17
-
dez #17 Hogy jelen körülmények között (túl drága) adattárolásra mennyire optimális, az kérdéses, de hogy filmkiadásra jelenleg nincs jobb, mint az optikai lemezek, illetve ezen belül HD-re a Blu-ray, az biztos. Mivel 1. a műsoros lemezek előállítási költsége messze alacsonyabb, mint egy memóriakártya, 2. a műsoros lemezre préseléssel kerül az adat egy pillanat alatt, memóriakártyákra meg több perc. -
dez #16 Előbb-utóbb biztos, de azért nem holnap. -
dez #15 Szerintem nem a lemez hibája, hanem a felvevőé. Én többszázat írtam belőle, egy darabot sem rontottak az íroim (pedig bőven belefért volna pár rossz).
A TDK-ban nem bízom, legalábbis magában a márkában: a lemez valódi gyártó-kódját is meg kell nézni, mert a TDK is több helyről veszi, és nem csak megbízható helyekről. A Verbatim is lehet T.Y. és MCC is (talán más is, bár így hirtelen nem emlékszem másra).
Persze bármelyiket lehet hamisítani is. A túl egyszerű, olcsó kivitelű csomagolás gyanús nagyobb márkáknál. -
roliika #14 Hmmm..nekem 14 éve volt Sanyo órám. :D Akkor olyan márka volt mint a Tiszacipő. :D -
#13 tudom, hogy szép dolog a haladás és stb. de egyenlőre nem úgy áll a heizet, hogy még a sima blúréj sem kell a kutyának se ? mert hogy nekem nem kell még a dvd se az egy dolog, meg hogy beérem én a sima cdvel is, bár manapság a 8-16 gigás pendrájvok és még nagyobb memóriakártyák , illetve SSD meghajtók és egyéb extrém adathordozók idején szerintem ez az egész optikai meghajtó ág holtvágány, de legalábbis vígaszág... különösen akkor mikor havonta jelenti be egyik-másik cég a saját idijóta szabványát ami még csak véletlenül se kompatibilis a többi cég szabványával , esetleg visszafele.
dugják fel maguknak az idijóta 5000gigás lézerkorongjukat inkább veszek egy hodály pendrájvot és sz*rok bele az egészbe... -
#12 Én az eleve agyba beírt információ tárolásnak vagyok a híve!;DDD
Amúgy ha nem a lemez forog, akkor a fénysugarat kell eltéríteni és rettentő pontosan pozicionálni, de az eltérítés is valszeg mechanikus alapon fog történni, tükröző felületek segítségével, szal a mechanikai rész szine megkerülhetetlen.
Nem az a gond, hogy forog (rázkódik, imbolyog) a lemez, vagy esetleg sérül a felület. Ezeket a szabványokat viszonylag nagy hibatűréssel tervezték annak idején. A gáz amikor spórolnak az adathordozó réteg minőségén, és emiatt van az adatvesztés inkább.
A memória alapú tárolók bizonyos paramétereikben elég jók, csak az élettartamuk alacsony egyelőre. De ebben is várható előrelépés, szerintem ez lesz inkább a közeljövő háttértárolója. -
trogi #11 25-ös -r-es Verbatimokat szoktam vásárolni, illetve még bírom a Ricoh-okat is. Nem tagadom, a Petőfi Csarnokban szoktam venni egy sráctól.
Egyébként most nemrégen elborult az agyam, mert egy dvd felvevővel kiírt Verba lemezt nem olvas sem a felvevő, sem a gép. Sőt, a gép le is fagy. Hihetetlen milyen ideg voltam a felvevőmre. Jah, szoftveresen módosított LG RH177-esről van szó. És még mielőtt megjegyzés érné a ház elejét, igen, felvétel és lezárás után, illetve vinyótörlés előtt kivettem, újraberaktam ellenőriztem a lemezt. -
lamer the true #10 Hát szerintem az optikai meg mágneses adathordozóknak már nemsokára végük. Az optikainak már mindenképp. Még a hologramok jelenthetnek valami megoldást, de nem egy ilyen pörgő forgó bizbaszra égetve :) Hanem mondjuk kristály szerkezetekben tárolva.
