Berta Sándor

Internetblokád Ausztriában is?

Az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA) élesen támadta a helyi Film -és Videoipari Kalózellenes Egyesület (VAP) javaslatát.

A VAP azt szeretné, hogy ha nyugati szomszédunknál is megvalósítanák a Franciaországban tavaly felmerült ötletet és az internethozzáférések megvonásával büntetnék a fájlcserélőket. Így amennyiben a jövőben egy internetszolgáltatónak tudomására jut egy szerzői jogsértés, akkor azonnal, mérlegelés és gondolkodás nélkül küldeni kellene az illetőnek egy figyelmeztető levelet. A harmadik figyelmeztető levelet pedig automatikusan az internethozzáférés blokkolása követné.

Az ISPA vezetőinek álláspontja szerint viszont ez a hozzáállás és maga az elképzelés is elfogadhatatlan. "Egy internetszolgáltatónak sem joga, sem pedig lehetősége nincs vizsgálni az ügyfelei tevékenységét, azt hogy milyen adatokat vagy fájlokat tölt le a világhálóról, vagy tölt fel az internetre. Ez olyan, mintha azt kérnénk a postától, hogy az illegálisan másolt CD-ket és DVD-ket tartalmazó küldeményeket szűrje ki és ne továbbítsa. Egy ilyen intézkedés azonban csak egy totalitárius megfigyelési államban lehetséges és masszívan aláásná az alapvető polgári jogokat" - szögezte le Michael Eisenriegler, az ISPA elnöke.

"A VAP által szorgalmazott lépések azt jelentenék, hogy az internetszolgáltatókból segédrendőröket csinálnának a hatóságok, ami ellentétes minden értelmes jogalkalmazással" - tette hozzá Kurt Einzinger, az ISPA főtitkára. Az osztrák ISP-k szövetsége egyúttal felszólította az új kormányt, hogy haladéktalanul foglaljon állást a kérdésben és védje meg mind az alapvető emberi jogokat, mind az adatvédelmi és az információkhoz való szabad hozzáférést biztosító jogot. Az internetszolgáltatók továbbá azt szeretnék, hogy Ausztria e jogok mellett nemzetközi szinten is álljon ki és védje meg őket.

A VAP a múlt héten szorgalmazta az illegális másolatok elleni harc folytatását és szigorítását. Andreas Manak, a szervezet ügyvédje azt követelte, hogy tekinthessenek bele a távközlési forgalmi adatokba, hogy így derítsék ki, kik a legnagyobb letöltők. A VAP egyébként beperelte a Firstload nevű helyi portált is, mondván, hogy jelentősen megkönnyíti a szerzői jog által védett művek letöltését. Ferdinand Morawetz, az egyesület elnöke ugyanakkor elismerte, hogy Ausztriában jelenleg - a licencproblémák miatt - nincsenek legális filmletöltő helyek és ezt a hiányosságot a közeljövőben mindenképpen pótolni kell. "A legnagyobb gondot az okozza, hogy sok cég egyszerűen nem hajlandó a filmjeit online is letölthetővé tenni" - közölte a szakember.

Franciaországban idén júniusban készült el az internetblokád-törvény tervezete. Kurt Einzinger - aki egyben az Euro-ISPA elnöke - és a francia internetszolgáltatók már akkor bírálták az elképzelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    Viszont ha szlovakoktol rendeled, akkor nincs rajt jogdij hehe.
  • Magnificat #8
    szerintem nem megfigyelhető, ha titkosítva van az adat... a hard drive party meg szerintem azért jött divatba, mert iszonyat olcsók a vinyók (750 gigás 20k-ért pl...) és sokkal könnyebb összejönni közeli embereknek, zsebükben 2-3db ilyen 750 gigás vinyóval, mint a mai netekkel ugyanezt az adatmennyiséget csereberélni...
  • Scamp #7
    Jobbat mondok: Jön a winchester cserélgetős korszak :)

    Egyéb iránt nem a honlapon keresztül tudja meg a szolgáltató, hogy milyen tartalmat tölt le az illető, hanem, mint minden hálózatban, képes figyelni az adatforgalmat és ez alapján tud tiltani.Ennek kiküszöbölésére jött (újra) divatba a hard drive party, mint, ahogy egy korábbi cikkben volt. :)
  • haxy27 #6
    épp ezért nem illegális ha kifizetem a minden adathordozó után a jogdijat akkor hogy lehet valami rajta illegális ha meg az akkor hogy kérhetnek pénzt? a kettő üti egymást. vagy nem? Beszedik a lóvét mert hogy illegális tartalom van rajta úgyis és ha rámásolom akkor megbüntetnek mert hogy nem fizetem ki a jogdijat.
  • Mcsiv #5
    a kiadok azzal sem jarnak rosszul, mivel a nyers adathordozok után bizony-bizony ado formajában kifizeted azt hogy esetlegesen illegalis tartalmakat tarolsz rajta (ha csak csaladi fotokat tarolsz, akkor is)
  • Frosty01 #4
    ezek höyék. ezzel csak azt érik el hogy majd visszatér a régi cdírogatós korszak. :|
  • vajon kiki #3
    Nekik is csak ugyanazt tudom javasolni. Torrent letöltésnél minden esetben használják a titkosítást így a jogvédő szervezeteknek semmi bizonyítéka nem lehet arra vonatkozóan hogy kalózos filmeket töltöttek le. Balee66: neked pedig a Xerobank nevű böngészőt ajánlom ha ilyen jellegű problémád van.
  • balee66 #2
    Múltkor meg akartam nyitni egy youtube videót, erre: "This video is not available in your country"

    Nah mondom fasza...
  • Tetsuo #1
    Seine hure Mutters!