Gyurkity Péter

Évekig manipulálta a fájlcserélők elérését a Comcast

Az amerikai szolgáltatói bírói utasításra tette közzé a fájlcserélő protokollok manipulálására vonatkozó teljes politikáját, annak részletes visszatekintését. Kiderült, hogy éveken át folytatták ezt a tevékenységet.

A Comcast még tavaly tavasszal került bajba, amikor egy független vizsgálat igazolta azon állításokat, melyek szerint a szolgáltató befolyásolja a feltöltési kapcsolatok létesítését egyes protokollok esetében. A cég akkor mereven elutasította a vádakat, ám néhány hónappal később mégis elismerték, hogy valóban sor került ilyen intézkedésekre. Most a részleteket is megismerhetjük a nyilvánosságra hozott anyagból.

Eszerint a Sandvine cég által fejlesztett megoldást 2005 májusában helyezték üzembe, a cél akkor az volt, hogy meghatározzák, pontosan mely protokollok és mely régiók esetében figyelhető meg a hálózat túlterheltsége a kapcsolatok nagy száma miatt. Ezen tesztelések során kimutatták, hogy több fájlcserélő protokoll - így például a BitTorrent, az eDonkey, a FastTrack, valamint a Gnutella - esetében is problémákat okoz a nagy forgalom, emiatt pedig 2006-ban megkezdték az említett protokollok működésének manipulálását. Ez nem ment egyik napról a másikra, széles körben pedig csak 2007-től alkalmazták.

A megoldás két lépésben valósítja meg a célt. Elsőként minden régióban meghatároz egy tűréshatárt és jelzi, amint a feltöltés céljából két vagy több gép között létrehozott kapcsolatok száma túllépi azt. Ennek bekövetkezte esetén az új kapcsolatok létesítését korlátozza, a cég szerint azonban ez nem minősül blokkolásnak, hiszen amint a mért adat ismét a tűréshatár alá szorul, engedélyezik azok létrehozását. A másik tábor viszont azzal érvel, hogy mivel az eldobott kérelmeket nem engedélyezik automatikusan a zöld lámpa kigyulladásakor, a blokkolás ténye megvalósultnak tekinthető.

Az amerikai szövetségi kommunikációs bizottság augusztusi döntése nyomán (amely 3:2 arányban született meg) a szolgáltató köteles minden részletet nyilvánosságra hozni és közölni, hogy miként szándékozik megszüntetni ezen praktikákat az év végéig. A cég korábbi fellebbezésében azzal érvelt, hogy egyes régiókban az összes feltöltések felét-kétharmadát a fájlcserélők teszik ki, illetve hogy 90 százalékban nem befolyásolják ezek forgalmát. Ennek benyújtása ellenére vállalták a rendelkezés megvalósítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arty #6
  utorrent 1.8 feltesz, "ipv6 tunnel" bekapcs, BT-n röhög
 • shabba #5
  Angoloknál az ISP-k sosem tagadták hogy menedzselik a sávszélt. Ennek ott már legalább 3-4 éves múltja van. De világszerte szinte mindegyik országban élnek a sávszél menedzselés eszközével a szolgáltatók, szóval ebben túl sok újdonság nincs.
 • nirriti #4
  Szerintem nemsokára lesz itten hivatalos európai példa is erre a fajta mentalitásra.

  Pl én egy szerencsétlen BT (British Telecom) felhasználó vagyok és arra lettem figyelmes, hogy kb este 6 és éjjfél közt se torrent se DC nem képes 20k-nál többel darálni, a speedtest szerint a sávszél kb 512k-ra esik, a szomszédoknál kb 100k-val megy ugyanaz a letöltés ugyanakkor, több mint gyanús számomra, de kézzelfogható bizonyítékom még nincsen, de tény, hogy elég furcsa véletlen.
  És a hiba nem az én készülékemben van, mert van fogalmam a dolgokról.
  Persze gond egy szál se, van még pár alternatív szolgáltató ahova lehetne menni, csak sajna nem az én nevemen van a net.
 • galocza #3
  ha korlátlan a netem, ne korlátozzanak.
  pár nap alatt vagy 20gbnyi linux disztribúciót töltöttem le torrenttel, mert szimplán kiváncsi voltam rájuk (nem telepítettem linuxot vagy 12 éve), és a torrent ált. biztosabb és gyorsabb megoldás, mint a böngésző letöltésmenedzsere. persze 1-2 kivételével töröltem is őket hamar.
  azért van forgalomkorlát nélküli netem, hogy ilyesmit megtehessek, ha kedvem tartja.
 • Mcsiv #2
  remélem ezt te sem gondoltad komolyan;]
 • nickwearby #1
  Szerintem nem a fájlcserélés az, ami a leginkább igénybe veszi a sávszélességet,
  hanem a youtube és társai,
  ahol legálisan megy az agyrém méretű sávszél lefoglalás....

  Ahelyett, hogy letölthetők lennének onnan a videók (mármint alapból onnan).