Berta Sándor

Az interneten landolt egy segélyhívás

A mannheimi ügyészség - egy, a világhálóra felkerült segélyhívás-részlet miatt - kénytelen volt vizsgálatot indítani egy rendőr ellen.

"Fennáll annak a gyanúja, hogy az illető megsértette a szolgálati titkot" - közölte az ügyészség szóvivője. A gyanúba keveredett személy a mannheimi rendőrkapitányságon szolgál és korábban egy általa viccesnek minősített hangfelvétel vágott változatát e-mailben küldte el kívülállóknak. A rendőr nem is tagadta tettét, ugyanakkor azt állította, hogy amikor az anyagot továbbította, akkor az már nem minősült szolgálati titoknak.

Az ügy azután vált ismertté, hogy a fájl felkerült a világhálóra, többek között a YouTube-on is megjelent. A rendőr pechére a segélyhívó megtudta ezt, felismerte a hangját, majd bejelentést tett az ügyészségen. A 42 éves nő és a nyomozó hangfelvételét néhány nap alatt kereken 200 000-szer hallgatták meg a népszerű videomegosztó portál látogatói. Az eset még 3 évvel ezelőtt történt. A rendőrséget felhívó nő mannheimi dialektusban beszélt és a telefonos ügyeletes tisztnek egy hangos rendzavaróról számolt be.

A rendőr viccelődve és álmos hangon reagált és egy érdekes párbeszéd alakult ki a két személy között. A férfi többször is megkérdezte a nő nevét, de mivel nem értette, megkérdezte tőle, hogy a fogsorát kívül hordja-e. A szó szerinti szöveg: "Hawwe Sie die Zäääh hauße?", annyira népszerű lett Németországban, hogy a Rajna-Neckar Televízió (RNF) szólást tartalmazó pólókat és bögréket készített, sőt még csengőhang is lett belőle. A mannheimi rendőrkapitányság korábban 6-8 hétig DVD-n tárolt minden segélyhívást. Tisztázásra vár, hogy a beszélgetéseket tartalmazó fájlokat ki másolhatta le és azok végül hogyan kerülhettek ki az internetre.

Peter Zimmermann tartományi adatvédelmi biztos, aki jelentést készített az esetről, úgy vélte, kereken egy tucat rendőr férhetett az anyaghoz. Azóta a rendőrkapitányságon egy új segélyhívási rendszert használnak, amely megmondja, hogy melyik beszélgetéshez mikor és ki fért hozzá. A sértett ügyvédjei jelenleg is azt vizsgálják, hogy a köznevetség tárgyává vált nőnek sérültek-e a személyiségi jogai, és ezért kérhet-e kártérítést.

A hangoskodó rendzavaró időközben szintén feljelentést tett, mivel úgy érzi, hogy a felvétel megjelenése miatt az ő személyiségi jogai is csorbultak. A fájl másik változata jelenleg is hozzáférhető a YouTube-on és eddig több mint 400 000-szer hallgatták meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mcganyol #4
    annak, aki (legalább kicsit) tud németül

    http://www.youtube.com/watch?v=LdEB0dmA9wM&feature=related

    szétröhögtem magam, az eredeti hangfelvétel is marha nagy, de ez büntet. amúgy tényleg kismillió film jelent meg a youtube-on a néniről :)

    mondjuk az eredeti felvételből tényleg a hölgy címének az elejét kisípolhatták volna, akik kihozták.
    ha rajtam röhögne a youtube közösség, névvel, címmel együtt kiadva, akkor valszeg én is megpróbálnék már belőle legalább pénzt csinálni! csak ugye az önérzetre kell hivatkozni a bíróságon.
  • Praetor #3
    Király!
    Sztem ez nem megszégyenítő helyzet, mert nem a személy, hanem a poén az, amit az emberek elsősorban megjegyeznek. Inkább híres lett a néne, köszönje meg a rendőrnek...
    Szalacsibácsi is sokkal inkább celeb, mint megszégyenített.
  • Petka #2
    Nefürgyé.. LE!
  • bertino #1
    szarügy.