Berta Sándor

Keményebb fellépés a termékhamisítók ellen

Gianluca Susta európai parlamenti képviselő ismét a kalózok elleni mielőbbi és minél szigorúbb fellépést sürgette.

Az olasz liberális politikus javaslatai között szerepel egy, a termékhamisítás elleni harcot koordináló európai hivatal létrehozása. Az intézmény jelentős mértékben hozzájárulhatna a hatékonyabb fellépéshez. Susta felvetette a TRIPS-egyezmény kiterjesztését, illetve az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) megállapodás mielőbbi kidolgozását és elfogadását.

Az európai parlamenti képviselő szerint a termékhamisítás egyre nagyobb méreteket ölt világszerte és mára ennek a piacnak az értéke megközelítette az 500 milliárd eurót, ami a világkereskedelmi forgalom 7-10 százalékának felel meg. A szellemi tulajdonjogok és az árucikkekkel kapcsolatos jogok védelme elengedhetetlenül fontos az európai ipar piaci versenyképességének megőrzéséhez és erősítéséhez. Susta azt szeretné, hogy ha az Európai Bizottság a TRIPS-egyezményen belül különösen a termékek exportjára, küldésére és forgalmazására vonatkozó előírásokat módosítaná, illetve szigorítaná. Ezenkívül a megállapodáson belül külön részben rögzítené a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó jogokat.

Az olasz politikus fellépne a fejlődő országokban működő termékhamisítók ellen és a jelenleginél jobban koordinálná a vám- és pénzügyőrségek, a rendőrségek és az ügyészségek munkáját. Gianluca Susta a termékhamisítások elleni harc fontos elemének, és az országok elleni hatékony nyomásgyakorlás eszközének nevezte a készülő ACTA-egyezményt. Az európai parlamenti képviselő javasolta egy, a lehetséges jogsértések ellenőrzését lehetővé tévő hatékony rendszer létrehozását, amelynek segítségével megállapítható lenne, hogy mely cégek és országok alkalmaznak "nem tisztességes üzleti trükköket".

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának tagjai péntekig adhatják be módosító javaslataikat Gianluca Susta csomagjához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Xmas76 #2
    A koordináló hivatalokat mind ki kéne nyírni. Felesleges bürokrácia. Én már csak tudom, magam is dolgoztam benne két évig. Olyan ez, mint a maffia, nyilván ezért szeretne az olasz politikus ilyet, mert ebben otthon érezhetné magát...
  • mad mind #1
    Igaza van. Le a hamis Rolexekkel. Mindenki aki Rolexet akar, vegyen egymillióért, mert ha a másolt 1000 forintosat veszi meg, akkor csődbe megy a Rolex.