Gyurkity Péter

Új Blu-ray lézert készített a Sanyo

Míg néhány vetélytársuk a Blu-ray korongok nagyobb kapacitású változataival kísérletezik, a Sanyo új lézert dolgozott ki, amely szerintük készen áll a mindennapokra. 100 GB-os korlátot és nagyobb sebességet ígérnek.

A cég a napokban ismertette projektjének eredményét, amely gyakorlatilag egy új lézert takar. Ezt a különböző Blu-ray meghajtókban használnák fel, nagyobb tárolókapacitást és írási sebességet téve ezzel elérhetővé mind az asztali, otthonokba szánt termékekben, mind pedig a kifejezetten vállalati felhasználásra szánt eszközökben. Ez utóbbi esetében kerülhet sor az első áttörésre, amely az árak csökkenését eredményezheti.

Az új GaN lézer dióda az eredeti példányokkal szemben 450 mW-on üzemel, ami elegendő "kakaót" biztosít számára akár négy lemezréteg kényelmes pörköléséhez is. A jelenlegi változatok két 25 GB-os réteget tudnak megírni 6x-os ütemben, a Sanyo fejlesztése viszont négy ilyen réteggel birkózik meg akár 12x-es iramban. A négy réteg 100 GB-os kapacitást jelentene, amely nyilván jóval vonzóbb lenne az olcsó flash-tárolók által elbódított vásárlók számára, és egyben az optikai formátum jövőjét is biztosabbá varázsolná. A Sanyo a megbízhatóság fokozására törekedett, amit szerintük sikerült is elérniük.

A nagyvállalati szegmensben egyébként jelenleg komoly gondokkal küszködnek az optikai komponenseket szállító gyártók, miután a magas árak nem igazán engedélyezték a forgalom számottevő növekedését, felfutását. Példaként említik a Plasmon céget, amely az archiváló megoldásokra szakosodott részlegét igyekszik eladni, míg az InPhase még mindig saját holografikus meghajtójával küszködik, amelynek ára a jól értesültek szerint jelenleg 12 ezer dollár. A Sanyo fejlesztésének elterjedése viszont mentőövet jelenthet számukra, hiszen ezzel az árak is csökkenhetnek, a szegmensben pedig biztosabban támaszkodhatnának a Blu-ray platformra.

A hivatalos megjelenéshez, a fejlesztés alkalmazásához persze az kell, hogy a Blu-ray Szövetség jóváhagyja annak használatát. Ennek elmaradása esetén hiába volt minden erőfeszítés, hiszen az ő engedélyük kell a Blu-ray logó felvételéhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #17
    Hogy jelen körülmények között (túl drága) adattárolásra mennyire optimális, az kérdéses, de hogy filmkiadásra jelenleg nincs jobb, mint az optikai lemezek, illetve ezen belül HD-re a Blu-ray, az biztos. Mivel 1. a műsoros lemezek előállítási költsége messze alacsonyabb, mint egy memóriakártya, 2. a műsoros lemezre préseléssel kerül az adat egy pillanat alatt, memóriakártyákra meg több perc.
  • dez #16
    Előbb-utóbb biztos, de azért nem holnap.
  • dez #15
    Szerintem nem a lemez hibája, hanem a felvevőé. Én többszázat írtam belőle, egy darabot sem rontottak az íroim (pedig bőven belefért volna pár rossz).

    A TDK-ban nem bízom, legalábbis magában a márkában: a lemez valódi gyártó-kódját is meg kell nézni, mert a TDK is több helyről veszi, és nem csak megbízható helyekről. A Verbatim is lehet T.Y. és MCC is (talán más is, bár így hirtelen nem emlékszem másra).

