Berta Sándor

Nagy-Britannia szigorítaná a szerzői jogsértések büntetését

A szigetországban a kormány eltökélten folytatja a szerzői jogi reformot és a szabadalmi hivatal által indított egyeztetési eljárásban az eddigieknél jóval szigorúbb büntetéseket javasol az online jogsértőkkel szemben.

A most kezdődött vita alapanyagául a brit Szellemi Tulajdon Hivatala által készített 28 oldalas dokumentum szolgál. Az irat készítői leginkább a Financial Times egykori főszerkesztője, Andrew Gowers 2006 végén megjelentetett jelentésére támaszkodtak. Gowers úgy vélte, hogy a digitális világ szerzői jogsértői sokkal kisebb büntetéseket kapnak, mint a valódi világban hasonló bűncselekményeket elkövető társaik, ezért jelentésében azt javasolta, hogy a kiszabott büntetéseket igazítsák az okozott kárhoz.

A mostani dokumentum legfontosabb javaslata, hogy a nyereségorientált online szerzői jogsértések esetén kiszabható pénzbírságok eddigi 5000 fontos, Skóciában 10 000 fontos felső határát emeljék fel egységesen 50 000 fontra. Ezenkívül büntetnék a szerzői jogot sértő minden lehetséges eszköz gyártását és kereskedelmét; a tiltott felvételek készítését, terjesztését és használatát; a technikai szűrők és védelmi mechanizmusok kijátszására képes eszközök, technikák fejlesztését és terjesztését, eladását; a nem engedélyezett dekóderek gyártását és kereskedelmét, valamint a káros programok készítését és beszerzését. (Az utóbbi két meghatározás elsősorban a fizetős televíziós szolgáltatások kijátszására alkalmas berendezések és programok terjedését szeretné visszaszorítani).

A hivatal szeptemberig várja a beérkező javaslatokat, módosítási kérelmeket. Gowers még ennél is tovább menne, hiszen korábbi jelentésében akár 10 év börtönbüntetés kiszabását is megfelelőnek tartotta volna, például a fájlcserélők esetében. Nagy-Britanniában ugyanakkor pont az év elején a Gowers-jelentés hatására engedélyezték a magán célú másolatokat, valamint kivételes kategóriába sorolták a kutatási és az oktatási célú, az adatbázisokban vagy a könyvtárakban készülő kópiákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Polemius #7
  Betiltják a ceruzát? :D
 • Riddick #6
  Ott jobbak a fizetések és olcsóbbak az árak. 5-6e ért vannak gyári gamék! De,azért csak maradjunk a realitásnál! Az emberek 90% nem fizetne tizen ezreket egy programért! 4-5e et egy dvd filmért! Sokszor már a mozijegy árát sem éri meg egy film! Szóval,ha valakinek ingyen vagy fillérekért kell valami,de súlyos ezrekért már nem venné meg úgysem ,az mióta károkozás??
 • Stirner #5
  és ebben az évben nem lesz karácsony!
  :)
 • tar86 #4
  A közkincstől, önző módon elzárnák a széles néptömegeket.
 • mad mind #3
  Mint amikor a görögök minden fajta játékot betiltottak, az építőkockától a számítógépes játékokig.
 • Razgon #2
  Szerintem meg jobban tennék, ha a végbelükkel sünt szeretnének.
 • nickwearby #1
  "Ezenkívül büntetnék a szerzői jogot sértő minden lehetséges eszköz gyártását és kereskedelmét;"


  videókamera,
  fényképezőgép,
  számítógép,
  adathordozók,
  internet.....