Már itt vannak a memória alapú tárolások a küszöbön. Még nem az igaziak, de majd szép lassan. Aztán jöhet az atomi szintű, majd a kvantum stb :) Talán még megérjük -
#9 Egyet értek, a DVD és CD is elég megbízhatatlanok, és nem tudni mikor fog hibát kiadni, hogy ez meg ez a fájl sérült, nem lehet olvasni. Mondjuk hibára jóval kevesebb az esély, ha mondjuk max 4x-es sebességgel írjuk (4x-esen írt lemez még nem vált olvashatatlanná nálam, emlékeim szerint, 8x vagy 16x -osan írtakból már sok!), és sötét, hüvösebb helyen tudjuk tartani (csak akkor meg mire megtalálom... :| ).
Arról nem is beszélve, hogy sokszor előfordul, a számítógép lejátsza a lemezt, más (dvd, cd lejátszók) meg már hibásnak írja, mert nem tudja a hibákat "kitalálni".
Tényleg jobb lenne valami megbízhatóbb hordozható technológiára váltani. -
UnnameD #8 Majdnem class IV -es lézer. A 150mW-os blu ray égeti a bőrt, a fehér papírt is, a 450-es elég durva lesz. -
waterman #7 a 25ös lemezeket, csak és kizárólag a videó helyett vásárolt dvd felvevőben (panasonic dmr es20) használok és helyenként nem eszi meg (verbatim, pár perc felvétel után azt mondja hogy please check the disc). archiválni bizony vékonytokosakat szoktam venni (tdk, verbatim). biztos mindig rossz helyen áll a hold amikor írok egy lemezt, vagy nem is tudom. a dvd sütő egy pio dvr212-es (firmware-je friss). és még így is előfordul, hogy idő előtt hal ki a dvd-kről az adat. -
dez #6 A fontosabb adatot érdemes egyedileg csomagolt lemezre írni, mert a 100-as hengeresek nagyobb eséllyel lehetnek hamisítottak. A márkánál fontosabb megnézni az eredeti gyártót, a két legjobb a T-Y és az MCC, a többi csak utána jön, adott esetben alaposan lemaradva.
Valószínű jelenleg Blu-ray lemezeket is inkább csak a minőségibb gyártók gyártanak, mert itt hatványozottan fontos a minőség. -
dez #5 Hát ne használj gagyi lemezeket. Hihetetlen, hogy egyesek lemezenként 10-20 Ft spórolásért képesek a legszarabbat venni, aztán csodálkoznak. Nekem Verbatim lemezről még nem tűnt el adat. CD-nél is az van, hogy pl. a Kodak lemezeim 10 év után is max. sebességgel olvashatók, a névtelenekről meg már rég eltűnt az adat. -
#4 Váááá belenéztem -
waterman #3 szerintem troginak is volt már "archivál és megszív" tapasztalata az optikai alapú tárolókkal.. semmi értelme kiírni, ha fél év után olvashatatlan. nekem például dvd-vel esett meg többször, hogy valamit kiírtam, megnyugodtam hogy na azok is megvannak archiváltan, aztán amikor kellettek volna nem voltak ott mégsem. én a floppy után az optikai adattárolást is lehúznám végre a klotyón, megbízhatatlan az egész. saját tapasztalataimból okulva, a régi winyóimat nem adom el, hanem a polcon egy cipős dobozban őrzik az adatokat (redundánsan is..), mert azok még mennek. -
#2 A kijövő fénysugár esetében nagyobb energia sűrűséget jelent, szal ez még a bőrödet is átlyukassza!!!;) Értelemszerűen minnél gyorsabban forog a korong annál kevesebb ideig tudja az adott pontot melegíteni a fénysugár, de ha nagyobb az energiája akkor ez is elegendő.
Aztán ugye a lemez belsejébe haladva, illetve a rétegek "áttörésekor" is szóródik elnyelődik a fénysugár, de ha elég erős akkor ahogy fennt is írták viszi a negyedik réteget is. -
trogi #1 És ez most mint jelent? Más a hullámhossz? Egyébként a négy réteg nem sérülékenyebb, mint az egy réteg? Már 25 GB-ot elveszteni is meredek dolog (feltéve, ha nem tucatfilmek felvételéről van szó) , hát még 100 GB-ot, ha esetleg adatfolyás lesz a lemezen.
Kérdések és kérdések. :-)