Berta Sándor

T-Mobile-adatlopás: két éve megvannak az adatok, de eddig senkit nem érdekelt

Tovább dagad a T-Mobile adatlopási botrány. Tobias Huch 27 éves szórakoztató és zeneipari vállalkozó ugyanis azt állítja, az adatcsomagok nála vannak. A rendőrség eddig nem is foglalkozott az üggyel.

"Az információk azóta is egy biztos helyen vannak, amihez csak én férhetek hozzá. Egy osztrák férfi keresett meg két évvel ezelőtt. Adott egy jelszót egy adatbázishoz, így megnézhettem és letölthettem az ott tárolt fájlokat. Gyorsan világossá vált számomra, hogy ez nem egy hagyományos ügyfélnyilvántartás. Túl sok volt ugyanis az adat és különben is melyik cégnek van 17 millió előfizetője? Ráadásul feltűnt az is, hogy mindegyik személynek T-Mobile-os telefonszáma volt. Arra gondoltam, ezek azok a lopott adatok lehetnek, amikről néhány héttel azt megelőzően tudomást szereztem egy bennfentestől."

"Az adatbázis megtekintése után két órával készítettem az ügyvédem segítségével egy feljegyzést, majd értesítettem a vállalatot. Ott már tudták, hogy az információk kikerültek a feketepiacra. Azt mondták, a rendőrséghez továbbítják a jelzésemet. Ezenkívül felszólítottak arra, hogy a fájlokat őrizzem meg a számítógépemen. Én ennek eleget is tettem, hiszen azt hittem, hamarosan felkeres a rendőrség, hogy megnézzék az adatokat. De semmi sem történt" - emlékezett vissza a férfi.

Tobias Huch közölte, hogy megosztotta az ismeretlen osztrák férfire vonatkozó információit a nyomozókkal, azonban az illető ellen nem indult nyomozás, sőt házkutatást sem tartottak nála. A fájlok 2-3 gigabájtnyi helyet foglaltak a merevlemezén és sok ismerős nevet fedeztek fel egy programozó ismerősével, aki egy kis keresőprogramot írt. Azonnal tudta, hogy a prominensek telefonszámai nem tartoznak a nyilvánosságra. Soha nem gondolt arra, hogy értékesítse a becslések szerint akár 50 milliót is érő csomagot a feketepiacon. Egyrészt tisztességes embernek tartja magát, másrészt vannak fontosabb dolgok is a pénznél.

"Amikor két év után sem történt semmi, megkerestem Brigitte Zypries igazságügyi minisztert, akivel egy repülőgépen utaztam. Felismertem és szóba elegyedtünk a kiszálláskor. Őt nagyon érdekelte a dolog, hiszen akkoriban kezdődtek az első adateltűnések. Mondtam neki, hogy küldök majd egy SMS-t, mivel úgy is megvan a mobilszáma a számítógépemben. Viccesnek találta. Az eset után három óra múlva felhívott az irodámban a Deutsche Telekom biztonsági vezetője, aki Rupprecht úrként mutatkozott be és a miniszterrel folytatott beszélgetésemre hivatkozott. Utána viszont semmi sem történt. Végül a miniszter közbelépése segített. Jelenleg is kész vagyok együttműködni a rendőrséggel és az ügyészséggel, de nem értem, miért pont nekem kell őrizgetnem 17 millió ember adatait. Ez kockázatot jelent a számomra és az elmúlt két évben bárki megkereshetett volna" - szögezte le a vállalkozó.

A Deutsche Telekom később kénytelen volt megerősíteni, hogy a Tobias Huch által elmondattak alapvetően igazak. "Huch úr valóban jelentkezett válunk, a nyomozás megkezdése után két hónappal. Megkértük arra, hogy a későbbi vizsgálatok céljából az adatokat helyezze el egy szerveren. Ezután értesítettük a hatóságokat és azt hittük, ők foglalkoznak az üggyel" - nyilatkozta Philipp Blank, a DT szóvivője. A konszern végül felszólította a vállalkozót a fájlok visszaadására. Az eset pikantériája, hogy Tobias Huch elsősorban erotikus szolgáltatásokkal és tartalmakkal foglalkozik.

Mint ismeretes, a Der Spiegel derítette ki, hogy 17 millió előfizető, köztük több tucat prominens személy adatait lopták el a T-Mobile-tól még 2006-ban. Az eltűnt információk között voltak nem csak az előfizetők mobil telefonszámai, hanem neveik, pontos címeik (irányító- és házszámmal), születési időpontjaik és részben e-mail címeik is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asdasdasd #4
    Azota jönnek a reklámok SMS-ben...
  • Cat #3
    Bizonyos szinten lényegtelen, hogy került hozzá, fontosabb az, hogy _bejelentette_ és utána egyáltalán nem foglalkozott vele senki. Onnantól hogy a rendőrségre ment, neki semmilyen felelőssége nincs az ügyben.
  • dashed_ #2
    mekkora kam ez az egesz

    "Egy osztrák férfi keresett meg két évvel ezelőtt. Adott egy jelszót egy adatbázishoz"

    csak ugy jopofibol?:))
  • bertino #1
    jo igen, aha...