Hisz így is túl olcsónak tartom a tarifákat. Szerintem ez a nő, mint ugye szinte mindenki az országban legalább másfél milliós havi fizetésből él és azt sem tudja mennyibe kerül a benzin vagy 1kg kenyér.Dehát minek is ilyen apróságokra figyelni mikor az emberek nemgyőzik a bankba rakni a keresetüket vagy tőzsdézni, mert hát van rá pénz...
  • arrakistor #52
    Második Vezér
  • arrakistor #51
    USÁba évek óta full ingyen hívsz bármilyen mobilt 3x5 percig egy regisztrációval a freecallról , egy regisztráció kb. fél perc alatt van meg és ha dinamikus ip-d van vagy TOR-t használsz gyakorlatilag egész nap ingyen beszélsz bárkivel USA/Kanadában mobilon bárhonnan a világról ahol van net. Skype-ról Skypeout számlával sz*rér-h*gyér teszed meg ugyanezt egy Skype telefonnal SIM kártyáról havi ~5000 Ft-rt amennyibe egy egyszerűbb 5 gigás mobilnet-gprs-edge előfizetés tartozik vagy Wifi hálózatról a belvárosban ...

    ezzel szemben itt az európai-közelkeleti félsivatagi "barátaink" tutdjátok jól kikre gondolok még mindig szedik a sarcot ahol tudják, irtják a népet mindenütt tűzzel -vassal , az utolsó csepp vért verejtéket is kipréselik ahol tudják, de csak pont addig, amíg nem jön el a második Vezér.