Berta Sándor

Ezúttal a PwC-től tűnt el 56 ezer jelszó

A ZDF német televízió WISO gazdasági magazinjának információi szerint egy kínai szerveren 56 000, bárki számára hozzáférhető adatcsomag bukkant fel.

A műsor riporterei kiderítették, hogy az információ többsége a Price-Waterhouse-Coopers (PwC) álláskereső adatbázisából származik. Az adatok között vannak e-mail címek és jelszavak, amelyeket a tulajdonosok minden bizonnyal online szolgáltatások igénybe vételénél használnak. A WISO minden érintettet megpróbált értesíteni, hogy azonnal változtassák meg a jelszavukat, hogy így minimalizálható legyen a kár.

Az adathalászok minden bizonnyal arra számítottak, hogy a felhasználók ezeket a e-mail címeket és jelszavakat több szolgáltatásnál is felhasználták, így hozzáférhetnek majd akár az érintett személyek bankszámlájához is. Mivel az adatok között nem voltak nevek, így a bűnözők a PwC szolgáltatásaihoz nem tudnak hozzáférni, ennek ellenére visszaélhetnek a jelszavakkal és az e-mail címekkel. A PwC, amint tudomást szerzett az esetről, azonnal feljelentést tett a hackerek ellen. A vállalat szerint az adatok egy olyan honlapról szivároghattak ki, amelyet az álláskeresők számára hoztak létre, hogy megkönnyítsék például az önéletrajzok írását. A cég munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy az ismeretlen támadó a megszerzett e-mail címeket elsősorban spamlevelek küldésére akarja felhasználni.

A PwC vezetői utasították a honlap üzemeltetőit, hogy azonnal állítsák le a szervereiket és így átmenetileg tegyék elérhetetlenné a tartalmakat. A vállalat sietett leszögezni, hogy a támadás nem érintette a hivatalos honlapot, illetve alkalmazottainak adatai sem kerültek illetéktelenek kezébe. "Nagyon sajnáljuk ezt az eseményt és haladéktalanul számos intézkedést hoztunk. Az első ismereteink szerint egyértelműen bűncselekmény történt, amit csak nagyon nehezen lehetett felfedezni, mivel a tettes alig hagyott nyomokat maga után. Mivel a többi rendszerünk független ettől a platformtól, ezért partnereink továbbra is nyugodtan kapcsolatba léphetnek velünk" - jelentette ki Frank Brebeck, a PwC személyzeti vezetője.

A PricewaterhouseCoopers AG-nek 8390 munkatársa van és a forgalma elérte az 1,35 milliárd eurót. A cég többek között gazdasági minősítéseket és vizsgálatokat végez, valamint tranzakciós, eljárási és krízishelyzeti és adótanácsadással foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endyyyy #2
    Amúgy nem tudom miért kell manapság még tárolni a jelszavakat? Elég a HASH és akkor nem lehet ellponi.
  • phoenix1 #1
    Erre lett jó, hogy a kedves tövrényhozók kitalálták a "miértne logolnánk már mindent" történyt, *majd csak elveszik?!*
    Miért nem mentek kapálni akkor ez és ilyen nem fordulhatna elő, vagy ha igen de nem ilyen nagy mennyiségbe. Őnekik a hibájuk, ők főzték akkor egyék is meg.