Gyurkity Péter

A BitTorrent és az eDonkey2000 uralja a fájlcserélést

A tavalyi év adatait összesítő felmérés arra mutat rá, hogy a fenti két protokoll nélkül nem maradna sok a fájlcserélés jelenleg óriásinak mutatkozó tömegéből. Európában legalábbis megkérdőjelezhetetlen ezek fölénye.

Az európai ipoque cég a tavalyi év során folyamatosan nyomon követte a fájlcserélők által használt kliensek és protokollok megoszlását, valamint az előnyben részesített tartalmak összetételének alakulását. A részletes jelentésből kiderül, hogy a BitTorrent és az eDonkey2000 messze vezetnek a mezőnyben, amely egyébként nem sok különbséget mutat a kulturálisan, vallásilag és gazdaságilag nagyon is eltérő régiók mentén.

A cég két fő területen, Németországban, illetve a Közel-Keleten követte figyelemmel a főbb trendeket. Jelentésükből azt olvashatjuk ki, hogy a fájlcserélés a németek körében a teljes internetes forgalom több mint 70, a Közel-Keleten pedig nagyjából 50 százalékát teszi ki. A fent említett két platform előnye óriási, ám érdekes, hogy míg a kisebb fájlokat, főként a zeneszámokat elsősorban az eDonkey2000 hálózatán, addig a nagyobb filmeket és televíziós alkotásokat már a BitTorrent protokollon keresztül kutatják a felhasználók. Előbbi esetében egyébként az összes letöltések 25-50 százaléka zenei tartalom volt (Németországban jóval érzékelhetőbb ennek jelenléte).


Az eDonkey2000 egyedül Európa déli részén vezeti a fájlcserélő-mezőnyt, itt 57 százalékos a részesedése, míg a BitTorrent csak a második a maga 40 százalékával. Jól látható, hogy ezek nélkül alig marad valami, az összes többi platform jelenléte alig érzékelhető a két óriás mellett. Érdekes, hogy a titkosított forgalom aránya még nem túl nagy, ezt az ipoque szakemberei 13-20 százalékban határozták meg (márpedig ez többek között a szolgáltatók által életbe léptetett korlátozások kijátszásánál is jól jöhet). Fontosnak tartották megjegyezni, hogy a p2p növekedése 2006-hoz képest lassult, amit a MegaUpload és RapidShare letöltőportálok, illetve ezek riválisainak népszerűségével magyaráztak.

Ami a tracker oldalak versenyét illeti, itt a Pirate Bay vezet, a második a Demonoid, a sor pedig a TorrentBox, TorrentLeech, valamint a Spanish Tracker portálokkal folytatódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balage187 #38
    Azzal en is egyetertek, hogy jo lenne egy magyar publikus tracker, mert az nagyon hianyzik. Az a szar, hogy regebbi dolgokat le lehet szedni ugyan a privatokrol (jelen esetben regebbi alatt 1-3 eves cuccokat ertek leginkabb), de visszaseedelni mar szinte lehetetlen. Sot, tovabbmegyek, a legtobb esetben mar az 1-2 napos torrentek visszaseedelese sem megy konnyen (nyilvan ez merettol is fugg) sima DSL-el/kabellel, marpedig privat trackeren ez is fontos. Most persze en azt az oldalt veszem alapul, ahonnan a legtobbet toltok, szoval lehet, hogy ez mas trackereken kicsit maskepp van, de alapjaban veve ez jellemzo szerintem.
    En egyebkent nem vagyok extrem letolto. Ezert nem is nezem mindennap, hogy mik kerultek fel, altalaban hetente max. egyszer, es ebben az esetben mar sokszor ugy vagyok, ha kell valami inkabb TPB-rol szedem, mert nem tudnam visszaseedelni a privat trackerre, mert mar mindenki leszedte, akinek kellett.
  • vajon kiki #37
    egyetértek , bár a freemail és startlap azért annyira nem rossz.. trekkert meg bárki összehozhat .. tied a projekt ! :)
  • Mozes #36
    Szerintem is nagyon jó a DC, zenére szinte csak azt használom!
  • Gerygrey #35
    A DC nem rossz arra, hogy egy-egy kisebb és ritkábban előforduló fájlt, pl egy adott zeneszámot megtaláljon rajta az ember. Mert ugye, torrenten mindenki az új illetve slágertorrenteket seedeli mert azt "viszik" és tudja vele növelni az arányát, DC-n viszont szinte mindegy hogy miből áll össze az az X giga share, belepakolja az ember ami csak van hogy meglegyen a mennyiség oszt' jónapot. Tehát van létjogosultsága a DC-nek is.

    Ettől függetlenül a magyar valamiért mindenből ösztönösen a gagyibbat használja. Freemail, iwiw, startlap, meg egyéb elavult szarok, miért pont fájlcserélőből tartana lépést (ráadásul én például nem is tudok róla, hogy hazánkban lenne olyan minőségű szabad tracker, mint pl a TPB-isohunt stb, meghívót szerezni az igényes trackerekre szinte lehetetlen, ha meg sikerül akkor kivágják a júzert mert a szar magyar kábel/DSL netekkel nehéz jó arányt tartani)

    úgyhogy sokaknak marad a DC)
  • vajon kiki #34
    mit gondolsz miért sikertelen a zeneipar kampánya ?? miért forgolódnak, mint csiga a melegplatnin ennyi év hiábavaló pereskedés és sorra elbukott perek után ?
  • vajon kiki #33
  • vajon kiki #32
    logoljanak amit csak akarnak, a trekker az csak ip címemet tudja . és ? akkor mivan?
    ha valakitől LEtöltök egy két fájl részletet azt ki nem sz*rja hogy mit logol belőle? minek oszt meg illegális tartalmat?

    ha valakinek FELtöltök egy illegális fáljt RÉSZLETeiben?? (mert a többi részt másoktól , más seedektől kapja) hol a bizonyíték hogy nekem meg van-e az illegális fájl egésze, valamint tehát hogy kalóz tevékenységet végzek?
  • dukey42 #31
    DCt én se használom már évek óta..
    az emule viszont nem a (torrenthez szokott) türelmetlen f*szoknak való ("mé nem indul a letöltés?? mi az hogy várni kell??").. fura mód nekem lejött már 550G cucc emule-al az utóbbi két évben..
    igaz torrenten jóval többszöröse, de ha azt nézzük hogy emule-on csak 100Ms albumokat töltök (célirányosan), torrenten meg bármilyen random stuff (zene,5dvds isten tudja milyen játék, film, poresz),akkor egész jó az arány..
    nálam ha valami van privát trackeren akkor torrent, ha nincs akkor emule, akkor ott se akkor public tracker, ott se akkor "xy blog"-páros google-ben remélhetőleg kiad valami linket
  • Tetsuo #30
    Na igen, meg a DC az felepitesebol adodoan kihalo felben van, a torrent fejlettebb fajlcserelo. A rapidshares megoldas is fasza, ha van 1 kis crack (idokorlat, reklam v akarmi ellen). (Az ingyenes net szellemeben, ugye;)
    Ami fenn van DC-n, az ugyanugy fenn lehet torrenten is, ill ha ugy kell megbeszelni chaten, akkor a torrentes v letoltoportalos megosztast is megbeszelheted, persze az adott szubkultura foruman. Szal a DC-t teljesen ki lehet valtani, szvsz 1 regimodi technologia.
    Legalabbis igy latom. :)
  • Etinger #29
    "Ezek a vásárlási szokásaim :)"

    Ez tetszett :D