Berta Sándor

Spanyolország - szabad linkelni P2P-tartalmakra

Egy madridi fellebbviteli bíróság jogerős ítéletével úgy döntött, hogy nem illegálisak a fájlcserélő hálózatokban másolt zeneszámokra mutató hivatkozások és azok elhelyezése.

2006-ban Spanyolországban a Federación Antipiratería nevű szerzői jogvédő szervezet által közölt információk alapján letartóztatták a Sharemula.com nevű P2P-oldal üzemeltetőit. Azzal gyanúsították őket, hogy a Sharemula indexében található, illegálisan másolt dalokra és filmekre mutató linkekkel megsértették a szerzői jogot.

Az első fokú ítélet tavaly ősszel született meg. A testület nem találta bűnösnek az ellenük felhozott vádpontokban a vádlottakat, mivel a tevékenységükkel nem jutottak haszonhoz. A felperesek, köztük a Columbia, a Disney, a Twentieth Century Fox, a Warner, a Universal, a Paramount, a Sony, az MGM, az SGAE, a Microsoft, a PROMUSICAE, az EGEDA, a Sleeve Films S.L., a Mandalay Entertainment, az Orion Pictures, a Universal City Studios és a New Line, valamint a spanyol leányvállalatok azonban nem nyugodtak bele a döntésbe és fellebbeztek.

A másodfokon eljáró fellebbviteli bíróság szeptember 18-án döntött az ügyben és elutasította a konszernek beadványát. A testület ezúttal is az alpereseknek adott igazat. Az ítélet jogerős. Az indoklás szerint az illegálisan másolt filmekre és zeneszámokra való hivatkozások elhelyezése önmagában nem ütközik a spanyol joggal, hiszen a linkek önmagukban csak arra jók, hogy egy felhasználó hozzáférhessen egy másik honlaphoz. A határozat komoly csapás a zene- és a filmipar számára és megkérdőjelezi az elmúlt években alkalmazott módszereket, illetve kalózok és P2P-oldalak elleni stratégiát.

Érdekesség, hogy korábban Paz Aldecoa santanderi bíró elutasította a vádemelést egy 40 éves felhasználó ellen, mondván, mivel nem árulta pénzért ezeket a zeneszámokat, nem követett el törvénysértést és így nem vonható felelősségre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AzUs #8
    Hallod, hosszabbat írtál mint a cikk
  • vajon kiki #7
    sajnos ez van. sajnálom a kiadókat is mert tényleg megdolgoznak egy-egy filmért, legalábbis így volt ez a 80-as 90-es években, mikor a mozi még fénykorát élte.
    (vígasztal a tudat, hogy a mozikból azért van bőven bevételük és a sztárok életvitelét tekintve azért van mit a tejbe aprítaniuk)
    ma már más a koncepció: digitálisan animált karakterek és filmek a menők , viszonylag kis költséggel és a haszon a reklámokból van amit a kereskedelmi tv-k kaszálnak és adnak tovább a filmgyártóknak. a torrent pedig egy egészen más sztori: azt nem tudom, hogy eredetileg erre lett volna-e kitalálva (mármint eredendően illegális anyagok terjesztésére.. a decentralizált alapelv miatt) vagy pedig arra, hogy egy minél népszerűbb anyagot mindig meg lehessen találni az interneten és minél népszerűbb egy anyag (függetlenül attól hogy fizetős-e vagy éppen ingyenes) annál könnyebben meg lehessen találni tutira, ugyanis a torrent _után_ két dolog az ami biztos: a rendőr és a halál. Amit egyszer elkezdesz letölteni az másnapra legkésőbb lent van (egy komplett DVD kb. 24 órán belül) és jöhet közbe 3madik világháború vagy atomcsapás.

    viszont 100%ig igazat adok a spanyol bíroknak : a torrent egy eszköz, amit lehet jóra és rosszra is használni, de hogy ki mire használja azt kiki eldönti

    nem lehet csak azért elítélni minden favágót emberölési kisérlet miatt, csak mert a fejsze emberi élet kioltására alkalmas eszköz, és így van ez a trackerek üzemeltetőivel is. tudom cinikusan hangzik , meg hogy ők mossák kezüket, de valójában tényleg semmi rosszat nem követnek el azzal hogy a seedek és a peerek egymás között kicserélik az IP címüket rajtuk keresztül (és ezzel létrejön közöttük a handshake és a kapcsolat immár a tracker nélkül, valamint megkezdődik a fájlcsere), hiszen a tracker üzemeltetője is jóhiszemű és feltételezi, hogy csak és kizárólag legális és ingyenes fájlokat fognak megosztani egymás között az általa egymásnak bemutatott számítógépek.
  • zola2000 #6
    50% nem hiszem, nemrég volt egy hír, hogy a közösségi oldalak beelőzték a pornóoldalakat, azonkívül ott vannak a warez oldalak, az ilyen híroldalak, a reklámoldalak stb... van az kb 20%.
  • Nonix #5
    csak szólók hogy az interneten vagyunk, 50% pornó. De azért ha kell kinagyítom neked.
  • reaper4 #4
    bele fognak :) az új bentley drága :)
  • kukacS3K #3
    A határozat komoly csapás a zene- és a filmipar számára
    nehogy belehaljanak:D
  • bertino #2
  • AzUs #1
    csajszit a kis képen vki nagyítsa már ki nekem