Berta Sándor

Jammie Thomas - az utolsó esély?

Egy amerikai bíró határozata értelmében új eljárást kell lefolytatni a fájlcserélés miatt korábban elítélt édesanya ügyében.

Michael Davis szövetségi bíró elmondta, hogy azért döntött így, mert észrevette, hogy a korábbi eljárásban hibás utalásokat tett az esküdteknek, ezáltal pedig befolyásolta a per végkimenetelét. Tény, hogy voltak érdekességek az ítélet meghozatalakor. Michael Hegg, az egyik esküdt a Wired blogjában, a Threat Levelben még tavaly úgy nyilatkozott, hogy az esküdtek alig öt perc alatt döntöttek. A 38 éves férfi, aki egy duluthi acélmű alkalmazottja, saját bevallása szerint soha nem használta az internetet.

A bűnösség kimondása után az esküdtek öt órán át tanácskoztak a zeneszámonként kiszabandó büntetésről. Végül az összeget 9250 dollárban határozták meg. Két esküdt azt akarta, hogy dalonként a maximálisan kiszabható 150 000 dolláros büntetést kérjék az édesanyára, ezt azonban elvetették, miként az egyik esküdt által javasolt minimális, 750 dolláros összeget is. Jammie Thomas rendkívül boldogan fogadta a hírt és arra számít, hogy a zeneipar mindenképpen fellebbezni fog a döntés ellen és az ügy végül a legfelsőbb bíróság elé kerül. "Be kell bizonyítaniuk az állításaikat" - közölte a gyermekét egyedül nevelő nő.

Davis bíró egyébként a határozat kihirdetése után egyúttal azonnal a Kongresszushoz fordult és azt kérte: a szervezet változtassa meg a jelenlegi jogszabályokat és ezáltal akadályozza meg, hogy a jövőben a hasonló ügyekben a zene- vagy a filmipar túlzott követelésekkel állhasson elő. A bíró utalt rá, hogy a 3 CD-n lévő 24 dal kevesebb mint 54 dollárba kerül bármely boltban. Ezzel szemben a zeneipar ennek az összegnek a 4000-szeresét követeli kártérítésként. Az elrettentéshez viszont akár a 100-szoros kártérítés is bőven elegendő lenne.

A RIAA tavaly októberben első fokon megnyerte a Jammie Thomas ellen indított pert, amelynek értelmében az édesanyának 222 000 dolláros kártérítést kellene fizetnie. Az ítélet ellen a nő fellebbezett, majd ügyvédjei a büntetés radikális csökkentését kérték. Idén januárban Thomas pénz és ügyvéd nélkül maradt, a reménysugarat júniusban az Electronic Frontier Foundation (EFF) jelentette számára. A szervezet arra hivatkozott, hogy a másik oldalnak nem sikerült a letöltéseket bizonyítania, vagyis azt igazolni, hogy valóban végbement-e az illegális másolatok terjesztése, vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tttttom #15
    Én vegyes tipus vok. :D

    Ami drága letöltöm és nem érdekel, hogy ha valaki replyjoza ezt. :)

    Ami nagyon jó.:Pl.: Játék, ha megtetszik megveszem, ha nem akkor letörlöm és kész.
  • Nightwish006 #14
    Nem értem miért nem lehet megérteni azt, hogy egyszerüen lehetetlen megvenni a cuccokat. Nem vagyok hajlandó ezreket fizetni egy albumért, amit megunok 1 hét alatt. Nem vagyok hajlandó egy egyszer nézhető filmért ezreket fizetni. Nem vagyok hajlandó egy 1napos játékért 10ezreket fizetni. Ha ők ilyen nagyravágyóak, akkor kiszophatják a faszom. éljen a torrent !
  • Adenoma #13
    Szerintem sokkal szebb lett volna, ha az anyát odaviszik a bitófához, és az egy szem gyerekén agymosást végeznek, és megengedik neki, hogy ő rúgja ki az anyja alól a széket. vesszen minden letöltő és feltöltő!!!!
  • rotaboy #12
    Én azt hittem, a sötét középkorban letudtuk, és azóta mindenki elítéli. Tévedtünk. Az inkvizíció intézménye újra él. De ma már nem kel máglyát rakni, mert egzisztenciálisan is ugyan úgy meglehet égetni valakit mint annak idején a máglyán, sót így még az unokái is fizethetnek a "bűneinkért" szó szerint.
  • Szefmester #11
    az amerikaiaknál már csak ez az egy eszköz maradt, ha már az észérvekből kifogytak
  • EroSennin #10
    Ha jol ertem akkor itt az legosibb barbar modszerhez nyulnak: mivel nem kepesek a nagy tomegu illegalis letoltot egyenkent elkapni ezert kiemelnek a nagy tomegbol par embert es azokat nyilvanosan teljesen kicsinaljak. Az elrettentes az egyeduli lehetoseguk ugy tunik.
  • floatr #9
    Nemhogy fegyverrel fenyegetőzött/lövöldözött volna, akkor simán megúszta volna
  • vajon kiki #8
    mi ebből a tanulság ? mindig be kell kapcsolni, sőt kényszeríteni kell a torrentben a titkosítást (Forced , az uTorrentben) és akkor elmehetnek a sóhivatalba a bizonyításukkal
  • vajon kiki #7
    gijotin
  • VoneOut #6
    54$?Az nincs 10 000FT-se...na meg ha arra gondolok, hogy az USA-ban ekkora összeg aprópénz kb.
    Értem én, hogy pellengérre kell állítani, de nem kéne vérszemet kapni...főleg egy családanyánál!