    Persze bármelyiket lehet hamisítani is. A túl egyszerű, olcsó kivitelű csomagolás gyanús nagyobb márkáknál.
  • roliika #14
    Hmmm..nekem 14 éve volt Sanyo órám. :D Akkor olyan márka volt mint a Tiszacipő. :D
  • vajon kiki #13
    tudom, hogy szép dolog a haladás és stb. de egyenlőre nem úgy áll a heizet, hogy még a sima blúréj sem kell a kutyának se ? mert hogy nekem nem kell még a dvd se az egy dolog, meg hogy beérem én a sima cdvel is, bár manapság a 8-16 gigás pendrájvok és még nagyobb memóriakártyák , illetve SSD meghajtók és egyéb extrém adathordozók idején szerintem ez az egész optikai meghajtó ág holtvágány, de legalábbis vígaszág... különösen akkor mikor havonta jelenti be egyik-másik cég a saját idijóta szabványát ami még csak véletlenül se kompatibilis a többi cég szabványával , esetleg visszafele.

    dugják fel maguknak az idijóta 5000gigás lézerkorongjukat inkább veszek egy hodály pendrájvot és sz*rok bele az egészbe...
  • NEXUS6 #12
    Én az eleve agyba beírt információ tárolásnak vagyok a híve!;DDD

    Amúgy ha nem a lemez forog, akkor a fénysugarat kell eltéríteni és rettentő pontosan pozicionálni, de az eltérítés is valszeg mechanikus alapon fog történni, tükröző felületek segítségével, szal a mechanikai rész szine megkerülhetetlen.

    Nem az a gond, hogy forog (rázkódik, imbolyog) a lemez, vagy esetleg sérül a felület. Ezeket a szabványokat viszonylag nagy hibatűréssel tervezték annak idején. A gáz amikor spórolnak az adathordozó réteg minőségén, és emiatt van az adatvesztés inkább.

    A memória alapú tárolók bizonyos paramétereikben elég jók, csak az élettartamuk alacsony egyelőre. De ebben is várható előrelépés, szerintem ez lesz inkább a közeljövő háttértárolója.
  • trogi #11
    25-ös -r-es Verbatimokat szoktam vásárolni, illetve még bírom a Ricoh-okat is. Nem tagadom, a Petőfi Csarnokban szoktam venni egy sráctól.

    Egyébként most nemrégen elborult az agyam, mert egy dvd felvevővel kiírt Verba lemezt nem olvas sem a felvevő, sem a gép. Sőt, a gép le is fagy. Hihetetlen milyen ideg voltam a felvevőmre. Jah, szoftveresen módosított LG RH177-esről van szó. És még mielőtt megjegyzés érné a ház elejét, igen, felvétel és lezárás után, illetve vinyótörlés előtt kivettem, újraberaktam ellenőriztem a lemezt.
  • lamer the true #10
    Hát szerintem az optikai meg mágneses adathordozóknak már nemsokára végük. Az optikainak már mindenképp. Még a hologramok jelenthetnek valami megoldást, de nem egy ilyen pörgő forgó bizbaszra égetve :) Hanem mondjuk kristály szerkezetekben tárolva.

    Már itt vannak a memória alapú tárolások a küszöbön. Még nem az igaziak, de majd szép lassan. Aztán jöhet az atomi szintű, majd a kvantum stb :) Talán még megérjük
  • Balumann #9
    Egyet értek, a DVD és CD is elég megbízhatatlanok, és nem tudni mikor fog hibát kiadni, hogy ez meg ez a fájl sérült, nem lehet olvasni. Mondjuk hibára jóval kevesebb az esély, ha mondjuk max 4x-es sebességgel írjuk (4x-esen írt lemez még nem vált olvashatatlanná nálam, emlékeim szerint, 8x vagy 16x -osan írtakból már sok!), és sötét, hüvösebb helyen tudjuk tartani (csak akkor meg mire megtalálom... :| ).

    Arról nem is beszélve, hogy sokszor előfordul, a számítógép lejátsza a lemezt, más (dvd, cd lejátszók) meg már hibásnak írja, mert nem tudja a hibákat "kitalálni".
    Tényleg jobb lenne valami megbízhatóbb hordozható technológiára váltani.
  • UnnameD #8
    Majdnem class IV -es lézer. A 150mW-os blu ray égeti a bőrt, a fehér papírt is, a 450-es elég durva lesz.