Gyurkity Péter

Minden eddiginél több adatlopás idén

Friss felmérés szerint a tavalyi rekord már most megdőlt az adatlopások terén a tengerentúlon - mintegy 30 millió állampolgár személyes adatai kerülhettek a támadók kezére az interneten és egyéb úton-módon.

Az idei összesített adatokat az ID Theft Resource Center közölte le a múlt héten megjelent részletes dokumentumukban. Ebből kiderült, hogy míg 2007-ben rekordot döntött az adatlopások száma, az idén eddig eltelt 10 hónap alatt ezt is sikerült meghaladni, így egyértelmű, hogy a trend nem a kedvező irányba halad. Ez még akkor is így van, ha a lopásokban közvetlenül érintettek száma alacsonyabb lehet a feltüntetettnél.

A Javelin Strategy and Research által tavaly februárban közzétett adatokból még azt tudhattuk meg, hogy a tengerentúlon 2006-ban mintegy 8 millió állampolgár adatait próbálták meg felhasználni valamilyen formában. Ez a tavalyi évben végül is csökkenést mutatott, ám ennek ellenére a teljes szám, az adatlopásokban gazdát cserélt anyag mérete tovább nőtt. Idén eddig 30 millió főnél tartanak az amerikaiak, bár azt a felmérés készítői is rögtön hozzátették, hogy ebben sok átfedés is lehet. Egy-egy állampolgár ugyanis több hasonló akcióban is érintett lehet, az adatkezelést végző vállalatok pedig számos esetben még időben cselekedtek, így megakadályozták a komoly adatszivárgást és a tulajdonképpeni információ rossz kézre kerülését.

A végső szám gyors emelkedéséhez az is hozzájárult, hogy az új előírások értelmében az érintett vállalatok és szervezetek a korábbinál több információt kötelesek elárulni az ilyen és hasonló esetekről. Az ITRC emellett hozzáfér az államügyészek számára megküldött jelentésekhez is, amelyek sokszor olyan eseteket tartalmaznak, amelyek hivatalos forrásból nem érkeznek meg, az újságokban nem jelennek meg, a cégek ugyanis még mindig igyekeznek elkerülni a bejelentést, amivel nyilván saját imidzsüket is rontanák.

Nem kérdés tehát, hogy az adatlopások száma növekszik - a hatékony ellenintézkedések pedig a legtöbb helyen még mindig későn érkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adam II #2
    Lulz
  • Molnibalage #1
    A kép jó a cikkhez. :)