Berta Sándor

Oosah - egy terabyte tárhely ingyenesen

Túl szép, hogy igaz legyen - mondhatja sok felhasználó az Oosah ajánlatát hallva. A cég egy terabyte internetes tárhelyet kínál teljesen ingyen.

Ugyan a szolgáltatásnak egyelőre csak a bétaverziója érhető el, az első benyomás pozitív. A nyitóoldal ugyanis részben magyarul jelenik meg. Az már önmagában örömteli, hogy egy cég gondolt hazánk lakóira, akkor is, ha a megjelenített szöveg fele még angol. Az elérhetővé nyelvek között találjuk még a spanyolt, az oroszt, a lengyelt, a franciát, az olaszt, a portugált, a németet, a japánt, a svédet és a hollandot. Kérdéses viszont, hogy lesz-e olyan internetező, aki valóban képes kihasználni az egy terabájtos tárhely nyújtotta lehetőségeket.Vannak korlátozások is. Ilyen például, hogy az online merevlemezen kizárólag videókat, zeneszámokat és digitális képeket helyezhetünk el, programokat, dokumentumokat és más fájlokat nem. Az egyes fájlok mérete a videók esetében nem haladhatja meg a 250, a digitális fotóknál és a daloknál pedig az 50 megabájtot. Ezzel a lépéssel az volt a fejlesztők célja, hogy az Oosah ne váljon illegálisan másolt tartalmak csereberélő helyévé. A támogatott képfájlformátumok között megtalálható a jpg, a bmp, a png, a tif, a gif, a videóformátumok közül az flv, az asf, az avi, az avs, a dv, az ea, a mulaw, az mjpeg, az mpeg, az swf, a mov, az mp4, a 3gp, az nsv, a theora, valamint elvileg a dvd, az scvcd és a vcd is.

Mindenképpen jó pont a RAW fájlok, ezen belül is a cr2, az mrw, a nef, az orf, a raf, a pef, az x3f, a dcr, a kdc, az srf, a raw, a crw és a dng formátumok támogatása. A zeneszámok esetében viszont kizárólag az MP3 szerepel a listán. A feltöltéseknél akár több fájl is megadható, ezeket a rendszer egymás után tölti fel az Oosah szerverére. Amikor a folyamat befejeződött, erről az illető azonnal automatikusan értesítést kap egy e-mailben. A felhasználók meghatározhatják, hogy az adatokat ki láthatja, azok nyilvánosak, vagyis mindenki számára hozzáférhetők, vagy csak az ismerősök számára, esetleg külön jelszóval védettek.

Az Oosah olyan, mint egy online fájlrendszerező. Létrehozhatunk új könyvtárakat, minden egyes mappához és fájlhoz társíthatunk egy külön letöltési linket, amiket szintén megoszthatunk másokkal. Emellett igénybe vehetjük a már jól ismert drag and drop-funkciót. A tartalmak használhatók a Picasában, valamint a Facebook, a Flickr és a YouTube rendszerében. Ehhez csupán néhány kattintásra van szükség. Maguk a fejlesztők is egy webalapú digitális médiatartalom-menedzselő és hostoló rendszerként írják le a szolgáltatást.

Az Oosah egyaránt használható Windows, Linux és Macintosh alatt, a működéshez azonban szükség van egy Flash-modulra. A működési költségeket reklámbevételekből fedezik, de az üzemeltetők fenntartják maguknak a jogot arra is, hogy néha hirdetéseket villantsanak be. A szolgáltatás a Basic Oosah tagság választása esetén ingyenes, a nagyobb tárolóhelyet akaróknak viszont havidíjat kell fizetniük.

Az Oosah egy bíztató kísérlet és amennyiben a feltöltési sebesség, a nyelvi verziók és a menük tovább javulnak, a honlap a jövőben egyre több felhasználó számára lehet majd vonzó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • carsmaxx #25
  Lesz egy csomó zenéjük, biztos azért csinálják
 • tarBubbles #24
  kössz!
 • balee66 #23
  1. csak mp3? ogg, wave, stb miért nem?
  2. ha tömörítek teszem azt zippel egy fájlt, akkor annak minden bájtját végig fogja nézni, fejlécinformációt keresve benne? Ha pl. egy mp3-as albumba, ami kisebb 50 MB-nál és tömörítve van ééés belekreül egy kép (cd cover), akkor azt már fel se engedi tenni?
 • Epikurosz #22
  Hát, nemtom.
  Magyarországon odáig fajult a helyzet, hogy lassan semmi sincs biztonságban, bármikor jöhet az enbiejcs és elviszi az adattárolóid, mondvacsinált indokokkal.
 • Gerygrey #21
  Szükség van optikai (vagy legalábbis fizikai) adathordozókra. Engem valahogy megnyugtat, ha az archivált dolgaim fizikailag nálam vannak, nem valami mittudomén milyen szerveren.
 • Gerygrey #20
  4shared, itt 5 gigád van, bármit megoszthatsz (max 100 mega/file) és elég jó. Pl a feltöltött zenét online meg tudod hallgatni, és meg is oszthatod a cuccaidat.
 • Adamul #19
  és mondja vki h szükség van optikai adathordozókra még :D Egy szélessávú nettel bárhol nagyobb előnyre lehet szert tenni ezzel csak hiába az 1Terás limit, meg a dvd formátum ismerete ha 250megás lehet max...
 • tarBubbles #18
  Valaki tud olyan oldalt ami ehhez hasonló de nem csak médiafájlokat lehet feltenni?
 • RealPhoenixx #17
  Albert Csaba: sztem igen

  wOlFbYTe
  "Minden fájlformátum tartalmaz vízjelet/fingerprintet/headerinfot, azaz bármikor megmondható róluk, hogy milyen állományok valójában."

  Na ezt ne adtad volna elo (mivel nem igaz az allitasod).
  Ugyanis vannak un. titkositott allomanyok is, es amugy sem minden program keszit ilyent (pl: az anyem sem, es nem veletlenul).
  De meg a darabolo programok egy resze sem (az mas kerdes hogy regi un. neves progik viszont igen).

  NB: amugy valoszinusithetoleg valoban csak a mar regi, jol bevalt fejlecezett cuccokat tudod oda kotorni.
 • Albert Csaba #16
  De vajon ez mennyire biztonságos? Ha most neki állok és töltöm ezerrel a képeimet, kell-e tartsak attól hogy egyszer csak megszűnik az oldal, s a képek meg a többi egyszerűen elvesz?